20 найвизначніших пам’яток Праги (фото)

96151

Прагу, безумовно, можна назвати одним з найкрасивіших міст Європи. Столиця Чехії – рідкісне місце, в якому гармонійно поєднуються краса старовинних, дійсно середньовічних вуличок і оригінальна архітектура сучасних будівель.

dostoprimechatelnosti-pragi

Найкращим часом для відвідування Праги вважаються різдвяні свята, коли прикрашене яскравими вогнями місто здається особливо привабливим. Варто відвідати Прагу і навесні, наприклад у травні. Не сезон – листопад і лютий, однак саме в цей час багато місцевих готелів і ресторанів знижують ціни практично вдвічі, тому туристи можуть скористатися приємними знижками.

Втім, Прага – зовсім не дороге місто, особливо порівняно з таким популярними туристичними напрямками, як Париж, Рим і Венеція. Тут безліч недорогих ресторанчиків і кафе, в яких обов’язково потрібно продегустувати знамените чеське пиво, а також незвичайні і дуже ситні блюда національної кухні.
Як відзначають досвідчені мандрівники, краще відвідувати заклади, які не зустрінеш в путівниках – просто пройдіться празькими вуличками, розглядаючи виставлені на вулицю меню ресторанчиків і пивних. Ви обов’язково знайдете заклад з доступними цінами і багатим вибором страв.

Чим ще можна зайнятися в Празі? Звичайно ж, побродити історичним центром, відвідати всі основні визначні пам’ятки, про які ми розповімо нижче.
Варто виділити цілий день на відвідування Празького зоопарку, який відомий далеко за межами Чехії і займає площу 58 гектарів. Крім того, в Празі безліч музеїв, у тому числі таких незвичайних, як Музей шоколаду, Музей привидів і Музей еротики.

Празький град

prazhskiy-grad

Ця фортеця в Празі служить резиденцією президента Чехії. Це найбільша резиденція лідера країни на планеті. Крім того, Празький град претендує на звання найбільшого замку у Світі. Побудований ще в IX-X столітті, замок височіє над Прагою, відразу привертаючи увагу гостей міста. У Празькому граді обов’язково потрібно відвідати Королівський сад, Оранжерею, а також Літній палац королеви Анни.

Порохова вежа

porokhovaia-bashnia

Навіть на тлі численних старовинних будівель центру Праги Порохова вежа виділяється своєю незвичайною архітектурою. Це досить строгий будинок може здатися занадто похмурим, адже є зразком готичного стилю. Усередині Порохової вежі розташовується виставка фотографій, проте туристів більше приваблює можливість піднятися 186 сходинками на оглядовий майданчик. Звідси, з висоти 44 метрів відкривається красивий вид на центр міста.

Староміська площа

staromestskaya-ploshchad

Цю старовинну празьку площу можна назвати справжньою виставкою найпопулярніших архітектурних стилів. На Староміської площі можна побачити оригінальні, прекрасно збережені будівлі в стилі пишного бароко, вишуканого ренесансу, романтичного рококо, суворої готики. У середині XX століття Староміська площа стала пішохідною зоною. Сьогодні тут можна покататися в старовинній кареті, побачити знамениті Празькі куранти, просто прогулятися, милуючись старовинними будівлями.

Карлів міст

karlov-most

Карлів міст, відкритий у далекому 1380, пов’язує Старе місто з Празьким градом. Середньовічна будівля заслужено вважається однією з найбільш оригінальних, легко пізнаваних і красивих пам’яток Праги, справжнім символом міста. Карлів міст спочатку був названий Празьким, однак потім був перейменований на честь короля Карла IV. Головною прикрасою цього мосту, що спирається на 16 арок, є 30 скульптурних груп, здебільшого релігійної спрямованості.

Празька Лоретта

prazhskaya-loretta

Празька Лоретта – це цілий комплекс будівель, до якого входять Костел Різдва Господнього, старовинний монастир, Лоретанськая скарбниця, Свята хатина Діви Марії Лоретанської, а також інші споруди. Щогодини з вежі костелу лунає мелодійний передзвін 30 дзвонів і дзвіночків, які були відлиті за спеціальним замовленням в Амстердамі. Численних паломників в Лоретти приваблює те, що при будівництві будиночку використовувалися цеглини і балки, привезені з оригінального житла Діви Марії в італійському місті Лоретто.

Йозефів

jozefov

Йозефів – це окремий міський квартал, який є найменшою земельно-кадастровою одиницею столиці Чехії. Раніше цей район міста виступав серцем єврейської громади. Тут досі знаходиться старовинне єврейське кладовище, кілька синагог, у тому числі Старонова з її сквером і оригінальною статуєю Мойсея, а також залишки празького єврейського гетто, овіяного легендами про Голема.

Вишеград

vysehrad

На мальовничому пагорбі, який піднімається над річкою Влтавою, на південь від центру Праги, розташована красива фортеця Вишеград. Саме тут знаходяться відомий готичний собор Святих Петра і Павла, стародавнє кладовище, де ховали найзнаменитіших діячів Чехії, а також залишки найдавнішої романської базиліки. Вишеград обов’язково варто відвідати тим, хто хотів би дізнатися більше про історію Праги і відчути неповторну атмосферу цього древнього і дуже красивого куточка міста.

Вацлавська площа

vaclavskaya-ploshchad

Хоча зовні Вацлавська площа більше нагадує широкий бульвар, насправді це одна з найбільших міських площ планети, центр Нового місця чеської столиці. Вацлавську площа називають основним діловим і торговим центром Праги, тут розташовані безліч ресторанів, офісних центрів, кафе і магазинів. Обов’язково варто приділити увагу пам’ятнику Святого Вацлава і Національному музею, які знаходяться на цій празької площі і вважаються одними з найбільш впізнаваних символів міста.

Танцюючий будинок

tancuyushhij-dom

Ця незвичайна будівля може служити наочним доказом того, що Прага – не просто середньовічне місто, яке дбайливо зберігає свій історичний вигляд, а й сучасна європейська столиця. Танцюючий будинок був зведений у 1996 році. Сьогодні в цьому будинку, що є яскравим зразком деконструктивізму, знаходиться офісний центр. На тлі цього будинку, силует якого дійсно нагадує двох танцюристів, обожнюють фотографуватися гості Праги. Ще одна визначна пам’ятка Танцюючого будинку – ресторан французької кухні на даху з розкішним видом на місто.

Кафедральний собор св. Віта

sobor-svyatogo-vita

Справжня святиня Чехії, перлина готичної архітектури, яку обов’язково потрібно відвідати кожному мандрівникові, який прибув до Праги. Собор Святого Віта розташований в Празькому граді, відомий тим, що тут зберігаються королівські регалії середньовічних правителів Чехії, а також як місце поховання архієпископів Праги і чеських королів. Інтер’єр собору вражає вишуканістю оздоблення, надзвичайно високою стелею з арочними прольотами і красивими вітражами.

Стіна Джона Леннона

stena-djona-lennona

Одна з найбільш незвичайних визначних пам’яток Праги, що виникла всупереч бажанню влади міста. Вона раніше неодноразово намагалися знищити малюнки, які регулярно з’являлися на стіні навпроти французького посольства. На стіну Джона Леннона варто подивитися кожному – графіті постійно оновлюються, тому, навіть якщо ви вже бачили цей куточок міста, вам буде цікаво побачити, що ж новенького з’явилося на стіні цього разу.

Петршинська вежа

petrshinskaya-bashnya

Не треба думати, що Петршинська вежа – ще одна середньовічна будівля чеської столиці. Насправді ця споруда є аналогом Ейфелевої вежі в Парижі і являє собою металеву конструкцію. Піднятися на Петршинську вежу слід обов’язково, адже саме звідси відкривається приголомшлива панорама на все місто. Крім того, у вежі знаходяться магазинчик сувенірів, кафе і невеликий музей.

Тройський замок

2191254

Цей незвичайний і дуже гарний палац знаходиться в передмісті столиці Чехії. Він раніше був літньою резиденцією королів. Тройский палац відомий не тільки своєю архітектурою і мальовничим садом в французькому стилі. Тут знаходиться Музей вина, а також виставка картин найвідоміших чеських митців. Тому відвідування цього палацу входить в обов’язкову туристичну програму Праги. Крім того, неподалік знаходяться Празький зоопарк і Ботанічний сад.

Національний театр

natsionalnyj-teatr

У Національному театрі Праги, головному театрі всій Чехії, можна відвідати не тільки оперу, але й балет, а також драматичні спектаклі. Спочатку передбачалося, що на сцені цього театру будуть грати тільки твори чеських авторів, проте сьогодні в його репертуарі є і всі найвідоміші вистави та опери світових композиторів і драматургів. Інтер’єр Національного театру в Празі відрізняється, без перебільшень, розкішним і неймовірно багатим оздобленням, прикрашений оригінальними картинами і статуями.

Страговський монастир

stragovskiy-monastyr

Страговському монастирю присвоєно статус національного пам’ятника Чехії. Заснований ще в 1140 році, спочатку він був побудований з дерева, проте потім змінився і сьогодні його стрункі білосніжні будівлі в романському стилі є однією з прикрас Праги. У Страгівського монастирі варто відвідати пивний ресторан, в якому обов’язково спробувати унікальний пінний напій «Святий Норберт». Крім того, монастир відомий своїм садом, а також Музеєм мініатюр, художньою галереєю і великою загальнодоступною бібліотекою.

Королівський сад

korolevskiy-sad

Якщо ви вирішили відвідати Празький град, обов’язково виділіть час на відвідування розташованого тут Королівського саду. Цей мальовничий куточок вразить вас своїми фонтанами, статуями, а також гармонійним поєднанням архітектури основних будівель і живої природи. Створений за всіма правилами ренесансу, Королівський сад став місцем, де вперше в Чехії з’явилися багато екзотичних рослин.

Злата вуличка

zlata-ulichka

Ще один символ Праги – «Золота» або Злата вуличка, розташована в Празькому граді. Прогулюючись саме по цій невеликій вулиці, суцільно “заселеній” невисокими будиночками, вбудованими в арки стіни, можна відчути себе жителем середньовічного міста. За легендою, саме на Златій вуличці жили празькі алхіміки, крім того, протягом двох років тут проживав Франц Кафка. Сьогодні в карликових будиночках цієї вулички знаходяться сувенірні лавки і художні галереї. Вхід на Злату вуличку вдень платний.

Національний музей

national-museum

Як ми вже раніше згадували, Національний музей знаходиться на Вацлавській площі. Його масивна, дуже красива будівля в стилі неоренесансу, безперечно, стала однією з головних прикрас цього району Праги. Національний музей у Празі є найбільшим в країні, тут можна побачити багату колекцію археологічних знахідок, Пантеон – колекцію статуй і бюстів найвідоміших чеських діячів, а також інші незвичайні експонати.

Гавельский ринок

gavelskij-rynok

Гавельский ринок або ринок Гавела в Старому місті – саме те місце, де можна придбати сувеніри, які нагадуватимуть про візит до Праги. Якщо ви вирішили відвідати столицю Чехії під час Різдвяних свят, обов’язково відвідайте цей куточок міста – тут проводиться знаменитий на всю країну ярмарок. Гавельский ринок відомий найбагатшим вибором богемського кришталю, дерев’яних іграшок, ювелірних виробів, місцевих солодощів, а також овочів і фруктів.

Празькі куранти (Орлой)

prazhskie-kuranty

Найвідоміші годинник міста – Празькі куранти – були створені ще в 1410 році. Знамениті вони не тільки тим, що показують час заходу і сходу Сонця, положення знаків Зодіаку, рік, дату і час, а й своєю незвичайною середньовічною виставою. Милуватися фігурками старовинного театру можна щогодини, прийшовши на Староміську площу і зупинившись перед будівлею ратуші.