10 винаходів, що з’явилися по чистій випадковості

4090

Томас Едісон говорив – «Все приходить до того, хто працює і вміє чекати». Але не завжди прогрес є метою. Деякі геніальні ідеї приходять в голову абсолютно випадково. Представляємо вам 10 винаходів, які були створені зовсім випадково.

1. Суперклей

У 1942 роки американський фізик доктор Гаррі Кувер намагався відокремити прозорий пластик для оптичних прицілів портативного зброї. У ході експерименту він працював з ціанокрилатом, який міцно-міцно склеював тестові матеріали. Але лише через 6 років доктор Кувер усвідомив весь потенціал цієї речовини, якому не потрібно ні тиску, ні тепла. Саме так був створений суперклей.
Цікавий факт – під час В’єтнамської війни суперклей використовували для затримання кровотечі у відкритих ранах. Ось так винахід який мав удосконалити зброю врятував безліч життів.

2. Стікери

Американських фізик Спенсер Сільвер винайшов клей, але самоклеючі листки для нотаток були створені Артуром Фраєм. У 1968 році Сільвер намагався створити клей для ідеальної роботи з папером, який міг би утримувати папір на поверхні, але не сильним, щоб можна було зняти папір не порвавши її. Крім того, він повинен був бути липким для багаторазового використання.
Правда в компанії де працював Сільвер нікого ідея не зацікавила. До тих пір поки Артур Фрай не став використовувати клей для приклеювання закладок в псалтирі. Саме він запропонував використовувати речовину для створення липких багаторазових закладок.Так ідея набула популярності.

3. Струменевий принтер

Інженер компанії Canon випадково поклав розпечений паяльник на ручку. І коли потекли чорнило виникла ідея для створення струменевого принтера.

4. Динаміт

Динаміт відкрив Альфред Нобель. Коли він працював над нітрогліцерином, він намагався зробити його більш стабільним, щоб уникнути випадкових вибухів. Пляшечка з речовиною впала на підлогу, де було багато тирси. Тирса надали невелику стабільність і вміст не вибухнув. Нобель поліпшив формулу, додавши в кремнезем в нітрогліцерин. Так і з’явився динаміт.

5. Вазелін

Англійський хімік Роберт Чезбро в 1859 році помітив що багато працівників нафтопромисловості скаржаться на воскову речовину – «парафін», яку накопичувалася в трубах нафтових насосів. Чезбро негайно узяв пробу речовини і почав експериментувати. Виявилося нафтове желе відмінно загоює рани і порізи. Хімік дав йому назву «вазелін» – (нім. «Wasser» – вода і грец. «Elaion» – масло). Спектр застосування вазеліну в той час був широкий – від чищення килима до очищення носа. Автор настільки вірив у чудодійні сили вазеліну, що все життя їв його по ложці на день. Помер він в 96 років.

6. Віагра

Первісне призначення Віагри – лікування стенокардії. Але коли фармацевтична компанія Pfizer вивчила побічні ефекти, вона виявили що високий кров’яний тиск не падає, а у піддослідних з’являється чудова ерекція. Так компанія змінила рід випробувань і почали досліджувати еректильну дисфункцію і впливу на неї віагри. У 1998 році управління з контролю якості схвалив ліки і з тих пір у багатьох чоловіків почалася веселе життя

7. Нержавіюча сталь

Англійська металург Гаррі Бреарлі намагався створити сплав нержавіючої сталі для виробництва зброї.
Нержавіюча сталь з’явилася коли він змішав 12.8% хрому з 0.24% вуглецем. Сплав, що отримав Гаррі, був стійкий навіть до кислот оцту і лимонного соку. Пізніше винахідник зрозумів що отриманий сплав ідеальний для столових приладів, які виготовлялися зі срібла і вуглецевої сталі і поступово приходили в непридатність через корозію.

8. ЛСД

Діетиламід d-лізергінової кислоти був відкритий швейцарським ученим Альбертом Хофманом, який намагався створити препарат, що полегшує біль під час пологів. Отримана речовина здалася йому не примітною і він відклав його на полицю. У 1943 році під час роботи з речовиною без рукавичок і випадково отримавши велику дозу речовини він зрозумів істинні властивості з’єднання. Він відчув «безперервний потік фантастичних картин, незвичайних форм з інтенсивною калейдоскопічною грою кольору».

9. Чайний пакетик

Торговець в Нью-йоркському магазині Томас Салліван вирішив що продавати чай в шовкових мішечках буде набагато зручніше та продажі чаю злетіли до небес. Виявилося що покупці помилково опускали повні мішечки в окріп, а результат їм сподобався.

10. Мікрохвильова піч

У 1946 році інженер Персі Спенсер тестував магнетрон, що випромінює мікрохвильову радіацію. Під час тестів шоколад в його кишені розплавився. Персі припустив що це сталося через магнетрон і помістив поруч з приладом зерна для попкорну. Отримавши попкорн, Спенсер вирішив приготувати яйце, але воно вибухнуло. Все це привело його до думки що низькочастотна енергія допомагає швидко готувати їжу і через рік з’явилася перша мікрохвильова піч.



• не пропусти