4 міфи про здоровий спосіб життя, які виявилися повною нісенітницею

1087
Підпишись на нашу сторінку у ФБ

Мода на натуральне вже переходить всі межі, і навіть жити стає страшно – так багато навколо небезпек. Але поки з кожного праски кричать про шкоду ГМО, на полицях супермаркетів продовжують спокійно продаватися тисячі різновидів продуктів, отриманих шляхом селекції, яка, як виявилося, приховує у собі набагато більше підводних каменів.

Ми вирішили розвіяти міфи про натуральну їжу, косметику, шлаки та токсини і відповісти на просте запитання: чи такий страшний чорт, як його малюють?

Міф № 1. Органічна їжа – запорука здоров’я

© Depositphotos.com

Заклики їсти лише їжу, вирощену на органічних фермах, чутні звідусіль. Мовляв, все натуральне безумовно корисно, а ось штучне шкідливо, та й взагалі навколо одні хімікати, що завдають непоправної шкоди здоров’ю і організму. Кумедно, але це правда: їжа дійсно на 100% складається з хімії, тільки ось далеко не завжди повністю натуральний продукт безпечний для здоров’я.

У природі є безліч речовин, які є справжньою зброєю рослин: так, журавлину давно варто було б заборонити через зашкалюючий вміст консервантів, а в мигдалі і абрикосі міститься отрута ціанід. Набагато важливіше те, як ці речовини впливають (а точніше, не впливають, за винятком випадків алергічних реакцій) на організм людини, адже шкода в тому числі визначається дозою. Ось і невідомо, що виявиться шкідливішим: випити 3 літри коли або з’їсти 3 кг журавлини.

Дослідження показали, що позначка «органічний» не означає, що їжа була вирощена без використання пестицидів. Більш того, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) відзначає, що жоден із дозволених у міжнародній торгівлі пестицидів не завдає шкоди здоров’ю людей, крім самих працівників ферм, що піддаються високому відсотку їхнього впливу.

До того ж така їжа містить більше бактерій, що не дивно, адже тварини не приймають ліків і їдять що завгодно. Борцям за екологію також варто замислитися: органічні ферми виробляють менше продукції, а значить, шкідливі викиди вищі в перерахунку на одиницю вирощеної продукції. Вибір залишається за споживачем, але немає ніяких гарантій, що їжа з органічної ферми буде кориснішою, аніж вирощена на звичайній фермі.

Міф № 2. Натуральна косметика – найкращий вибір для вашої шкіри

© Depositphotos.com

Отже, натуральне походження ще не свідчить про повну безпеку – це ми з’ясували. Зі шкірою все точно так само, як і з їжею, більш того, якщо косметика сертифікована, то скільки б штучних компонентів до неї не входило, вона буде безпечною – у виробників немає ні найменшого інтересу труїти своїх покупців. А ось підійде вона особисто вам або викличе подразнення – це вже інше питання.

Рослинні компоненти не такі стабільні, як штучно синтезовані, їх складніше і дорожче добувати. Вони можуть повести себе на шкірі непередбачувано і викликати алергічну реакцію – якісь більшою, а якісь в меншою мірою. Як, втім, і будь-який синтетичний компонент, якщо він просто вам не підходить.

Користь чи шкода також залежать від концентрації, формули засобу і безлічі інших чинників. Колись давно жінки вибілювали обличчя пудрою з високим вмістом свинцю (а що, дуже натуральний склад!), Шкода, правда, від таких б’юті-процедур у багатьох шляхетних дам обличчя мало не відвалювалося. У сучасні помади також додають свинець, але там він у такій мінімальній концентрації, що довелося б з’їсти одразу 30 тис. тюбиків, щоб отруїтися.

Отже вирішуйте самі, врешті-решт, якщо засіб вам підходить і не викликає нарікань, яка різниця, що пообіцяв на упаковці виробник.

Міф № 3. ГМО небезпечний для здоров’я

© Depositphotos.com

Припустимо, агрономам потрібно вивести новий сорт морозостійкої полуниці. Для цього її  піддають селекції. Вона буває різних видів, але в числі інших існує і спосіб впливу отруйними речовинами, після якого можна вибрати з отриманих мутантів найбільш підходящий. Така полуниця може згодом виявитися з підвищеним вмістом тих чи інших речовин, тому як спосіб отримання нового сорту, м’яко кажучи, не надто витончено.

Генна модифікація, на відміну від селекції, високотехнологічна і дозволяє змінювати конкретний ген. Страхи навколо ГМО неймовірно роздуті, до того ж за десятиліття існування цієї технології ніяких несприятливих наслідків для здоров’я людей виявлено не було.

Більш того, активне впровадження генної інженерії допомогло б збагачувати продукти необхідними поживними елементами і забезпечувати ними бідні країни. До прикладу, «золотий рис», який збагачений вітаміном А і міг би врятувати від сліпоти мільйони людей, якби його дозволили вживати раніше. Насправді вченим доводиться доводити громадськості безпеку своїх розробок протягом довгих років, публікувати нескінченну кількість наукових статей про безпеку ГМО, по десятому колу тестувати отримані культури і рослини.

Звичайно, ГМО зобов’язані проходити контроль, але загальна паніка, необізнаність, вигадані теорії змов і забороняючі закони лише нагнітають обстановку і не дозволяють науці розвиватися.

Міф № 4. Необхідно позбуватися шлаків і токсинів

© Depositphotos.com

Хто не чув про шлаки і токсини, той навряд чи жив у XXI столітті. Насправді ж якщо ви спробуєте відшукати на сайті ВООЗ такий термін, як «зашлакованість», то навряд чи знайдете – його просто не існує.

Токсини і шлаки дійсно існують, але не під тим соусом, як їх звикли нам подавати: вони утворюються при проблемах із нирками, інфекційних захворюваннях і інтоксикаціях. В здоровому організмі їх просто немає, а якщо «чистка» дійсно буде потрібна, то застосовуватися будуть набагато більш суворі методи, ніж смузі. Тіло здорової людини здатне самостійно позбуватися непотрібних речовин, і жодні спеціальні детокс-процедури для цього не потрібні.

Поділись

• не пропусти



• магазин

• новини партнерів