10 невинних гігієнічних звичок, які непомітно підривають наше здоров’я

1199
Підпишись на нашу сторінку у ФБ

Ми впевнені, що робимо все правильно: сушимо руки безконтактною сушкою; замочуємо посуд в раковині; миємо чашку на роботі кожен раз, коли хочемо чай або каву. Але сушки поширюють інфекції, раковина — небезпечніше туалету, а чиста чашка не врятує від бактерій в кавомашині.

Ось 10 науково підтверджених фактів про шкоду деяких звичок: ця інформація допоможе вам зберегти своє здоров’я.

Ми зібрали звички, які здаються нешкідливими, але абсолютно негігієнічні з точки зору науки, про що свідчать дослідження.

1. Замочувати посуд в раковині

Раковина — ідеальне середовище для бактерій: в ній можуть бути кишкова паличка, сальмонела або стафілокок. Щоб уникнути шлунково-кишкових розладів, варто мити раковину після контакту не тільки з брудним посудом, а й з їжею: рибою, сирим м’ясом, молочними продуктами, овочами. Гора замоченого посуду — легке, але небезпечне рішення.

2. Мити руки гарячою водою

Дослідження говорять про те, що температура води не впливає на знищення мікробів. Тут важливий час, протягом якого ми миємо руки: за 5 секунд ви не змиєте практично нічого, але за 30 секунд вб’єте майже всі мікроби на руках. Часте миття рук у гарячій воді знижує захисні функції шкіри, через що може з’явитися подразнення, дерматит.

3. Тренуватися, не змиваючи макіяж

Часом ми так поспішаємо з офісу на тренування, що витрачати час на зняття макіяжу здається безглуздою витівкою: адже потім все одно в душ. Але під час тренування шкіра дихає і очищається, а якщо на ній косметика — вона може забити пори. Як підсумок — проблеми зі шкірою. Перед тренуванням потрібно знімати макіяж.

4. Користуватися сушкою для рук

Те, що ми не торкаємося сушки руками — ілюзія чистоти. Насправді електричні сушки недостатньо гігієнічні: на них накопичуються бактерії і поширюються з повітряним потоком, потрапляючи на тіло, одяг або в легені. Паперові рушникиефективніші й чистіші, ніж електричні сушки для рук.

5. Використовувати продуктовий пакет більше 1 разу

Використаний більше 1 разу пакет для продуктів — в 99,9% випадків несе на собі масу бактерій. Якщо ви принесли в пакеті сире м’ясо, навіть запаковане, велика ймовірність того, що бактерії потраплять в іншу їжу, особливо в овочі і фрукти. Вихід — використовувати одноразовий пакет або господарську сумку, яку необхідно кожен раз прати.

6. Різати м’ясо і овочі на одній дошці

Мікробіолог Чарльз Герб стверджує, що на обробній дошці в 200 разів більше бактерій, ніж на сидінні унітазу, тому на ній небезпечно різати салат. Після сирого м’яса на дошці залишаються сальмонела і кампілобактера — дві найпоширеніші причини харчових отруєнь. Вихід — використовувати дві різні дошки для м’яса і овочів і між дерев’яною і скляною вибрати скляну.

7. Користуватися офісною кавомашиною

Резервуар кавомашини — місце, в якому швидко розвиваються різні групи бактерій. Їх більше, ніж на ручці ванній у вас вдома. Щоб захистити здоров’я, варто регулярно мити колбу — не просто в теплій воді, а під впливом високих температур і з мийним засобом. Безпечніше зробити каву на одну порцію.

8. Носити телефон в сумочці

Може здатися, що сумка — чисте, прекрасне місце, де наш гаджет повністю захищений від зовнішнього середовища. Але це не так: телефон краще носити в кишені, а не в сумці, і бажано в чохлі — так на ньому залишається менше мікробів. Середньостатистичний телефон в 10 разів брудніший, ніж сидіння унітазу. Бажано протирати телефон вологою серветкою кожен день.

9. Прати зимовий одяг навесні

Як часто вам приходить в голову покласти рукавички і шарф в кошик для брудної білизни? Фахівці рекомендують прати шапки, рукавички і шарфи кожні 1-2 тижні.Ці 3 предмети гардеробу найчастіше контактують з нашим обличчям, а особливо — носом і ротом. У них накопичуються мікроби, і наш імунітет слабшає від постійного контакту з такими речами.

10. Розморожувати продукти при кімнатній температурі

Ми рідко замислюємося про те, як температура навколишнього середовища і швидкість розморожування продуктів впливають на їх якість. Залишати рибу і м’ясо розморожувати в ємності просто на столі — шкідливо. Щоб уникнути розмноження поганих бактерій, краще залишити ємність з продуктами розморожувати в загальному відсіку холодильника.

Бонус: діліться їжею з друзями — це корисно

Наша імунна система буде вдячна, якщо ми не посоромимося з’їсти десерт з однієї тарілки з коханою людиною або розділимо соус до картопельки з друзями. Вчені говорять, що так ми обмінюємося корисними бактеріями. Але це правило не відноситься до тих, хто хворіє, — з ними ділити посуд якраз не можна.

Переклад Тутка

Поділись


• магазин

• новини партнерів