День вчителя 2019: дата, традиції, вислови про вчителів

2925

Кожен викладач — надзвичайно важлива людина в житті учня, навіть якщо він про це не здогадується. Саме від викладача залежить подальше ставлення до предмету, котрий він викладає. А перший вчитель — зрощує в учнях любов до навчання в цілому, тож гідний викладач у житті дитини так само важливий, як хороше виховання у родині.

Саме тому достойні викладачі мають вдячність і любов своїх учнів, навіть коли ті вже давно покинули стіни навчальних закладів. І в День вчителя існує традиція вітати улюблених педагогів не тільки у роки шкільного життя, а й в дорослому віці. Тож згадайте про викладачів, яким ви вдячні за теплі спогади і знання та не забудьте їх привітати.

Які ще існують традиції на День вчителя, коли його прийнято святкувати, та що можна подарувати вчителю — детальніше у статті.

Коли святкується день вчителя?

В Україні День Вчителя відзначають щорічно у першу неділю жовтня. У 2018 році це свято припадає на 6 жовтня. Але оскільки неділя — це вихідний день в учнів, то вже стало традицією вітати своїх викладачів у першу п’ятницю жовтня, яка цього року припадає на 4 жовтня. Тож саме до 4 жовтня будуть готуватись різні шкільні заходи і привітання для вчителів.

Як привітати вчителя?

Поширеним явищем є дні “шкільного самоврядування”, коли учні самі проводять уроки, аби дати можливість педагогам відпочити і насолодитись веселою атмосферою. Інколи проводяться урочисті концерти з виступами учнів, читаються поздоровлення та вірші. А також діти радують своїх викладачів квітами і дрібними подарунками на знак поваги.

Що подарувати? Добірка ідей

Вже класичними є такі подарунки, як чашка, гарний якісний записник, цукерки, рамки для фотографій тощо.

Більш оригінальними подарунками будуть:

1. Фотоальбом із роздрукованими фотокартками учнів та всього класу, із підписами на звороті: вітаннями, побажаннями, подяками.

2. Збірка книжок, які могли б сподобатись викладачеві. Можливо, якісь якісні видання із предмету, котрий викладає вчитель, чи просто приємна художня література.

3. Аксесуари, такі як шкіряні рукавички, шовковий шарф тощо. Вони стануть якраз доречними восени.

4. Абонемент. У SPA салон — аби педагог як слід відпочив. У салон краси, щоб порадував себе новою зачіскою чи манікюром та педикюром.

5. Два квитки у кіно, театр чи на концерт живої музики, аби викладач нарешті знайшов час для себе і провів спокійний вечір — без перевірки домашніх завдань.

Вислови відомих людей про вчителів:

  1. Жодна книга не повинна і не може замінити духу вчителя. (А. Дістервег)
  2. Якщо вчитель поєднає в собі любов до справи і до учнів, він — досконалий учитель. (Л. Толстой)
  3. Гарний учитель може навчити інших навіть тому, чого сам не вміє. (Т. Котарбинський)
  4. Найперше, що має зробити вчитель, – це розвинути в учня дух допитливості. (Д.Менделєєв)
  5. Від лікарів і вчителів зазвичай вимагають дива, але якщо диво здійснюється — ніхто не дивується. (Марія фон Ебнер-Ешенбах)
  6. Виховує все: люди, речі, явища, але перш за все, люди. З них на першому місці — батьки і педагоги. (Антон Макаренко)
  7. Вчителі відкривають двері. Входиш ти сам. (Китайська приказка)
  8. Вчити — значить вселяти надію. (Луї Арагон)
  9. Велика виховна сила школи народжується там, де у людини, перед якою тільки відкривається  життя, є улюблений учитель. (В. О.  Сухомлинський)
  10. Лише той Учитель, хто живе так, як навчає. (Г. Сковорода).

Існує ще декілька сотень подібних висловів про педагогів та їх важливу роль у житті учнів. Але найкращими словами будуть звичайні слова подяки, сказані у цей день вашим вчителям.

підготувала Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти