7 способів підтримувати чистоту, коли всі сидять вдома

13821

Ось 7 простих способів підтримувати чистоту, коли всі сидять вдома.

1. Використовуйте натуральні засоби

Засоби для прибирання потрібно вибирати прискіпливо, навіть якщо у вас немає алергії або надчутливої шкіри. Хімічні речовини в миючих засобах можуть бути небезпечними для здоров’я. Постарайтеся не використовувати засоби, в яких містяться ці сполуки:

  • Поліфосфати. Можуть порушувати бар’єрні функції шкіри, викликати алергію і ураження дихальних шляхів. Забруднюють навколишнє середовище, потрапляючи в природу разом з каналізаційною водою.
  • Хлор. Дуже летючий і токсичний, накопичується в тканинах організму і може викликати різні порушення здоров’я.
  • Аміак. Може викликати опіки слизових і проблеми з дихальними шляхами. Часто міститься в засобах для миття вікон.
  • Нітробензінол. Буває активним компонентом засобів для полірування підлоги. Контакт з ним може призвести до головного болю і кисневого голодування.
  • Формальдегід. Зустрічається в освіжувачах повітря і засобах для миття посуду. Канцероген.
  • ПАР (поверхнево-активні речовини) у концентрації вище 5%. Це різні мийні компоненти. Вони можуть накопичуватися в організмі, тому чим вищий вміст ПАВ – тим вищий ризик. Постарайтеся брати ті засоби, де концентрація ПАР – 2-5%.
  • Штучні ароматизатори. Можуть подразнювати дихальні шляхи і викликати головний біль, особливо у алергіків. Краще купувати миючі засоби без ароматів.

Щоб не принести додому небезпечних очисників, намагайтеся брати органічні продукти або побутову хімію з позначкою «для дітей». Крім того, не забувайте про традиційні засоби: наприклад, оцет добре виводить плями, сода справляється з накипом, ефірні масла ароматизують повітря. Користуйтеся хорошими щітками і ганчірками з мікрофібри, які відмивають все практично без використання побутової хімії.

2. Пилососьте меблі

Пил – це не тільки те, що ви бачите на поверхні полиць і столів. Порошинки в’їдаються в оббивку меблів і текстиль і піднімаються невидимою хмарою щоразу, коли ви сідаєте на диван. Це може провокувати подразнення дихальних шляхів, кашель, астму або алергію. Щоб дихати чистим повітрям, регулярно пилососьте крісла, дивани, стільці з м’якою оббивкою. Не забувайте очищати матрац раз на кілька місяців. У період, коли всі домашні цілий день в квартирі, краще проходитися пилососом по м’яких меблях раз на тиждень. Особливо якщо у вас є пухнасті улюбленці, які обожнюють повалятися з вами на дивані.

3. Частіше міняйте постільну білизну

Постільну білизну потрібно прати як мінімум раз на 10 днів. Якщо ви пітнієте уві сні – то частіше, приблизно раз на тиждень, оскільки вологе середовище сприяє розмноженню бактерій. Зараз буде ще більш неприємна, але правдива інформація. Вночі наше тіло проходить через процеси відновлення клітин. Це означає, що старий епітелій активно відмирає, поступаючись місцем новим шкірних покривам. Частинкам шкіри нікуди подітися, окрім як залишатися на простирадлах і ковдрах. До речі, пилові кліщі, які заводяться в ліжку, харчуються саме відумерлим епітелієм. Щоб не плодити у ліжку всю цю антисанітарію – міняйте білизну частіше. Крім усього іншого, це окремий вид задоволення – лягати у ліжко зі свіжими простирадлами.

4. Ретельно мийте ванну кімнату

Ванна – місце з підвищеною вологістю. В такому середовищі швидко розмножуються грибок і пліснява, які можуть бути небезпечні для алергіків і людей зі слабким імунітетом. Приділяйте особливу увагу швам на стиках між плитками: цвіль часто накопичується саме в них. Постарайтеся підтримувати відносно низьку вологість: в цьому допоможе вентилятор і регулярне провітрювання. До речі, вентиляційну решітку теж потрібно регулярно мити – якщо вона забилася пилом або цвіллю, шкідливі часточки будуть йти в повітря. Відразу витирайте калюжки води, які залишаються після купання, мийте ванну або душову кабіну. Для підтримки чистоти унітазу заведіть окрему губку, яка не використовується більше ніде.

5. Регулярно мийте холодильник і кухонні полиці

Навіть якщо ви уважні до питання зберігання продуктів, час від часу трапляється забути в ящику з фруктами підгниле яблуко або не помітити, як зіпсувався відкритий сир. Бактерії, цвіль, грибки – часті мешканці будь-яких місць, де зберігаються продукти. Вони можуть викликати харчові отруєння, розлад шлунку або алергічну реакцію. Щоб цього уникнути, добре мийте холодильник раз на тиждень: достатньо буде просто протерти і продезінфікувати його полиці, ящики і стінки. Не забувайте і про кухонні шафи: хліб і печиво теж можуть покриватися цвіллю, а в старій крупі люблять заводитися жучки. У період, коли всі лікарні забиті людьми, краще не ризикувати і з особливою увагою стежити за гігієною харчування.

6. Провітрюйте квартиру

Коли всі члени сім’ї проводять удома багато часу, особливо важливо часто провітрювати кімнати. Справа в тому, що, якщо багато людей дихають в обмеженому просторі, в повітрі збільшується рівень CO 2 . Це заважає мозку повноцінно працювати, викликає проблеми з концентрацією і сном. Після прибирання в кімнатах можуть залишатися часточки пилу і побутової хімії. Щоб їх позбутися, створіть невеликий протяг – тільки стежте, щоб літні члени родини і діти не опинилися в потоці холодного повітря.

7. Частіше проводьте вологе прибирання

Потужний пилосос допоможе позбутися пилу, але фінальний акорд чистоти завжди залишається за вологим прибиранням – миттям підлог та інших поверхонь. Ця процедура усуне залишки пилу і збалансує сухе повітря. Після миття підлог у квартирі буде легше дихати. Крім того, це єдиний спосіб позбутися усіх забруднень і мікробів під ногами. Це особливо важливо, якщо у вас живе кішка, собака або інший домашній звір з довгою шерстю, який виходить на вулицю. Головне – використовуйте неагресивні миючі засоби, щоб вашому улюбленцю не стало погано, якщо він оближе свіжевимиту підлогу.



• не пропусти