Як боротися зі швидкою втомою взимку? 7 простих кроків

4116

Кожен із нас час від часу почувається втомленим. Але, інколи, ця втома може надто затягнутися і стати постійним явищем. Найчастіше це трапляється взимку. Сонячний день стає максимально коротким, людському організму не вистачає світла. Відповідно, він отримує менше вітаміну D, який впливає на вироблення ендорфінів. Саме тому ми швидко втомлюємося та ведемо не надто активний спосіб життя. Якщо вам набрид такий стан — пропонуємо добірку порад, які допоможуть із нього вибратися.

Крок № 1: Налаштувати розпорядок дня

Перше, що допоможе вибратися з такого стану — це чіткий розпорядок. О котрій прокидатися, о котрій лягати спати, коли їсти. Не просто список справ, а й чіткі межі, коли кожну з них треба виконати. Бо, коли плану чіткого немає, то й весь вільний час йде на перегляд серіалів у ліжку.

До того ж, список виконаних справ допоможе зрозуміти, коли варто напружитися і зробити щось корисне, а коли ви вже зробили достатньо й можна відпочити.

Крок № 2: Налаштувати сон

Без повноцінного сну ніякі графіки не допоможуть відчути бадьорість. Спати потрібно, щонайменше, 7 годин. А, лягати спати — до 23 години. Бо, якщо ці 7 годин сну почнуться о 3 ночі, то до них треба буде додати ще кілька. Чим раніше ви звечора ляжете спати, тим якіснішим буде сон. Підйом та відхід до сну в один і той самий час добре вплинуть не лише на бадьорість. Настрій також покращується, а дратівливість зранку зникає.

Крок № 3: Переглянути свій раціон

Організм після новорічних свят перевантажений жирною їжею, соусами та солодощами. Зробіть свій раціон простішим, але додайте продукти, які допоможуть покращити роботу мозку.

Це, наприклад: волоські горіхи, морська риба, морква перетерта зі сметаною. Також, банани, зелений чай, шпинат та вівсянка.

Не забувайте пити воду. Влітку ми вживаємо її частіше, бо втамовуємо спеку. А, взимку, надаємо перевагу чаєві з лимоном чи каві. Не забувайте випивали хоча б 2 чашки води щодня — вона пришвидшує обмін речовин. А, підняти настій, допомагає смак та запах цитрусових. Додавайте лимон у воду та інші напої, використовуйте ароматичні масла та свічки з грейпфрутом, цитрусові парфуми.

Крок № 3: Вологе прибирання та провітрювання

Взимку, як ніколи, потрібно провітрювати кімнати. Оскільки на вулиці холодно, люди роблять це значно рідше, ніж влітку. Дарма, адже свіже повітря добре впливає на настрій, бадьорість та сон. Допомагає позбутися мікробів, які можуть викликати застуду. Також, очистити повітря допоможе вологе прибирання. Витирайте пилюку з усіх поверхонь хоча б раз на тиждень.

Крок № 4: Більше світла та свіжого повітря

Лише провітрювання кімнати не допоможе отримати потрібну кількість свіжого повітря. А, головне, сонячного світла, якого так не вистачає організму.

Потрібно знайти трішки часу серед дня, коли на вулиці дійсно сонячно та світло. Виходити на перерву на обід чи раніше виходити з дому зранку, щоби просто прогулятися. Також, відкрити штори вдома по-максимуму, щоби запустити більше світла.

Крок № 5: Робити зарядку або розтягуватися

Невелика зарядка на 15–20 хвилин допоможе покращити настрій, додасть бадьорості. Кров буде краще циркулювати до мозку. Додайте будь-яку активність у свій щоденний розпорядок: зарядку, йогу, спортзал, танці. Уже за тиждень-другий ви помітите, як організм, насправді, потребує такої розминки.

Крок № 6: Купити кілька кімнатних рослин

Кімнатні рослини не лише допомагають очищати повітря в кімнаті. Вони, також, компенсують сірість на вулиці. Коли за вікном немає жодного зеленого листочка — у вас на вікні буде кілька горщиків зі свіжими рослинами.

Крок № 7: Знайти інше джерело ендорфінів

Вітаміну D не вистачає, а значить організм втрачає постійне джерело ендорфінів. Від цього псується настрій, а ми швидше втомлюємося й більше лінуємося. Що робити? Знайти інше джерело. Наприклад: зайнятися чимось зовсім новим, знайти нову музику, яка вам подобається. Замініть десерти з кремом на звичайний чорний шоколад. Якщо знайдете нове хобі, яке захопить вас — взагалі ідеально. Щоби відпочинок не перетворився на лінивий вечір на дивані — треба зробити його цікавим і різноманітним.

А, як ви рятуєтесь від зимової втоми? Що вам допомагає?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua