Добірка страв із сезонних продуктів жовтня

1749

Кожен із цих продуктів можна знайти у будь-яку пору року на поличках супермаркетів. Правда у три рази дорожче і з купою хімікатів. Якщо ж ви хочете їсти корисні і доступні продукти, то це варто робити у сезон їх достигання. Аби мотивувати вас до такого підходу — ми підібрали цікаві і прості рецепти із головних продуктів жовтня.

1. Інжир

На відміну від інших у цьому списку — це не локальний продукт. Проте саме у цю пору його можна придбати за прийнятною ціною, а плід буде близьким до ідеалу: солодкий, соковитий і м’який.

Рецепт №1: Запіканка з інжиром

Нам потрібно: 500г сиру, 2 яйця, 5ст.л борошна, 150г цукру, дрібка солі, цедра 1 апельсина та 3-4 штучки інжиру.

Сир треба спочатку збити міксером із цукром, потім додати борошно, яйце, цедру і сіль. Розігріти духовку і взяти широку форму для запіканки. Вилити суміш у форму, інжир розрізати навпіл і по колу розмістити половинки шкіркою вниз на сирну масу. Трішки натиснути на плоди інжиру, щоб вони “потонули” і було видно лиш сам розріз. Випікати при 170 градусах близько 30-40 хвилин. Зверху можна змастити медом або присипати цукром.

Рецепт №2: Теплий салат з інжиром

Нам потрібно: 2 штучки інжиру, жменя грецьких горіхів, 1ст.л олії оливкової, 100г адигейського сиру, 1 груша, дрібка солі, пару капель лимонного соку та листя салату.

Листя салату промити, просушити і викласти на широку тарілку. Тим часом розрізати грушу на чотири частинки, почистити. Інжир розрізати на половинки. Горіхи порубати дрібно і підсмажити із сіллю на сухій сковорідці. Груші та інжир покласти на деко застелене пергаментом та випікати в духовці на високій температурі 10-15хв.

На листя салату викласти цілі шматочки гарячої груші та інжиру. Покришити шматочки адигейського сиру та посипати горішками. Полити цей салат заправкою з олії, солі та лимонного соку. До заправки також можна додати крапельку меду або бальзамічного оцту.

2. Виноград

Він почав достигати в Україні ще у середині серпня, але якраз до середини жовтня є можливість посмакувати останніми свіжими гронами цього року, тож поспішайте!

Рецепт №1: Шарлотка з виноградом

Нам потрібно: 4 яйця, 1 склянка цукру, 1 склянка борошна, пакетик розпушувача (10-12гр), 300г винограду, пів чайної ложечки мускатного горіха.

Для початку — збиваємо білок із цукром. Збивати міксером потрібно, поки білок не стане білим і густим. Тоді додаємо жовток і борошно з розпушувачем, мускатний горіх.

Розігріваємо духовку на 170 градусів. Форму для шарлотки змащуємо вершковим маслом і притрушуємо трохи борошном, або ж просто застеляємо пергаментом. Спочатку виливаємо половину тіста, потім висипаємо половину винограду. Виливаємо залишки тіста і посипаємо зверху другою частиною винограду. Ставимо форму у піч на 25-25 хвилин. Для соковитості можна полити готову шарлотку сиропом, наприклад, змішати мед, корицю та теплу воду.

Рецепт №2: Салат з виноградом

Нам треба: 100г винограду, 50г твердого сиру типу пармезану, 1 авокадо, 2ст.л олії оливкової, 1ч.л лимонного соку, дрібка солі, дрібка чорного перцю меленого, жменя грецьких горіхів, пучок шпинату.

Спочатку промийте та просушіть шпинат. Змішайте олію, лимонний сік, сіль і перець. Авокадо почистіть та наріжте скибочками. Порвіть шпинат руками, викладіть на тарілку. Зверху покладіть авокадо та полийте це лимонною заправкою. Легенько змішайте руками салат так, щоб авокадо не пошкодився.

Грецькі горіхи мілко порубайте та підсмажте на сковорідці з сіллю та краплею олії до золотистої скоринки. Висипте зверху на авокадо. Потріть все твердим сиром. На останок густо прикрасьте салат виноградинками, розрізаними навпіл.

3. Баклажани

Так, вони теж у продажу вже давно. Але саме зараз найкорисніші та найсмачніші. Тому оминути легендарні закуски із кілець баклажану було б просто несправедливо. І ми підібрали пару варіантів.

Рецепт №1: Закуска із твердим сиром

Нам потрібно: 1 баклажан, 1 зубчик часнику, 3ст.л олії, сіль та перець, сік лимону, 100г твердого сиру і пару листочків базиліку.

Баклажани ріжемо кільцями по 2см, заправляємо сумішшю олії, соку лимона, часнику, солі та перцю. Маринуємо 15 хвилин. Викладаємо на застелене пергаментом деко, посипаємо гірками тертого сиру та прикрашаємо зверху шматочками базиліку. Випікати слід до тих пір, поки сир не візьметься золотистою скоринкою, близько 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.

Рецепт №2: Закуска із домашнім сиром

Нам треба: 1 баклажан, 100г домашнього сиру нежирного, 20г кропу, зубчик часнику, 2ст.л олії, сіль та перець, пів чайної ложечки меду.

Спочатку треба змішати олію, мед, сіль та перець і пів зубчику часнику. Замаринувати цим баклажан, нарізаний кільцями по 1см. Дати настоятись протягом 15 хвилин.

Тим часом готуємо сир: перетираємо в пюре пів зубчику часнику із сіллю та кропом. Додаємо суміш у сир та збиваємо міксером до зникнення грудочок у сирі.

Баклажани підсмажуємо з на сковорідці з обох боків до золотистої скоринки, а потім змащуємо сирною масою. Можна зверху злегка посипати їх сушеною паприкою.

Рецепт №3: Закуска з горішками та помідорами

Нам треба: 1 баклажан, 2ст.л соєвого соусу, 2ст.л олії, 0,5ч.л меду. 2 помідори не надто перестиглі та жменя грецьких горіхів. Сіль і перець червоний мелений.

Як і в попередніх варіантах — маринуємо баклажани. Ріжемо кільцями по 1,5см, та змішуємо з заправкою: олія, мед, дрібка меленого перцю, соєвий соус. Маринуємо у цій заправці 15-20 хвилин. Помідори ріжемо кільцями і також заправляємо, але на хвилин 5, обережно зціджуємо потім сік.

Викладаємо на деко з пергаментом кільця баклажану. Зверзу на баклажан — помідори. Випікаємо протягом 15 хвилин при 180 градусах. Тим часом змішуємо потовчені грецькі горіхи з сіллю, червоним перцем і олією та підсмажуємо на сковорідці. Притрушуємо горішками готові баклажани з помідорами.

4. Морква

Морква — цілком звичний для українців продукт, доступний увесь рік. Та поки вона свіжа, соковита і солодка — пропонуємо ті рецепти, де це вкрай важливо.

Рецепт №1: Цукати із моркви

Нам треба: 0,5кг моркви, 250г цукру, 250мл води, 2ст.л цукру.

Спочатку варимо цукровий сироп. Треба змішати воду з цукром і почекати поки вона закипить. Лише потім вкинути тури кільця по 0,5см почищеної моркви. Варити у сиропі протягом 15 хвилин, відставити в сторону, щоб трохи охолола і додати сік лимону. Довести до кипіння і потримати на вогні ще пару хвилин. Висипати моркву на сито, почекати, поки сироп збіжить.

Тим часом нагріти духовку на низькій температурі (80-90 градусів), застелити деко пергаментом. Висипати на пергамент моркву і сушити у духовці протягом 30 хвилин. Дати охолонути та присипати її цукровою пудрою. Зберігати цукати потрібно у сухому контейнері.

Рецепт №2: Чіпси з моркви

Нам треба: 0,5кг моркви, 3ст.л олії. Сіль, сушений базилік, паприка, куркума, перець червоний гострий, часник сушений — за смаком.

Моркву чистимо та ріжемо як найтонше. Кільця мають бути не товстішими за 1мм. Олію змішуємо з усіма спеціями та вимішуємо і ній моркву. Зайву олію зливаємо, а моркву тонким шаром розкладаємо на деко застелене пергаментом. Сушимо у духовці при 150 градусах, поки морква не стане хрусткою.

5. Груші

Останній у цьому списку продукт, який не менш ніж інші вартий нашої уваги. Адже груші можна поєднувати як у солодких, так і у солоних стравах.

Рецепт №1: Салат з грушами

Нам треба: 1 груша, 50г козячого сиру з пліснявою, 10г кунжуту, 4-5 штучок в’ялених томатів, 50г рукколи. А також 1ст.л олії, пару капель лимонного соку та меду.

Грушу чистимо і ріжемо тоненькими скибочками скибочками. Маринуємо 15хв у суміші олії, меду та лимонного соку. Викладаємо на подушечку із рукколи і посипаємо шматочками козячого сиру і томатів. Прикрашаємо попередньо підсмаженим кунжутом.

Рецепт №2: Вівсянка з грушею

Для простого, але водночас надзвичайно смачного сніданку, нам треба 150г вівсяних пластівців, 20г вершків, 1ст.л цукру, дрібка солі, кориці та мускатного горіху, а також пів груші і кубик вершкового масла.

Грушу чистимо і ріжемо дрібними кубиками. Засипаємо цукром, щоб вона пустила сік. У розігріту сковорідку кидаємо кубик масла і груші з цукром. Приправляємо корицею та мускатним горіхом. Обсмажуємо їх, поки цукор не розтане, а груша вбере в себе масло.

Тим часом заливаємо окропом вівсянку, додаємо дрібку солі, накриваємо кришкою та даємо їй настоятись. У сковорідку з грушами додаємо вершки, проварюємо, поки вони трохи не загустіють, та додаємо цю суміш у тарілку з вівсянкою.

Який із цих рецептів вам сподобався найбільше?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти