Сходи тролів або Трольштіген, одна найбільш вражаючих гірських трас в Норвегії (14 фото)

1760

У західній Норвегії на схилах гір розташоване одне з популярних туристичних місць в країні – Сходи тролів або Трольштіген (норв. Trollstigen), в українських джерелах більш відома як Дорога тролів. Численні сайти часто зараховують її до всіляких списками найбільш захоплюючих і небезпечних доріг світу.

Ідея організувати сполучення між долиною Валльдален і селищем Румсдален з’явилася ще в шістнадцятому столітті разом з румсдальскою ярмаркою. Реальне будівництво дороги почалося тільки в кінці дев’ятнадцятого століття, коли в 1891 році проклали перші вісім кілометрів дороги від Квернбруа до Веблунгснеса в Істердалена.

Справжнім сподвижником проекту дороги став інженер Нільс Ховденак, коли йому будівельне відомство доручило розробити план дороги через гори. Він провів детальне обстеження ділянки і вперше заявив про можливість побудови навіть автомобільної дороги. Відомство, виходячи з бюджету в 4000 крон, спочатку вирішило побудувати тільки стежку для людей з кіньми, і в 1913 році здійснило свій задум. Інженер Ховденак продовжував працювати над проектом, поки не здійснив свою ідею. Це він сказав, що дорога між Вальдаленом і Ондалснесом обов’язково буде туристичним маршрутом, тому що цей перевал – найкрасивіший природний ландшафт в Норвегії. І в 1936 році мрія інженера збулася. На відкриття автомобільної дороги приїхав навіть король Хокон VII.

Сходи тролів стали найпопулярнішою серед туристів ділянкою норвезьких доріг. Вона і сьогодні залишається прикладом інженерного дорожнього мистецтва. Тільки під час підйому дорога робить 11 дуже різких поворотів з крутими віражами, підйомами та спусками. На середині шляху туристів очікує дивно красивий водоспад Стігфоссен, а на вершині – велика оглядова площадка з паркуванням і сувенірними магазинчиками.

Ширина дороги в деяких місцях не досить широка для проїзду довгомірних вантажівок, а в осінньо-зимовий період вона взагалі закрита для проїзду. Сходи тролів – так її при відкритті назвав король Хокон, стала легендою Норвегії, продовжуючи дивувати і радувати мандрівників своїми красотами.

Сходи тролів або Трольштіген (1)

Сходи тролів або Трольштіген (2)

Сходи тролів або Трольштіген (3)

Сходи тролів або Трольштіген (4)

Сходи тролів або Трольштіген (5)

Сходи тролів або Трольштіген (6)

Сходи тролів або Трольштіген (7)

Сходи тролів або Трольштіген (8)

Сходи тролів або Трольштіген (9)

Сходи тролів або Трольштіген (10)

Сходи тролів або Трольштіген (11)

Сходи тролів або Трольштіген (12)

Сходи тролів або Трольштіген (13)

Сходи тролів або Трольштіген (14)



• не пропусти