Що приготувати дитині в школу? Прості та зручні ідеї

11167

Коли береш обід на роботу в офіс — все куди простіше ніж із школою. Взяв маленький контейнер гарніром і відбивною чи салатом і все. Можна піти у столову, взяти прибори і спокійно поїсти. З обідом для дітей все дещо складніше — треба придумати такий формат, щоб не довелось носити зайвий посуд, а їсти можна було швидко і при будь-яких умовах, навіть на ходу. Завдання ускладнює й те, що їжа має бути здоровою та ситною одночасно. Які ж страви поєднують у собі ці якості та підходять для шкільного обіду?

1. Сандвічі

Що приготувати дитині в школу
фото Depositphotos

Ні, це не бутерброди із вершковим маслом та копченою ковбаскою. Сандвічі можуть бути корисними, якщо правильно підібрати інгредієнти до них. Варто зауважити, що краще обрати хліб із борошна твердих сортів, а далі справа за начинкою. Ось декілька ідей:

Солодкий: Для змазування зійде мед, арахісова паста чи фінікова. Зверху кладемо сезонні фрукти, які є в наявності, горішки, сухофрукти, можна додати банан. Чудове поєднання обіду і десерту.

Солоний: Для змазування взяти авокадо, перетерті в’ялені томати або домашній сир із сіллю та зеленню. Для начинки підійде куряча грудка, листя салату, свіжий огірок. Можна також додати підсмажені горішки для поживності.

Незвичайний: Якщо ваша дитина полюбляє оригінальні страви, то її можна зацікавити сандвічем із поєднання солодких та солоних продуктів. Наприклад, для змазування використати авокадо й додати рукколу, твердий сир, полуницю та горіхи. Полуницю можна замінити іншими ягодами або грушею.

Інший незвичний варіант: змазати сандвіч запеченим гарбузом, додати твердий сир, шматочки грибів та картоплі. Солодкий варіант із гарбузовою начинкою: додати твердий сир, мед, сухофрукти і грушу.

2. Роли

Що приготувати дитині в школу
фото Depositphotos

У кожен ролл можна покласти всі ті ж компоненти, що і у сандвіч, але цей варіант — зручніший для перекусу в дорозі. Для основи береться тонкий лаваш і якщо щільно його завернути, туди можна покласти повноцінний обід. Наприклад:

Варіант 1: Порцію домашнього сиру змішати із сіллю та зеленню, стиглими помідорами і шматочками смажених грибів.

Варіант 2: Приготувати яєчню із гречкою або рисом та всередині, порізати її на шматочки, змішати із огірками та помідорами та завернути в лаваш.

Варіант 3: Овочеве пюре, шматочки відвареної курки, горішки та авокадо. Пюре можна зробити із відвареної моркви, гарбуза, картоплі чи будь якого іншого продукту схожого за консистенцією.

Варто враховувати, що соуси, такі як авокадо, пюре тощо — не мають бути надто рідкими, щоб ролл не почав розклеюватись та протікати в сумці. З іншого боку без соусів зовсім не можна — страва почне розпадатись, а також буде занадто сухою. Потрібно правильно підібрати баланс усіх продуктів, а далі — справа фантазії.

3. Кекси

Що приготувати дитині в школу
фото Depositphotos

Справжні рятівники у списку шкільної їжі! Адже вони займають мало місця, їх зручно та приємно їсти і можна поєднати корисні продукти так, щоб дитині вони сподобались. Рецептів є безліч, але тримайте кілька чудових підказок:

Варіант 1: 300г домашнього сиру, 1 яйце, 3ст.л борошна, сіль та пучок кропу. Одна відварена куряча грудка. Все окрім грудки змішати та залити у формочки для кексів. Грудку порізати на великі кубики та покласти по одному в середину кожної формочки. Запікати кекси протягом близько 20 хвилин, при температурі 180 градусів.

Варіант 2: 300г рису відвареного, 1 яйце, 50г натертого твердого сиру, 50г шпинату та спеції за смаком. Шпинат викласти на дно формочок та трішки додати в начинку. Начинку змішати із сиру, рису та яйця і заправити спеціями. Запікати так само, як у попередньому варіанті.

Варіант 3: 2 яйця, 3ст.л консервованої кукурудзи, 50г маслин без кісточки, 3ст.л борошна, 10г кунжуту та 1 відварена куряча грудка. Змішати все, окрім грудки та кунжуту в тісто і розлити по формочках, Грудку порізати та викласти зверху на тісто і густо присипати кунжутом. Запікати так само, як попередньому варіанті.

Використовуйте силіконові формочки для випікання — завдяки ним можна не використовувати при випіканні рослинну олію, а значить обід буде значно кориснішим.

Окрім рису у основі кексів можна використовувати інші звичні гарніри: макарони, різні крупи тощо. Головне, щоб вони добре поєднувались із іншими компонентами.

Чергуйте кожен із цих форматів, міняючи при цьому складові — і ваша дитина завжди буде мати зручний обід для школи.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua