5 традиційних українських рецептів, незамінних взимку страв

17516

Після Водохреща залишається декілька тижнів до початку Великого посту, тож саме у цей морозний час, українці могли раніше побалувати себе найрізноманітнішими гарячими стравами. Пропонуємо і вам добірку рецептів українських страв, які зігріють у цю холодну пору:

1. Гарбузова каша в горщику

Знадобиться: 500г гарбуза, 750мл молока, 1 склянка пшона, вершкове масло 50г, сіль, цукор за смаком, сухофрукти, які є вдома.

Промити пшоно, почистити від шкірки та насіння гарбуз і нарізати його невеличкими кубиками. Залити гарбуз молоком та довести до кипіння. Всипати пшоно і варити ще 15хв. Тим часом розігріти духовку до 170 градусів. Перекласти суміш у горщик, додати приправи та сухофрукти (родзинки, яблука, курага). Зверху покласти кубик масла і відправити горщик у духовку на 40хв. Подавати до столу слід прямо у горщиках.

2. Банош з білими грибами

Ця популярна страва вариться із кукурудзяної крупи. На 200г крупи потрібно по 500г жирного молока та сметани, 2 цибулини, 2 ложки олії та 1 вершкового масла, сіль та 200г бринзи. І звісно ж, білі гриби.

Гриби слід окремо порізати дрібними кубиками та обсмажити у олії з сіллю та перцем, а також дрібно нарізаною цибулею. Бринзу також подрібнити та відкласти в сторону.

Змішати молоко, сметану та крупу, поставити на вогонь і довести до кипіння. Далі варити близько 20хв на повільному вогні. Банош готовий, коли починає покриватись вершками по краях та відставати від стінок посудини. Тоді додаємо половину грибів з цибулею та даємо страві настоятись ще 15хв. Подавати банош слід посипаний грибами і великою порцією кубиків бринзи.

3. Деруни з гарбуза

Корисна, бюджетна та смачна страва. Потрібно: 400г гарбуза, 4 картоплини, по пів ч.л. каррі, борошна та прованських трав, трішки сметани, сіль за смаком, 2 яйця та олія для смаження.

Картоплю та гарбуз натріть на крупній тертці та перемішайте. Додайте у суміш жовтки та ложечку сметани, приправте спеціями та перемішайте. Далі додайте білки, збивши їх перед тим до густої піни, в кінці додайте борошно.

На добре розігріту пательню кладіть тонким шаром тісто. Коли деруни приготуються — бажано їх викласти на паперові серветки, чи іншу поверхню, яка вбере у себе зайву жирність страви. Подавати їх слід зі сметаною та зеленню, але існують і менш традиційні варіанти, наприклад, смажені гриби чи томатний соус.

4. Паштет з курячої печінки

На 1кг курячої печінки потрібно по 500г моркви та цибулі, 250г вершкового масла, 1 лавровий листок, мелений коріандр, сіль, чорний мелений перець.

Печінку ретельно промити, почистити і порізати на кубики. Цибулю нарізати кубиками, а моркву натерти на грубій тертці. Все це разом обсмажити на добре розігрітій пательні, змащеній вершковим маслом. Потім додати води і тушкувати під кришкою.

Коли печінка охолоне, потрібно перебити її у блендері чи на м’ясорубці до однорідної консистенції. Найкраще таких паштет смакує з грінками, особливо, якщо подаються вони до гарячого супу.

5. Печиво з волоського горіха

А на завершення, звісно ж, десерт. Десерти із грецьких горіхів, маку, сухофруктів та меду були дуже популярними взимку, адже ці продукти довго зберігались і були у кожному домі.

На 100г горіхів потрібно півтори склянки борошна, 1 яйце, 1 склянка цукру та 70г вершкового масла. Горіхи перед приготуванням потрібно просушити на сухій сковорідці до рум’яності та очистити від шкірки.

Перебийте якомога дрібніше горіхи, розтопіть та розітріть вершкове масло з цукром. Змішайте горіхи, масло та борошно, поступово помішуючи їх. Останнім вбийте яйце. Замісіть тісто та поставте на холод, як мінімум на годину.

Холодне тісто слід розкачати у пів сантиметру та за допомогою склянки вирізати кругле печиво. Викласти його на змащене маслом деко і випікати при 180 градусах протягом 15хв. Подавати слід, коли воно трішки охолоне. Добре смакує з рідким медом.

А що у вас вдома готують взимку?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти