Який вигляд мали люди багато століть тому: сучасні технології дозволили вченим докопатися до істини

61920

Як виглядали люди з минулого? Найчастіше орієнтиром для відповіді на це питання служать картини або словесні описи у документалістиці або художній літературі. Але чи об’єктивні вони? Найчастіше ні, адже художник завжди передає своє особисте сприйняття, та й прагне показати найбільш привабливий образ. Сучасні технології дозволяють відтворити справжній образ і показати, який вигляд мали б люди з минулого, якби їм довелося бути нашими сучасниками.

1. Король Франції Генріх IV

Як виглядав король Франції Генріх IV

Генріх IV був королем Франції з 1589 по 1610 рік і трагічно загинув під час нападу на нього фаната-католика, помер від отриманих ножових поранень. Генріх увійшов до історії, як добрий і мудрий правитель, який дбав про добробут підданих. Реконструкцію особи Генріха провів історик Філіп Фрош, він створив 3D-модель, взявши за основу збережений череп монарха.

2. Ава – жінка з бронзового століття

Як виглядала жінка, що жила 3,5 тис. років тому

Ім’я Ава дали жінці, чиї останки були знайдені в печері шотландськими археологами. Керівник проекту Майя Хул зазначає, що жінка жила понад 3,5 тисячі років тому. Вона була похована незвичайним способом – її останки знаходилися в ямі, виритій у кам’яній породі. Імовірно, Ава могла бути важливою персоною, адже облаштування такої гробниці вимагало багато часу.

Історики знайшли збережені кістки і відтворювали образ по крупицях. Наприклад, була відсутня щелепа, і розмір губ обчислювали відповідно до товщини зубної емалі, а на підставі цих даних визначили глибину тканин обличчя. Вчені встановили, що череп Ави був частково деформований, імовірно, після її смерті. З якою метою це було зроблено залишається загадкою.

3. Єгипетська цариця Мерітамон

Реконструйований портрет єгипетської цариці Мерітамон

Мерітамон була дочкою фараона Рамзеса II. Її зовнішність вчені з Мельбурнського університету відтворили із використанням даних, отриманих у ході медичних досліджень і комп’ютерної томографії. За збереженими останками вдалося визначити, що вік дівчини на момент смерті був від 18 до 25 років, і вона могла страждати анемією. Над відтворенням особи Мерітамон працювали єгиптологи, графіки, особливу увагу приділяли збереженому бюсту цариці і статуям з її зображенням.

4. Чоловік, який жив у Дубліні 500 років тому

Житель Дубліна

У 2014 році археологи в Дубліні знайшли поховання чотирьох людей, зроблене близько 500 років тому. Вченим вдалося встановити, що у всіх чотирьох були явні ознаки недоїдання, всі вони займалися важкою ручною працею і були бідняками. Один з черепів зберігся найкращим чином, по ньому археологи відновили образ дублінця, що жив півтисячі років тому.

5. Астроном Микола Коперник

Польський астроном Микола Коперник

Микола Коперник по праву вважається одним з найвидатніших математиків і астрономів епохи Відродження. Саме він сформулював геліоцентричну систему, довівши, що Земля й інші планети обертаються навколо Сонця. Коперник помер у віці 70 років, польським вченим за допомогою сучасних технологій вдалося відновити його портрет.

6. Джейн із Джеймстауна – жертва канібалів

Джейн – дівчина, яка загинула від рук канібалів

Джеймстаун був першою колонією європейських мігрантів, які приїхали заселяти Америку. У 1609-1610 серед поселенців почався голод і, по завіреннях учених зі Смітсонівського інституту природничої історії, щоб вижити люди йшли на все, навіть на канібалізм.

У 2012 році вчені виявили знахідку, яка їх шокувала. У смітнику серед кісток тварин вони виявили… фрагменти людського черепа. У ході досліджень було встановлено, що останки належали молодій дівчині не старше 14 років, яка була вбита і з’їдена звірячим чином. Сліди на кістках черепа явно свідчили про те, що її тіло, немов тушу, роздерли на шматки і навіть мозок з’їли, а виявлені кістки дали підставу вважати, що нижню частину тіла акуратно обробив м’ясник.

17-річна дівчина, яка жила 31 тисячу років тому

1881 року археологи виявили череп людини, похованої в печері в селі Младеч на території сучасної Чехії. У той час дослідники оцінили його вік приблизно 31 000 років і класифікували як чоловічий.

Тепер, через 140 років, вчені виправили цю помилку, підтвердивши, що останки належать 17-річній дівчині, яка жила в період ориньяка (верхній палеоліт, приблизно від 43 000 до 26 000 років тому).

Нам потрібно було реконструювати череп, і для цього ми використовували середні статистичні дані та проекції, витягнуті приблизно з 200 комп’ютерних томографій сучасних людей та з археологічних розкопок, що належать різним групам населення, включаючи європейців, африканців та азіатів” – зазначив Цицерон Мораес, бразильський експерт з графіки та один із співавторів роботи.



• не пропусти