Таємниці Кам’яної могили – архіву найдавніших культур та святилища древніх народів, знайденого в українському степу (фото)

27626

Ритуально-храмовий комплекс «Шу-Нун» (що в перекладі з шумерської означає буквально «Рука Цариці») було знайдено на території Запорізької області. Напис «Шу-Нун», який, на думку вчених, і є назвою древнього святилища, був накреслений великими, до одного метра у висоту, знаками на одній із плит Кам`яної могили.

Так, саме на території сучасної України знаходиться найдавніший храм Планети. Принаймні, таку думку відстоює цілий ряд учених вже багато років. Це Кам`яна могила – таємничий комплекс у запорізькому степу, який вважають колискою української цивілізації – приховує безліч загадок та відповідей, які ще треба прочитати.

Коли вчені вперше заглянули під камені величезного пагорба посеред степу неподалік Мелітополя – були просто шоковані знайденим. Зображення на плитах складали цілий архів древності, а вік деяких з них міг сягати доби палеоліту. Не просто лінії і малюнки, а й первісні букви. Ймовірно, це була перша писемність на Землі. На думку багатьох дослідників, саме тут, у Кам`яній могилі була написана найдавніша абетка і вже звідси перенесена у Єгипет та інші культури.

У гроті Бика фото: io.ua
У гроті Бика фото: io.ua

Хто створив Кам`яну могилу?

Насправді Кам`яна Могила не є могилою. Це створений природою пагорб. Та в уявленнях давніх людей такі кам`яні насипи, гори, у формі курганів у степах вважалися могилами пращурів. У давні часи існував навіть релігійний культ гори як місця, звідки приходять боги. Люди піднімались на гору, щоб здійснити певний обряд, поклонитись вищим силам.

Звідки у приазовському степу взялась така незвичайна гора із просто фантастичними формами каміння, незліченними впадинами, тріщинами та гротами? Історія дуже цікава: Більше дванадцяти мільйонів років тому на просторах цієї землі, а разом і всіх ближніх морів, синіло велике Сарматське море. Територія запорізького степу була піщаниковою мілиною. Саме піщаниковий останець величезних розмірів стане основою Кам`яної могили. А далі тут виникне Понтійське море з пізнішими вапняковими відкладеннями. Колись у товщі цих вапняків, як доказ панування тут вод древніх морів, знайдуть зуб кита.

Море змінить пустеля, а з неї потече Пра-Молочна ріка. (Названа так, бо залишає на тілі людини білий, як молоко, вапняковий наліт). Сонце і вітер розколять наш велетенський моноліт на десятки плит, з яких постануть печери та гроти.

За іншою теорією, комплекс Кам`яна могила знаходиться на місці древнього згаслого вулкану, чи величезного гейзера. У закам`янілому за мільйони років піску почали утворюватись порожнини, які згодом стали гротами.

Українська Аратта та найдревніші боги

Сьогодні зафіксовано 65 таких гротів і печер у Кам`яній могилі, яка займає 3 га землі. Печера Відьмака, печера Кози, печера Містерій, Дракона… На самій вершині гори стоїть камінь із невеликим заглибленням посередині. Це – Вівтар, центральне місце всієї Кам`яної могили, кажуть дослідники. Саме тут енергетика найсильніша. Адже це територія древнього святилища.

Скіфи, сармати, кіммерійці, готи, гуни, печеніги, половці і хазари… багато народів протягом тисячоліть приходили сюди, щоб поклонитись своїм богам. А ким були ті, хто прийшовши сюди, до Кам`яної могили, залишили перші сліди на стінах вічного храму?

Розшифровуючи петрогліфи комплексу, відомий шумеролог та лінгвіст А. Кифішин побачив у них відомості про Аратту – прадержаву, що існувала, на думку ряду вчених, саме на території майбутньої України. Надзвичайно багата хліборобська цивілізація мала свою релігію, міфологію, суспільну ієрархію, власне військо, навіть свої фортеці. Загадкова, перша у світі держава, викликає багато дискусій. Відомо, що Аратта мала релігійні та інші зв’язки із Шумером (4-3 тисячоліття до н.е.), а, за деякими версіями, є батьківщиною того ж Шумерського царства. Символи на каменях Кам`яної могили зображали шумерських богів Енліль, Нінліль, Ішкура (схожих, до речі, на слов`янських Леля та Лелю). На думку Кифішина, письмена Кам`яної могили датуються ще дошумерським періодом. І саме звідси були прокладені стежини на різні континенти, які вели вже до нових світових цивілізацій.

Малюнки – мова каменів

Загалом Кам`яна могила – це кілька тисяч найрідкісніших наскальних зображень різних історичних епох: від пізнього палеоліту і мезоліту аж до середньовіччя. Боги, люди, тварини, орнаменти, символи (дуже часто зустрічається Дерево життя – символ родючості); процеси полювання і здійснення релігійних обрядів, танці і чаклування… У печері Риби, яка, ймовірно, призначалась для культових обрядів, пов’язаних із рибальством, вся кам`яна підлога вкрита геометричними лініями. Привертає увагу величезна кам’яна фігура людини-риби.

Цікавим був принцип нанесення зображень у Кам`яній могилі: на плитах видряпували лінії камінцем твердішої породи. Інколи їх також замальовували у чорний чи червоний кольори фарбами, зробленими із тваринного жиру.

Дослідники виявили у древніх зображеннях навіть розповідь про Всесвітній потоп, яка вже пізніше потрапила у шумерські перекази і ще пізніше – на сторінки Біблії. Ряд малюнків є першими зображеннями найдавніших міфів. Наприклад, міф про пралюдину, зафіксований у Ріґведі, набагато раніше був змальований на брилах української пам’ятки. Тож можна уявити собі, на скільки древніми є зображення Кам`яної могили на Запоріжжі і яку цінність становить цей комплекс для дослідження світової культури.

Музей Кам’яної могили

Гроти із петрогліфами, що знаходились просто неба, вчені вирішили заховати від сторонніх очей, зберігши історичні свідчення непорушними. Тож кам`яні печери були засипані піском. Але якщо уважно придивитись до брил, можна ще побачити деякі зображення, висічені на камені.

Вже у 1986 на базі Кам’яної могили відкрили історико-археологічний музей-заповідник. Він представляє експонати, присвячені побуту і культурі жителів українських земель дохристиянської ери. Зброя, посуд, скульптури. Тут можна побачити багато наскельних малюнків, які, власне, й відображають духовність, вірування місцевих людей. Цікаво, що сакральні зображення, які зустрічаються найчастіше – це образи Бога Ра, Бога-героя Індри, дракона Врітри, «Дощового бика», Богині смерті Мергер-Сегер, тощо.

Нещодавно в музеї відкрилась експозиція стародавнього посуду. На огляд відвідувачів виставлено миски та глечики, якими, ймовірно, користувались ще половці та сармати. Лапідарій (експозиція давньої кам’яної скульптури) музею постійно поновлюється знайденими під час розкопок об’єктами. Минулого року, наприклад, знайшли два мегалітичні комплекси.

У 2008 році «Кам’яна Могила» отримала статус Національного історико-археологічного заповідника. Тут часто бувають іноземні дослідники, туристи з-за кордону та зі всієї України. Та все ж заповідник заслуговує значно більшої уваги громадськості. Адже це дійсно надзвичайно унікальна пам`ятка, якій пощастило зберегтись аж до наших днів. Кам`яна могила – коштовна реліквія, якою Україна може гордитися перед всім світом. На жаль, сьогодні вона лише претендує на офіційне включення у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Запорізька область, Мелітопольський район, смт. Мирне

GPS:
46°57’01.4″N 35°28’11.9″E

Контакти:
(0619) 49-46-70, (0619) 43-70-37
Сайт: http://ua.stonegrave.org/

Поради бувалого мандрівника:
З міста Мелітополя їздить автобус за спеціальним рейсом «Мелітополь – Кам’яна Могила» з періодичністю приблизно у 2 години. За вхід у заповідник (який працює з 9 до 18 години) потрібно заплатити символічну суму (близько 15 грн для дорослих). Наукові працівники проводять тут цікаві екскурсії.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

Мандрівка-175

фото: Льошко Нікіфоров
фото: Льошко Нікіфоров
фото: zotic.zp.ua
фото: zotic.zp.ua
фото: Льошко Нікіфоров
фото: Льошко Нікіфоров
фото: Льошко  Нікіфоров
фото: Льошко Нікіфоров

crVVrVnyTig

фото: Льошко  Нікіфоров
фото: Льошко Нікіфоров
фото: pklimenko
фото: pklimenko

8

Статуя на території комплексу  фото: Denis Vitchenko
Статуя на території комплексу
фото: Denis Vitchenko
Жертовник на вершині  фото: Келебрант Домінатор
Жертовник на вершині
фото: Келебрант Домінатор
фото spadok.org.ua
фото spadok.org.ua
фото: Льошко Нікіфоров
фото: Льошко Нікіфоров
фото: savchyn.web-box.ru
фото: savchyn.web-box.ru
фото: io.ua
фото: io.ua
фото: savchyn.web-box.ru
фото: savchyn.web-box.ru

-oYjEsenB3U

Малюнок на стелі гроту фото: Dmitriy Uranus
Малюнок на стелі гроту фото: Dmitriy Uranus
Грот Риб  фото: io.ua
Грот Риб
фото: io.ua
фото: io.ua
фото: io.ua

sW9vs7WZduo

Слід Індри, який наступив на голову дракону фото: Келебрант Домінатор
Слід Індри, який наступив на голову дракону
фото: Келебрант Домінатор
Так званий дощовий бик  фото: Келебрант Домінатор
Так званий дощовий бик
фото: Келебрант Домінатор
Музей  фото: Льошко Нікіфоров
Музей
фото: Льошко Нікіфоров

Відео із циклу “7 історичних чудес України” про Кам`яну могилу:



• не пропусти