15 маленьких міст для різних типів мандрівників

462

Гурмани, екстремали, тусовщики і книголюби – для кожного в цьому світі знайдеться ідеальне містечко.

1. Для романтиків – Кольмар, Франція

pixabay.com

Це казкове містечко зі звивистими вуличками і різнокольоровими будиночками у стилі фахверк ідеальне для прогулянок удвох. Найромантичнішим вважається район Маленька Венеція: він тягнеться уздовж річки Лош, мости і набережні якої потопають у квітах, – гріх не прокотитися на човні повз таку красу. Також Кольмар – частина винної дороги Ельзасу, отже випити на заході сонця по келишку доброго ігристого теж вдасться.

2. Для екстремалів – Інтерлакен, Швейцарія

stylemagazine.com

Швейцарський Інтерлакен – цілорічний курорт, де любителі полоскотати собі нерви точно знайдуть чим зайнятися. Стрибки з парашутом, парапланеризм, рафтинг, банджи-джампінг – ці та інші адреналінові радості доступні гостям альпійського містечка.

3. Для цінителів мистецтва – Марфа, США

pixabay.com

В 1970-х роках у це техаське місто переселився відомий скульптор-мінімаліст Дональд Джадд, після цього Марфа і набула статусу одного з центрів сучасного мистецтва. Обов’язково варто заглянути до музею The Chinati Foundation, де виставлені роботи художника, хоча в місті досить й інших галерей і культурних місць. Деякі арт-об’єкти знаходяться прямо на вулиці, наприклад псевдобутік Prada, встановлений прямо в пустелі.

4. Для гурманів – Сан-Себастьян, Іспанія

urbanprovider.com.au

У Сан-Себастьяні працюють відразу два заклади, включені до списку 50 кращих ресторанів світу: Mugaritz і Arzak. Та й взагалі це місто славиться високою концентрацією мішленівських ресторанів. Ті, хто не любить високу кухню, осідають в пінчос-барах, де можна спробувати пінчос (аналог іспанських закусок такос) та інші місцеві страви.

5. Для любителів походів – Восс, Норвегія

visitvoss.no

З містечка Восс можна відправитися до фьордів, ущелин, льодовиків або водоспадів. А якщо здолає втома, сісти на знамениту Фломську залізницю, прокладену в горах, і спостерігати норвезькі красоти з вікна поїзда.

6. Для цінителів вина – Телаві, Грузія

tripsoul.ru

Телаві – столиця Кахетії, головного виноробного регіону Грузії. Тут виготовляюьбся проводяться знамениті Кіндзмараулі, Сапераві і Ахашені. Продегустувати і купити вина можна прямо на місцевих заводах або в музеї Чавчавадзе, розташованому недалеко від міста. Там же можна дізнатися про особливості грузинського виноробства.

7. Для тусовщиків – Новаль, Хорватія

zrce.eu

Новаль називають хорватською Ібіцою через пляж Зрче. Вдень і особливо вночі там працює маса барів і клубів, не припиняються вечірки, часто проводяться музичні фестивалі і, звичайно, тусується молодь з усього світу.

8. Для книголюбів – Таруса, Росія

visit-kaluga.ru

Це місто перш за все пов’язане з двома літераторами – Мариною Цвєтаєвою та Костянтином Паустовським. Перша провела в Тарусі дитинство, другий тут жив і працював. Серед інших відомих гостей і жителів міста – Антон Чехов, Микола Заболоцький, Белла Ахмадуліна. Загалом, цінителів російської літератури це місце точно не розчарує.

9. Для любителів пива – Бенд, США

snowbrains.com

Бенд називають пивним містом США через велику кількість броварень. Їх пов’язує спеціальна пивна траса, на якій можна спробувати різні сорти пінного напою. По дорозі також вдасться оцінити місцевий сидр або вино.

10. Для економних – Чіанграй, Таїланд

pixabay.com

Найдорожчим буде переліт, в іншому ж відпочинок в Чіанграй виявиться дуже бюджетним: за кілька доларів можна буде і зняти номер в готелі, і перекусити. Сувеніри теж дешеві, за ними варто вирушати на нічний ринок. Денний час краще витратити на огляд стародавніх храмів, головних визначних пам’яток міста.

11. Для любителів пляжного відпочинку – Морро-де-Сан-Паулу, Бразилія

janeladohorizonte.com.br

У цьому острівному містечку є кілька хороших пляжів: на одних зовсім тихо і безлюдно, на інших – більш жваво. Але в цілому атмосфера в Морро-де-Сан-Паулу дуже спокійна, навіть сільська. Для тих, хто просто хоче розслабитися під шум хвиль, це відмінний варіант.

12. Для спелеологів – Горіс, Вірменія

otzyv.ru

Недалеко від Горіса знаходиться містечко під назвою Хндзореск – справжнє печерне місто, що тягнеться по схилах ущелини. У ньому налічується близько трьох тисяч будинків-печер, в деяких з них люди жили ще тисячі років тому. Примітно, що знайти можна і зовсім нещодавно покинуті житла: місто спорожніло тільки в середині минулого століття.

13. Для цінителів архітектури – Оксфорд, Великобританія

https://www.autocentre.ua/

У вигляді університетського містечка представлені відразу вісім архітектурних стилів. Так, найстаріша оксфордська споруда, саксонська вежа святого Михайла, – це приклад англосаксонської архітектури, а вежа Магдален-коледжу – зразок англійської готики. Також у місті можна знайти будівлі в стилі неокласицизм, бароко, палладіанізм, неоготика, функціоналізм і постмодернізм.

14. Для любителів тварин – Алахуела, Коста-Ріка

facebook.com

На ранчо в Алахуела ентузіасти створили притулок для бездомних собак, в якому живе близько тисячі вихованців. Найчастіше собаки граються на природі, гості притулку можуть приєднатися до них, пограти і забрати вподобану тварину з собою. Одним словом, для собак і собачників в Алахуела справжній рай.

15. Для толкієністів – Матамата, Нова Зеландія

tonkosti.ru

В околицях цього містечка розташоване село гоббітів, яке побудували для кінотрилогії «Володар перснів». Після зйомок декорації вирішили не розбирати, і тепер Хоббітона (саме так називається це містечко) – популярний туристичний атракціон.



• не пропусти