10 оригінальних традиційних страв, які можна приготувати на Різдво

1922

До Святої вечері 24 грудня підготуватися складніше, адже під час неї ще триває різдвяний піст і треба вигадувати, що ж його такого приготувати. А, от на наступний день, уже значно простіше. Можна додати до свого святкового меню і традиційні українські страви, і цікаві страви інших країн, де так само святкують Різдво. Ми зібрали 10 вдалих ідей різдвяних страв, які можуть прикрасити ваш стіл цього року. Усі ці ідеї страв поєднують у собі традиційні компоненти та незвичайні рішення. Щоби дотримання звичаїв, однаково, давало місце для чогось нового:

Ідея №1: Запечена качка з яблуками

Що треба? 1 очищена та промита качка, 4 яблука та 1 апельсин та 50 г волоських горіхів. Також, 4 зубчики часнику, прянощі: сіль, суміш перців, куркума, імбир. Олія, мед та лимонний сік, прованські трави.

Як приготувати: Візьміть 1 лимон та половину апельсина. Зніміть цедру та видавіть сік. Їх треба змішати з олією, медом та прованськими травами. Додати, також, 2 зубчики перетертого часнику, усі прянощі. Цією сумішшю ретельно натріть качку зовні та всередині. Дайте їх постояти 30 хвилин.

Яблука треба почистити та нарізати на чотири частини. Додати смужки половини апельсина, 2 зубчики часнику, підсмажені та подрібнені горіхи. Усе це помістити в середину качки, та зашити її ниткою або зафіксувати дерев’яними шпажками. Випікати 40 хвилин, температура 180 градусів. Якщо поливати її періодично медовим маринадом, то отримаєте гарну золотисту скоринку.

Ідея №2: Фарширована курка

Курку в нас на свята готують ще частіше, тож тримайте простий рецепт. Візьміть: 1 курку очищену та промиту, 400 г уже відвареного холодного рису, 100 г кураги та 50 г чорносливу, олію, куркуму та імбир, червоний перець та часник, кілька гілочок розмарину. Також, мед і соєвий соус, олію й сушений часник — усе це для маринаду.

Приготуйте маринад, натріть ним курку зовні та всередині. Змішайте всі інші компоненти з рисом і нафаршируйте ними м’ясо. Зашийте, ще раз полийте маринадом. Додайте зверху розмарин та запікайте так само, як качку.

Ідея №3: Буряковий салат із бринзою

Усе надзвичайно просто, а компоненти звичні й дешеві. Візьміть 4 відварених буряки, 300 г бринзи, 100 г волоських горіхів та 50 г чорносливу. Також, по 1 ст.л олії й лимонного соку, трохи солі.

Буряк треба почистити та нарізати однаковими великими кубиками. Такими ж кубиками нарізати бринзу. Чорнослив розпарити в окропі, а горіхи підсмажити із сіллю та сухій пательні. Обидва компоненти подрібнити ножем. Змішати всі складові салату в глибокій мисці.

Ідея №4: Холодний салат із квасолі

Візьміть 1 банку консервованої квасолі та 100 г вареного холодного рису. Також, 1 цибулину, 2 квашених огірки, 1 зубчик часнику, 150 г маринованих грибів. Олію, сіль та оцет.

Цибулю розріжте навпіл, а потім подрібніть тонкими смужками. Додайте до неї квасолю, цілі гриби, нарізані кільцями огірки та перетертий у пюре часник. Полийте все медом та оцтом, посоліть та змішайте в один салат.

Ідея №5: Незвичайне картопляне пюре

Відваріть та потовчіть картоплю, додайте до неї вершки та масло, сіль та чорний перець. А, потім, зробіть цю просту і традиційну страву — зовсім новою для вас. Що можна для цього додати?

Печений перець або смажені гриби. Розмарин та натертий солоний сир. Сир із пліснявою або оливки з каперсами. Додати до картопляного пюре інше: гарбузове, з моркви чи зеленого горошку.

Ідея №6: Смажена річкова риба в маринаді

На 4 рибини треба 2 лимони, 1 цілий часник, 2 ст.л меду та олія, сіль і куркума. Пачка кунжуту.

Рибу треба очистити та промити, просушити й посолити. Часник перетерти пюре, додати мед та олію, куркуму. З лимона вичавити сік та зняти цедру й, також, додати в маринад. Натерти й полити цим маринадом рибу, всередині й зовні. Дати їй настоятися 1–2 години. Потім обваляти у великій кількості кунжуту та смажити на олії.

Ідея №7: Швидкі голубці в духовці

Голубці — традиційна українська страва, яку зараз рідко готують жителі великих міст. Чому? Бо їм, здається, що це дуже довго. Та ось простий рецепт, для якого треба: 1 пекінська капуста, 200 г шампіньйонів та пачка томатної пасти, спеції за смаком і олія, 400 г уже готового рису, 150 г копченої курки.

Капусту розберіть на листя та залийте окропом. Гриби треба посмажити зі спеціями на олії, змішати з рисом та половиною томатної пасти, подрібненою куркою.

Завернути цю рисову суміш у листя салату, викласти на деко, змащене олією. Змішати томатну пасту в рівних пропорціях із водою, посолити та додати трохи олії. Полити цією пастою зверху голубці та поставити їх у духовку на 25–30 хвилин.

Ідея №8: Традиційні напої: узвар та компот

Узвар. Візьміть по 200 г сушених яблук, чорносливу та кураги, залийте 3 л води та варіть 20–30 хвилин. Коли напій стане холодним — пропустіть через сито та змішайте з медом.

Компот. Візьміть консервовані вишні, полуницю, смородину. Можна вибрати тільки один основний компонент, а можна зробити асорті. Варіть без цукру, якщо ці фрукти й так консервувалися в цукровому сиропі.

Ідея №9: Десерт із чорносливу та волоських горіхів

Зазвичай, його готують так: сметану змішують із цукром, у чорнослив кладуть по половинці горіха. Заливають чорнослив сметаною, а зверху посипають тертим шоколадом. Як варіант, можна приготувати страву не зі сметаною, а з домашнім сиром.

Ідея №10: Незвичайні запечені яблука

Запечені яблука з медом — це досить популярна зимова страва для українців. Але, можна додати до них ще 1–2 нових компонентів, щоби створити незвичайну страву. Вона може стати чудовим доповненням до червоного вина.

Крім 6 яблук та меду, нам треба: 1 круглий камамбер. Цілий. Горіхи волоські, гілочка розмарину (можна взяти сушений у пачці), імбир та кориця сушені, трішки олії, сіль та лимонний сік.

Яблука треба очистити та розрізати на половинки, змастити медом і лимонним соком. Додати до них імбир та корицю. Горіхи змастити олією, медом та сіллю. Цілий сир змастити олією, соком, медом, розмарином. Зробити тонкі та глибокі надрізи в центрі, висипати поверх сиру горіхи. Навколо розкласти шматки яблук та запікати все на фользі, поки яблука не стануть повністю м’якими.

Яка ваша улюблена різдвяна страва? І, яка з наших ідей сподобалася найбільше?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти