11 безцінних археологічних пам’яток, знищених людьми (фото)

1831

Через варварства і недбалість деяких людей ці шедеври вже не повернути

Людям подобаються художні фільми про стародавніх римлян, індіанців і інші великі цивілізації, проте мало хто замислюється про збереження культурної та історичної спадщини минулих епох. Варварське знищення шедеврів архітектури, скульптури і мозаїки може призвести до того, що храми, гробниці і піраміди залишаться лише декораціями голлівудських блокбастерів.

Коли мова йде про інтереси корумпованих чиновників і жадібних корпорацій, все інше забувається. Звичайно, ніщо не вічне під Місяцем, і все буде зруйнованим, однак робити це навмисно, заради сьогочасної вигоди – злочин, насамперед, перед прийдешніми поколіннями, адже як казав Василь Осипович Ключевський: «народ, який не пам’ятає свого минулого, не має і майбутнього.»

1. Троя

11 безцінних археологічних пам'яток, знищених людьми

До 1871-го року, коли археолог-любитель Генріх Шліман виявив руїни міста, вчені припускали, що Троя – вигадка літописців та авторів античних епосів. Щоб вчинити революційне відкриття, Шліману довелося скористатися вибухонебезпечним дітищем Альфреда Нобеля – динамітом, в результаті чого значна частина спадщини троянців була знищена.

2. Баміанські статуї Будди, Афганістан

11 безцінних археологічних пам'яток, знищених людьми

Дві гігантські статуї заввишки 37 і 55 метрів, колишня частина храмового комплексу Баміанської долини в Афганістані, всього кілька років тому славилися як прекрасний зразок буддистської ритуальної скульптури. На жаль, у березні 2001-го року безцінні статуї були підірвані членами радикального угруповання талібів за наказом мулли Мохаммеда Омара. ЮНЕСКО прийняла рішення не відновлювати скульптури через дорожнечу проекту.

3. Умм аль-Акаріб, Ірак

11 безцінних археологічних пам'яток, знищених людьми

Культурна спадщина Іраку в 1990-х і на початку 2000-х років зазнала значних втрат через нестабільну політичну і соціальну обстановку, що змусило Іракську рада зі стародавностей вжити заходів щодо захисту історичних і культурних пам’яток країни від збройних банд мародерів.

У травні 2003-го року в Ірак прибула делегація у складі професора археології Чиказького університету Макгуайра Гібсона, полковника Джона Кессела, італійського дипломата П’єро Кордоні і декількох військових. Після огляду руїн Умм аль-Акаріба фахівці дійшли висновку, що тільки екстреними заходами можна врятувати те, що генії іракського народу створювали протягом століть. На жаль, перш ніж світова громадськість звернула увагу на проблему, багато архітектурні споруди були втрачені назавжди.

4. Руїни Вавілона, Ірак

11 безцінних археологічних пам'яток, знищених людьми

Співробітник Британського музею Джон Кертіс у своїй доповіді дворічної давності повідав всьому світу про знищення культурних та історичних пам’яток під час військової операції в Іраку.

На території руїн Вавилона площею близько 150-ти га розташувався табір чисельністю більше двох тисяч військовослужбовців. Стародавня мостова віком близько 2,5 тисяч років, що веде до воріт богині Іштар, була розбита танками, сам унікальний пам’ятник архітектури отримав значні пошкодження, а багатий на археологічні знахідки ґрунт розсипали по мішках для зведення укріплень. Караван-сарай Хан Аль-Раба X-го століття використовувався як полігон для знищення зброї та боєприпасів повстанців, в результаті чого будівля була практично повністю зруйнована.

5. Гробниці Шостої династії, місто Нанкін, Китай

11 безцінних археологічних пам'яток, знищених людьми

Грандіозні поховальні споруди, зведені, за версією археологів з Музею Нанкіна, між 220-м і 589-м роками нашої ери, побудовані із зеленої цегли, покриті зображеннями лотоса, і майстерно прикрашені гравюрами китайських майстрів.

Гробниці були виявлені в 2007-му році при будівництві торгового центру компанії «IKEA». Історики та археологи вимагали припинити будівництво на час, необхідний для розкопок та вивчення знахідок, однак до їх думки ніхто не прислухався: бульдозери та екскаватори повністю зруйнували весь історичний комплекс будівель, і зараз в цьому місці буквально на кістках стоїть магазин.

Штрафи за знищення історичної та культурної спадщини в Китаї становлять від ¥ 50-ти тисяч до ¥ 500 тисяч (приблизно від $ 6600 до $ 65700), проте корупція і тиск великих корпорацій призводять до того, що щорічно в Піднебесній стирають з лиця землі безліч шедеврів древньої архітектури.

6. Історичні пам’ятки в Чилі та Аргентині

11 безцінних археологічних пам'яток, знищених людьми

Перенесення ралі-марафону Дакар 2009-го року до Південної Америки з Європи та Африки став причиною руйнування і пошкодження декількох археологічних споруд у Чилі та Аргентині.

Згідно зі звітом Ради по збереженню національних пам’яток, чотири зруйнованих історичних пам’ятки розташовані в пустелі Атакама і два в регіоні Кікімбо в 500 км на північ від столиці Чилі Сантьяго. Особливу увагу Рада звернула на Пелікан-Крік, де вчені виявили древній табір мисливців-збирачів, половина якого була зруйнована під час гонки. Транспортом учасників знищені кам’яні знаряддя праці, в тому числі наконечники стріл і копій, скребки, а також фрагменти кераміки, людські останки і руїни кам’яних споруд.

Під час проведення ралі Серхіо Кортес, один з місцевих активістів, які виступають за збереження історичної спадщини країни, повідомив, що в районі Тарапака на південь від міста Ікіке позашляховиками туристів були пошкоджені унікальні споруди віком 18 тисяч років, відомі як геогліфи Альто Япе.

У пустелі Атакама значної шкоди також було завдано величезним доісторичним зображенням тварин, людей і геометричним візерункам, викладеним з каменів і гальки на поверхні пустелі близько п’яти тисяч років тому. Геогліфи можна побачити тільки з висоти пташиного польоту, тому часто подорожуючі навіть не здогадуються, що руйнують історичні пам’ятники.

7. Стародавнє поселення Ель-Хібех, близько 288-ми км на південь від Каїра, Єгипет

11 безцінних археологічних пам'яток, знищених людьми

Розкопки містечка Ель-Хібех археологами з Каліфорнійського університету в Берклі були перервані в 2009-му році і поновилися три роки по тому, проте вчених чекало розчарування – вони виявили лише сотні гробниць, розграбованих мародерами. Вандали осквернили безліч людських останків і зруйнували кілька споруд, а викрадені цінності невдовзі «спливли» на «чорному ринку».

8. Історичні та культурні пам’ятки Сирії

11 безцінних археологічних пам'яток, знищених людьми

В останні роки обстановка в Сирії залишається вкрай напруженою: тисячі людей загинули в ході громадянської війни, величезна частина населення бігла з країни, знищено багато архітектурних пам’ятників, серед яких мечеть XI-го століття. Велика частина Алеппо, одного з найдавніших міст світу, лежить в руїнах, також розграбовані руїни міст Ебла, Апамея та багатьох інших. Учені всього світу б’ють на сполох: якщо найближчим часом ситуація в країні не стабілізується, практично всю культурну спадщину Сирії буде розкрадено або безповоротно втрачено.

9. Піраміда майя в Белізі

11 безцінних археологічних пам'яток, знищених людьми

Одна з найбільших споруд народу майя, піраміда Нох Муль, зведена близько 2,3 тисяч років тому, була зруйнована бульдозерами в ході видобутку щебеню, призначеного для будівництва доріг. Унікальний шедевр стародавніх архітекторів висотою 30 метрів, що користувався великою популярністю у туристів, припинив своє існування в травні 2013-го року. Керівники будівельної фірми «D-Mar General Contracting and Development, Inc.», Співробітники якої відповідальні за подію, від коментарів утримуються.

10. Піраміда в Ель-Параїсо, Перу

11 безцінних археологічних пам'яток, знищених людьми

Невелику 6-метрову піраміду, розташовану неподалік від Ліми, в червні 2013-го року зрівняли з землею робочі двох компаній, що займаються продажем нерухомості, щоб звільнити елітну земельну ділянку для забудови. Археологи стверджують, що спорудження віком близько чотирьох тисяч років було адміністративним і релігійним центром древньої цивілізації, що існувала тут ще до приходу інків.

На жаль, громадськість не змогла вчасно запобігти руйнуванню безцінного історичного пам’ятника, так що залишається вживати заходів з порятунку інших об’єктів культурної спадщини. Поліція вчасно зупинила робочих, що збиралися знести три інші піраміди архітектурного комплексу, крім того, проводиться розслідування діяльності співробітників компаній.

11. Антинополь, Єгипет

11 безцінних археологічних пам'яток, знищених людьми

За словами Моніки Ханни, дослідника з Берлінського університету імені Гумбольта, Міністерство старожитностей Єгипту не змогло перешкодити руйнуванню стародавнього міста Антинополь, який був побудований на лівому березі Нілу за наказом римського імператора Адріана в пам’ять про його фаворита Антиноя, що потонув тут. Колись Антинополь був одним з культурних центрів так званого Римського Єгипту, а тепер на його місці розташовано поселення під назвою Шейх-Ібадов.

Велика частина прекрасних шедеврів античної архітектури, серед яких безліч шкіл, театрів і храмів, руйнувалася мародерами протягом декількох сотень років. Якщо наприкінці XVIII-го століття деяка частина будівель ще існувала, то зараз практично нічого не залишилося, однак тут як і раніше знаходять папіруси та інші свідоцтва колишнього розквіту міста.