22 унікальні храми світу, від вигляду яких перехоплює подих (фото)

11362

Деякі з цих храмів зведені кілька століть тому, інші є витворами сучасних архітекторів. На реалізацію одних ідей ішли десятиліття і навіть століття. Іншим було потрібно всього кілька років. Всі ці будівлі об’єднує одне – їх архітектура унікальна, і це притягує погляди мільйонів людей, незалежно від релігійних переконань.

Представляємо вам кілька найвидатніших з точки зору архітектури місць поклоніння Богу зі всього світу.

Андріївська церква, Україна

amaizingcastles17

Церква розташована на крутому пагорбі, звідки відкривається прекрасний вид на Київ. За легендою, вона була побудована на місці, де святий Андрій Первозванний встановив хрест. Це лише одна з багатьох легенд, якими оповита Андріївська церква.

Міланський собор, Італія

amaizingcastles01

Цей готичний храм – другий за величиною католицький собор у світі. Пізньоготичне диво, яке містить цілий ліс шпилів і скульптур, мармурових гострокінцевих веж і колон. Щоб завершити будівництво, потрібно було більше 500 років.

Такцанг-лакханг, Бутан

amaizingcastles03

Це священне для буддистів місце знаходиться на висоті 3120 метрів. Назва монастиря перекладається як «гніздо тигриці».

Мечеть шейха Зайда, Об’єднані Арабські Емірати

amaizingcastles04

Мечеть може вмістити близько 40 тисяч віруючих, має 82 куполи і 1000 стовпів. А ще тут знаходиться найбільший килим у світі.

Церква Хатльгрімскірк’я, Ісландія

amaizingcastles05

Лютеранська церква в Рейк’явіку – четверта за висотою будівля в Ісландії. Вона знаходиться в центрі Рейк’явіка і проглядається з будь-якої частини міста.

Храм Лотоса, Індія

amaizingcastles07

Для жителів Індії лотос означає чистоту і мир. Це одна з найбільш відвідуваних будівель у світі.

Собор Лас-Лахас, Колумбія

amaizingcastles09

Неоготичний собор побудований безпосередньо на 30-метровому арочному мості, що з’єднує дві сторони глибокої ущелини. Доглядають храм дві францисканські громади: одна – колумбійська, інша – еквадорська. Таким чином, собор Лас-Лахас став запорукою миру і союзу між двома південноамериканськими народами.

Каплиця тиші Камппі, Фінляндія

amaizingcastles10

Призначена вона для усамітнення і зустрічей. Служби в каплиці не проводяться. Тут можна сховатися від метушні, насолодитися спокоєм в одному з найжвавіших місць столиці і помедитувати в екологічно чистому просторі. Через зовнішній вигляд каплицю тиші часто називають «сауною духу».

Церква Успіння Богородиці, Словенія

amaizingcastles11

Церква розташовується на єдиному острові у всій Словенії. Щоб потрапити всередину, необхідно перепливти озеро на човні і піднятися по 99 щаблях.

Кадетська каплиця Академії ВВС, США

amaizingcastles12

Унікальний дизайн каплиці є класичним прикладом модерністської архітектури. В чудовому інтер’єрі об’єднані під одним дахом кілька різних областей поклоніння, включаючи протестантську, католицьку, іудейську та буддійську каплиці. Кожна з них має свою символіку, амуніції і власний вихід.

Церква Панай, Філіппіни

amaizingcastles13

Це одна з небагатьох збережених церков у стилі бароко.

Миколаївський кафедральний собор, Україна

к

У народі його називають “П’яною церквою” через своєрідний дизайн куполів споруди. Цей стиль архітектури – румунський “бринковяну”. Храм у Чернівцях незвичайний не лише зовні, але й дуже красивий всередині. Багаті розписи на золотому фоні стін створюють красиву атмосферу урочистості. Самобутній інтер’єр збережений ще з 1939 року.

Собор Святого Патріка, Австралія

amaizingcastles14

Собор Святого Патріка – найвища і найбільша церква в Австралії.

Церква святого Юра у Дрогобичі, Україна

446

Це пам’ятка галицької дерев’яної архітектури кінця XV — початку XVI століть, одна з найкраще збережених і відноситься до числа найкращих пам’яток давньої української сакральної архітектури. Цікава історія трапилась із церквою 1656 року. У карпатському селі, де вона стояла раніше, церкву обміняли на сіль, розібрали та перевезли до Дрогобича на волах. Та встановили на місці, де храм стоїть зараз.

Зелена церква, Аргентина

amaizingcastles16

Звичайнісінька католицька церква стала знаменитою завдяки багатому живому декору з плюща, який перетворив фасад в алюзію на біблійний Гетсиманський сад.

Каліфорнійський храм мормонів, США

amaizingcastles18

Величезна будівля має сліпуче-білий колір. І таке оздоблення невипадкове, адже білий колір традиційно сприймається як символ чистоти і непорочності. Всередину самого Храму мормонів туристів і просто перехожих не допускають. Входити в приміщення священної споруди можуть тільки члени громади.

Мечеть Кристала, Малайзія

amaizingcastles19

Вона розташована на штучному острові. Мечеть збудована зі сталі та скла, тому виникає відчуття, що вона кришталева.

Голландська реформатська церква, Південно-Африканська Республіка

amaizingcastles20

Церква знаходиться в самому центрі міста, і це четвертий храм, побудований на цьому місці. Він вважається одним з кращих зразків раннього готичного стилю в архітектурі в Південній Африці.

Монастир Таунг Калат, М’янма

amaizingcastles21

Монастир Таунг Калат знаходиться на вершині вулканічної пробки, яка піднімається на 737 метрів над околицями біля згаслого вулкана гори Попа. До монастиря ведуть рівно 777 сходинок, і ті, хто досяг вершини, винагороджуються чудовим краєвидом. Гора Таунг Калат відома серед тутешнього населення як місце духів. Народ вірить, що в глибинах згаслого вулкана мешкають десятки духів, так званих натів.

Церква святих Ольги і Єлизавети у Львові, Україна

927525_original

Храм є найвищою будівлею Львова, його висота 88 метрів. Неоготичний костел збудовано на пам’ять про імператрицю Єлизавету Баварську (Габсбурґ), відому як Сісі, після її смерті. Церква зачаровує своїм величним виглядом всіх, хто вперше прибуває до Львова.

Боргундська ставкірка, Норвегія

amaizingcastles23

Ця церква, побудована близько 1180 року, є однією з найвідоміших дерев’яних церков Норвегії.

Церква Святого Сімейства, Іспанія

amaizingcastles24

Церква в Барселоні, що будується за приватні пожертвування починаючи з 1882 року – це знаменитий проект Антоніо Гауді. Незвичайний зовнішній вигляд храму зробив його однією з головних визначних пам’яток Барселони. Однак через складність виготовлення кам’яних конструкцій собор вдасться добудувати не раніше 2026 року.



• не пропусти