Мова тіла наших домашніх улюбленців

1171

Спеціаліст із поведінки тварин Розі Барклей каже, що нам потрібно розуміти мову тіла наших улюбленців, адже тоді ми будемо знати, що вони відчувають.

Вашому улюбленцю подобається, коли ви чешете його за вушком або гладите його по животу? А може, він любить сидіти у вас на руках?

Нам здається, що ми знаємо своїх пухнастиків, але останнє дослідження показало, що це може бути зовсім не так, і собаки не люблять, щоб їх гладили, коли вони перевертаються з боку на бік.

Насправді вони роблять так, щоб показати довіру до інших собак або просто терплять, вторгнення людини в їх особистий простір.

У цій статті Розі розповість нам про найпоширеніші наші помилки.

СОБАКИ

– Люди люблять обійматися, – каже Розі. – Тому вони намагаються обійняти собаку і почухати їй загривок, але це може бути досить небезпечно. У бійці загривок – найнезахищеніше місце, тому собаці може не сподобається, що хтось незнайомий чіпає її у такому вразливому місці. Завдання господаря – попросити зупинитися того, хто захотів погладити його собаку, якщо уллюбленець почуває себе некомфортно.

КОТИ

– Часом ми занадто часто чіпаємо наших улюбленців, – каже Розі. – Кішки не такі товариські тварини, як собаки. Вони більш незалежні. Наша помилка в тому, що ми вважаємо всіх кішок ласкавими кошенятами, а це зовсім не так.

– Ми повинні намагатися зрозуміти, що тварини говорять нам, – вважає Розі, додаючи, що перекочування з боку на бік, випускання пазурів і посмикування хвостом можуть бути ознаками дискомфорту.

КРОЛИКИ

Господарі кроликів не повинні перевертати їх догори ногами, заколисувати і тягати на руках. Вони не розслаблені в цей час, вони просто прикидаються мертвими, оскільки відчувають страх і стрес.

А ще, попри поширену думку, що кроликів можна підіймати за вуха, цього робити не можна. Адже вуха в них дуже чутливі і від смикання сильно запалюються.

КОНІ

Щоб зловити коня, люди приманюють його відром із їжею, замість того, щоб просто вийти в поле і поговорити зі своєю твариною. Просто побудьте з ним поруч. Так він побачить у вас хорошу людину, а не просто когось, хто намагається його спіймати.

ХОМ’ЯКИ, ПІЩАНКИ, ШИНШИЛИ

Потрібно, щоб вони звикали до рук з раннього віку, інакше вони будуть кусатися. Ваші рухи повинні бути м’якими і плавними, щоб вони поступово звикли до людей. Не потрібно несподівано хапати їх і витягати з клітки.



• не пропусти