Всесвітній день сну: цікаві факти про сон та поради з його покращення (+ 10 кумедних фото)

2528

Щорічно у п’ятницю березня перед днем весняного рiвнодення у рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з проблем сну на планеті відзначають Всесвітній день сну. Цього року він припадає на 13 березня. Всесвітній день сну саме для цього й створений, щоби привернути увагу до теми. Адже, якісний сон, чи ні, впливає на всі аспекти життя: фізичне здоров’я, емоційний стан, розумову активність, зовнішність. Хочете знати, як зробити, щоби нічний відпочинок приносив користь? Саме до Дня сну ми зібрали добірку цікавих фактів та порад з його покращення. Розповідаємо, що відбувається з людським організмом під час сну, та як зробити його якіснішим для себе.

10 цікавих фактів про сон, які допоможуть його покращити

1. Скільки годин треба спати дорослій людині?

В школі нас вчили, що це 7-8 годин нічного часу доби. Проте, в реальності, більшість людей виділяє на сон 6-7 годин.

Така норма була встановлена, виходячи з середнього числа. Насправді, у кожної людини є свої особливості організму і потреби. Якщо хтось після 6-годинного сну почуватиметься добре, то інший — відновитися за цей час не встигне. Більшості потрібно саме 8 годин для якісного відпочинку, тоді як у світі існує близько 5% людей, яким достатньо 4-годинного сну. Уявіть собі цих щасливчиків, які можуть прокидатися о 5 ранку і почуватися при цьому бадьорими.

2. А скільки можна прожити без сну?

Найдовший рекорд встановили в 1965 році. Тоді Ренді Гарднер не спав 11 днів. Проте, в Книгу рекордів Гіннеса після цього перестали вносити інформацію про дану категорію. І правильно вчинили, адже люди такими експериментами могли заподіяти собі смертельну шкоду. В середньому, людський організм може прожити без сну лише 10 днів, тож навряд слід опинятися на межі смерті через бажання поставити рекорд.

3. Значення має не лише скільки ви спите, а й коли.

Тобто, 7 годин сну з ранку і до обіду — не рівноцінні 7 годинам сну вночі. Якщо ляжете спати о 4 ранку і прокинетеся об 11 ранку — відчуватимете таку ж втому, як і до сну. Інша річ, якщо ляжете спати об 11 вечора і прокинетеся о 6 ранку.

4. Що робити, якщо вночі не змогли виспатися, а треба працювати?

Врятувати ситуацію допоможе денний сон. Але, не будь-коли, а з 2 до 4 години дня. Поспите годину чи дві й зможете знову займатися розумовою працею.

5. Сон — це відпочинок? Але навіщо спати, якщо я не втомився?

Завдяки сну організм відновлюється, але мозок весь цей час не відпочиває, а просто працює в іншому режимі. А саме — розбирає, опрацьовує та впорядковує всю інформацію, яку ми отримали протягом дня. Сон потрібен саме для того, щоби мозок розвантажив інформацію “по поличках” та звільнив місце для нових процесів.

Якщо не давати йому перемкнутися в такий режим, то робота мозку порушується. Саме тому через відчутність сну людям важче щось згадувати, контролювати емоції, аналізувати інформацію чи запам’ятовувати. А, згодом, навіть реальність не сприймаються — на третю добу без сну людина починає бачити галюцинації. Давайте своєму мозку перемикатися на сон, у достатній кількості. Він віддячить вам своєю активністю наступного дня.

6. Як привчити себе лягати спати раніше?

Ключ ховається саме у слові “привчити”, адже режим сну — це питання звички. Лягайте спати щодня в один і той же час, прокидайтеся теж за графіком. Один місяць витримки та роботи над собою — і організм звикне до такого режиму.

7. Зовнішній світ впливає на нас під час сну.

Саме тому потрібно спати в темній кімнаті, без увімкнених комп’ютерів та телефонів. Навіть маленький ліхтарик на зарядному пристрої може завадити вам швидко заснути. Також впливають на сон звуки, тож музика знизить якість вашого сну, якщо слухати її всю ніч (проте, допоможе заснути).

8. Ліжко — місце для сну.

Така психологічна установка допоможе почати засинати швидше. Не слід в ліжку їсти, читати, сидіти за ноутбуком чи планшетом. Для цього облаштуйте собі крісло чи диван. А ліжко, в якому ви спите — повинно бути лише для відпочинку і сну. Тоді мозку простіше буде перелаштовуватися, за звичкою.

9. Що не можна робити перед сном.

Є дії, які прямо впливають на ваш сон, і їх краще уникати ввечері. Наприклад, за 4 години до сну не можна пити каву та алкогольні напої, не можна переїдати. Лише, варто зазначити — в дотриманні правил теж часом треба знати міру. Лягти спати голодним, бо не встиг поїсти завчасно, а вже пора спати? Ні, краще поїсти за 2 години до сну: маленька порція чогось легкого допоможе втамувати голод, але не перевантажити організм. А алкоголь? Його теж часто п’ють у вечірній час — що в такому випадку робити? Якщо випили 200 мл вина — після нього одразу випийте 400 мл води. Вдвічі більша кількість води допоможе на ранок прокинутися без неприємних відчуттів. Звісно, це правило не стосується надмірного вживання — бо тоді ніяка вода не допоможе позбутися наслідків.

10. Справа у диханні, а не у вівцях.

В дитинстві обов’язково хтось казав нам рахувати тварин, щоби заснути. Проте, справа не в підрахунку, а в монотонному спокійному диханні. Якщо рахувати жваво, уявляючи собі кумедних тваринок на полі — навряд вийде заснути. Можна рахувати просто цифри, але правильно: проговорювати їх подумки з однаковим темпом, в такт глибокому диханню. Спробуйте такий трюк кілька разів перед сном — і він почне діяти.

Якщо такі прості рекомендації не допомагають — значить із розладами сну потрібно звернутися до лікаря. Адже регулярні порушення сну можуть призвести до серйозніших захворювань. Бережіть себе та не шкодуйте часу на якісний сон.

підготувала Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти