8 найкрасивіших міст, де поступово відмовляються від автомобілів

484

Автомобілі з’явилися більш ніж 100 років тому і поступово завоювали міські вулиці. Але автомобіль вже не найзручніший міський транспорт – в Лондоні, наприклад, на велосипеді пересуватися вулицями швидше, ніж на машині. У багатьох містах з’являються красиві пішохідні вулиці, куди автомобілям ходу немає.

Копенгаген, Данія

Dekun Lin
Dekun Lin

Копенгаген – місто з найменшою кількістю автомобілів в Європі. Все тому, що в 1960-і роки влада спеціально стали розширювати пішохідні зони в центрі міста і звужувати автодороги. Зараз в Копенгагені 320 км велодоріжок, і найближчим часом планується побудувати цілу велосипедну магістраль, щоб сполучити спальні райони з центром.

Гамбург, Німеччина

Katrin Schaak
Katrin Schaak

Мадрид, Іспанія

José Luis
José Luis

На багатьох центральних вулицях Мадрида автомобілям в’їзд закритий, штраф – 100 $. Виняток – тільки для жителів цих вулиць. При цьому чим сильніше автомобіль забруднює навколишнє середовище, тим вища плата за паркування. У найближчі п’ять років міська влада планує звільнити від машин весь центр міста, а завантажені вулиці переробити в зручні пішохідні зони.

Париж, Франція

mmdurango
mmdurango

Два роки тому рівень смогу в Парижі різко виріс, і влада заборонила в’їзд в центр міста в один день автомобілів з парними номерами, а в іншій – з непарними. Спрацювало: рівень забруднення знизився на 30%. До 2020 року мерія планує розширити мережу велодоріжок і дозволити в’їзд в центр тільки автомобілям з електродвигунами. А поки побудовано кілька пішохідних зон в центрі Парижа, і навіть жителям центральних вулиць не можна користуватися автомобілями у вихідні.

Гельсінкі, Фінляндія

elena ivankina
elena ivankina

Ченду, Китай

enslave
enslave

Богота, Колумбія

Pedro Szekely
Pedro Szekely

У Боготі ще в 1970-х роках почали будувати мережу велодоріжок і пішохідних вулиць. Зараз у місті близько 300 км велодоріжок, більшість центральних вулиць вільні від автомобілів, але по центру за розкладом їздять автобуси.

Мілан, Італія

Sean Jahansooz
Sean Jahansooz

Влада Мілана безкоштовно роздає ваучери на проїзд в громадському транспорті тим автомобілістам, які свідомо залишають машини вдома. Всі машини зареєстровані у спеціальній системі. Коли автомобіль залишається на стоянці, на карту власника нараховуються кошти на проїзд.



• не пропусти