Ці 5 порад від психологів допоможуть впоратися, коли кліматичні зміни торкнуться вас

2487

Світ стоїть на порозі неминучого глобального потепління. Кожного року новини про нові катаклізми шокують. Останні чотири роки були найспекотнішими в історії, а зимова температура в Арктиці зросла на 3°С. Через це рівень моря поступово піднімається, а прекрасні коралові рифи, в яких вирує життя, починають гнити. Людство відчуває негативний вплив цих факторів на своєму здоров’ї через забруднене повітря, жахливу спеку та ризики продовольчої безпеки.

В 2019 році в світі було встановлено рекордні показники найвищою температури повітря. Наприклад, наприкінці липня у Франціїї, Німеччині, Бельгії стовпчики термометрів піднялись до 39-42 С. Вперше жителі цих країн зіштовхнулися з такою спекою. Вчені прогнозують, що через 30 років Європа залишиться без льодовиків, а в деяких країнах буде проблема з питною водою. Аномальна ситуація минулого року сталася в Північній Африці: пройшли сильні снігопади, що є нетиповим для цього регіону. Світ сколихнули новини про сильні пожежі в Амазонії та Сибірі, а також в Австралії на початку цього року.

Так чи інакше, але зміни клімату торкаються кожного. Погіршення ситуації з кожним роком та слабка політична воля робити що небудь з цією проблемою призводять до психологічних проблем серед населення. Тому психологи дають деякі поради, які допоможуть впоратися, якщо проблема з кліматом торкнуться саме вас.

Слідкуйте за своїм здоров’ям

В більшості випадків повідомлення про зміни в кліматі є негативними. Почувши погану новину, людина схильна панікувати та намагатися знаходити схожу, проте більш жахливішу інформацію з інших куточків світу. Таким чином вона нагнітає свій емоційний стан та вводить себе у стресову ситуацію.

«Люди повинні звертати увагу на свій емоційний стан та уникати пошуку і перегляду будь-яких новин про клімат. Своїми переживаннями можете поділитися з іншими людьми», – говорить психолог Венді Грінспун.

Використовуйте більше часу на медитацію, заняття спортом, читайте книжки та не зациклюйтесь на кліматичних проблемах.

За словами Грінспун робити перерви від новин замість того, щоб постійно їх слухати, надає можливість залишатися «на зв’язку» і не замикатись від інших – бути з людьми, яких ви любите і котрі піклуються про вас.

Більше спілкуйтесь з оточуючими

Один з найефективніших способів позбавитися почуття безсилля та безпорадності – це вийти з «чотирьох стін» та проводити більше часу, спілкуючись з іншими людьми. Соціальна підтримка – один з найкращих видів подолання стресу. Коли ми надаємо підтримку, відчуття безпеки та розуміння один для одного, ми можемо стати більш готовими до боротьби з невизначеністю та змінами. В наш час дуже важливо знайти людей, які вислухають ваші побоювання та поділяться своїм досвідом у їх вирішенні проблем. Це допоможе знайти ту необхідну енергію, яка підштовхне до вирішення проблем та дасть силу діяти.

Дійте

Понад 171 шведських психологів погоджуються з тим, що жага до проведення страйків, пов’язаних зі зміною клімату є здоровою реакцію молоді, яка відчуває стурбованість невирішеністю цього питання. Багато з них знаходять відчуття полегшення, коли відчувають, що змогли хоч якось докричатися до суспільства і спробувати протидіяти кліматичним змінам. Згадайте молоду активістку Грету Тунберг, яка своїм прикладом привернула увагу всього світу.

Якщо ж ви не можете або не хочете виходити на такі протести, то діяти можна й по іншому – робити пожертвування в організації, які займаються боротьбою з глобальним потеплінням або ж просто доносити свою думку щодо цього до інших людей під час бесіди.

“Здатність розмірковувати, мислити вголос та ділитися історіями – це те, як ми, як люди, навчаємось, змінюватися та зростаємо – не як індивіди, а як громада”, – написав еколог-психолог Рене Лерцман для Асоціації ООН.

Зосередьтесь на тому, що саме ви можете зробити

Писати гнівні пости в соціальних мережах, що хтось щось не правильно робить, а світ котиться не туди може кожен. Проте варто замислитися, а що саме ви можете зробити, щоб уникнути такої ситуації.

Усі негативні судження щодо людей, які  і так намагаються вирішити кліматичні проблеми краще залишити при собі, а ніж судити цих спеціалістів за те, що вони ведуть недостатню екологічну діяльність.

Зосередьте увагу на діях і поведінці, якими ви можете контролювати, і не витрачайте стільки часу на той досвід, над яким у вас немає контролю”, – говорить Грінспун.

У всіх нас є спільна мета – це майбутнє, в якому ми зможемо жити.

Знайдіть мужність

Немає сумнівів, що так чи інакше наше суспільство буде мінятися під впливом клімату, але ніхто насправді не знає, як це буде. Страх перед цією невідомістю робить людей досить егоїстичними і призводить до дискусій у ЗМІ про приреченість. Потрібно знайти в собі сили боротися з цими проявами і віднайти спосіб залишитися в мирі з цим проблемним світом.

Ми будемо переживати всі ті втрати в екосистемі, які трапляться через зміни клімату, бо ми звикли до неї, як до невід’ємної частини нашого життя. Проте нам потрібно мужньо зіштовхнутися з цим.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua
за матеріалами sciencealert.com



• не пропусти