9 фільмів останніх років, які не можна пропускати

13156

Номінація Оскар була цьогоріч справді насиченою — стільки крутих фільмів за один 2019! І навіть після номінації «Джентльмени» Гая Річі підтримав цю високу планку. Про нього та ще 8 крутих фільмів — читайте у нашій добірці. Якщо не бачили хоча б один з цих фільмів — ви знаєте, що робити сьогодні ввечері.

1. «Паразити» (Parasite, 2019)

Чим особливі «Паразити»? Це перший не Голлівудський фільм, який виграв у номінації «Найкращий фільм», а не «Найкращий фільм іноземною мовою», як це було з його попередниками за межами Сполучених Штатів. Південнокорейський фільм починається як комедія, продовжується як трилер, а закінчується — як драма. Це все що треба знати глядачу для початку, щоби морально підготуватися до перегляду.

Глибокі соціальні теми, болі суспільства та окремих родин, бідність та багатство — стільки всього змішалося в цьому фільмі, що його можна назвати надзвичайно якісною емоційною гойдалкою.

2. «Одного разу в Голлівуді» (Once Upon A Time In Hollywood, 2019)

Драмедійний фільм легендарного Квентіна Тарантіно. Восьмий фільм режисера і, за його словами, останній. Та після перегляду — вам неодмінно захочеться, щоби Тарантіно просто пожартував, а через кілька років порадував світ ще одним своїм шедевром.

Естетика, неочікувані повороти подій, епатаж, затяжні діалоги, гострий гумор та окремі соковиті сцени — все буде в стилі Тарантіно, як ми і чекали. Стрічка розповідає історію двох головних героїв зі світу кіноіндустрії. Розгортається вона на фоні історичних подій, які відбулися насправді. А, саме, історії з сектою Чарльза Менсона. Тільки режисер настільки крутий, що переграв справжню кінцівку цих вбивств сектантів — на свій лад.

Також, родзинка фільму — це музика. До фільму саундтреки не писали взагалі, а всі пісні були написані ще до 69-го року. І, звісно, актори в стрічці не менш круті за все інше: Леонардо ДіКапріо і Бред Пітт.

3. «Джентльмени» (The Gentlemen, 2020)

https://youtu.be/oE4QPM_lQtc?t=5

Гай Річі — не менш шанований режисер, ніж Тарантіно. В нього також є свій особливий стиль, а саме фільми про небезпечних хлопців. Цей — саме з таких, але відрізняється ще більшою увагою до деталей. Естетичні костюми та елегантні актори, просто гіпнотичний сюжет та трохи хорошого гумору — все це помістилося в одному фільмі.

В головних ролях: Меттью Мак-Конегі та Г’ю Грант, Чарлі Ганнем та Генрі Голдінг, Мішель Докері та Колін Фаррелл. І хоч вийшов фільм тільки після того, як прогримів Оскар — глядачі були в не меншому захваті, ніж від новинок всього попереднього року.

4. «Джокер» (Joker, 2019)

Кінокомікс, який ґрунтується на передісторії персонажа коміксів DC, найвідомішого антагоніста Бетмена. Сюжет описує становлення Джокера у 1981 році, коли він був невдалим коміком, якого ігнорувало суспільство. Тоді він вперше поринає у злочинне життя та хаос Ґотема. Цей фільм не можна назвати супер-геройським, бо він більше художній, і, навіть, драматичний.

Ми не просто дізнаємося про те, чому Джокер став злочинцем, а й починаємо йому співчувати та навіть ототожнювати з ним свої переживання стосовно суспільства. Немало вклав у цей образ актор, який зіграв Джокера — Хоакін Фенікс. Він отримав Оскар за найкращу чоловічу роль. Також, одна з ролей відведена Роберту де Ніро.

5. «Маяк» (The Lighthouse, 2019)

Справді незвичайний фільм від Роберта Еггерса. Чорно-біла стрічка розповідає історію двох служителів маяка на безлюдному острові у 1890-х роках. Обох їх тримає минуле, з обома відбувається щось дивне. Щоби зрозуміти, що саме — треба дивитися цей атмосферний фільм.

А ще, через головних авторів: Віллема Дефо і Роберта Паттінсона. Останнього — особливо хвалили глядачі, зауваживши, що він значно виріс після свого найпопулярнішого (до цього року) образу вампіра із «Сутінок».

6. 1917 (2019)

Фільм британського режисера Сема Мендеса за власним сценарієм. Події розгортаються піл час Першої Світової, навколо двох британських солдатів. Їм доручено передати наказ про скасування атаки, яка може стати катастрофічною для Британії. Наказ є особливо важливим для одного з героїв, адже його брат братиме участь у цій атаці.

Фільм отримав схвальні відгуки за режисуру, постановку, музичний супровід, монтаж та реалізм. Як результат — купа нагород та номінацій, у тому числі Оскар та Золотий Глобус.

7. «Кролик Джоджо» (Jojo Rabbit, 2019)

Фільм за книгою Крістіни Люненс «Заґратовані небеса», отримав нагороду Оскар за найкращий адаптований сценарій. Це історія хлопчика десяти років, який намагається стати членом нацистського режиму під час Другої світової війни. Після смерті батька, хлопчик вигадує собі друга, в якому об’єднуються образи батька і Адольфа Гітлера. Смуток і гумор — вдало поєдналися у фільмі, а тема нацизму — лише додала пікантності.

8. «Маленькі жінки» (Little Women, 2019)

Звісно, добірка не могла обійтися без цього драматичного фільму за однойменним романом Луїзи Мей Олкотт. Книжка, написана у 1868 році, цього разу екранізована вже увосьме, як повнометражний художній фільм. У головних ролях: Сірша Ронан та Емма Уотсон, Флоренс П’ю та Елайза Сканлен, Тімоті Шаламе та Лора Дерн, а також легендарна Меріл Стріп.

Це історія дорослішання чотирьох сестер, що живуть в 1860-х роках у Новій Англії, в часи Громадянської війни в США. Феміністичні настрої фільму — відповідають тенденціям нашого часу і відгукуються у серцях багатьох жінок.

9. «Ірландець» (The Irishman, 2019)

Фільм розповідає про діяча профспілок і за сумісництвом мафіозі — Френка Ширана, він же «Ірландець». На його рахунку — загибель 25 гангстерів, в тому числі знаменитого профспілкового діяча Джиммі Хоффи. Ця картина точно сподобається усім фанатам фільмів про мафію та гангстерів. А найголовніші причини його дивитися — це режисер Мартін Скортезе, й актори Роберт Де Ніро та Аль Пачіно. Бо який же це гангстерський фільм — без останніх двох?

Які фільми ви б ще додали до цієї добірки?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua