10 найбільш огидно-захоплюючих місць у світі (фото)

785

Багато людей захоплюються смертю, і навіть ті, хто до смерті ставиться з побоюванням, можуть випробувати тяжіння до місць з темною історією або моторошнуватим настроєм. Ці місця не завжди моторошні, але можуть бути захоплюючими і несамовитими, і багато з них грають важливу роль в історії. Нижче представлені 10 місць, які одночасно є і захоплюючими, і огидними.

10. Кладовище Титаніка (Titanic’s Cemeteries)

Галіфакс (Halifax), Канада

Коли пароплав Титанік зіткнувся з айсбергом і затонув 15 квітня 1912, команди рятувальників з Галіфаксу, Нова Шотландія, вирушили на місце краху для надання допомоги по вилученню трупів. Багато хто з померлих (в основному члени команди і пасажири третього класу) були поховані там після затоплення.

Кладовище Фейр Лоун (Fair Lawn Cemetery) є останнім притулком для 121 жертви Титаніка. Багато хто з цих людей відіграли велику культурну роль, включаючи Джея Доусона (J Dawson), чиє ім’я схоже на ім’я головного героя фільму Джеймса Кемерона (James Cameron) Титанік. Однак, найвідомішою жертвою є «Невідома дитина», маленький хлопчик, чия особа залишалася таємницею протягом 90 років. На 2007 рік ДНК тест показав, що це 19-місячний Сідні Леслі Гудвін (Sidney Leslie Goodwin), пасажир третього класу з Англії, чия сім’я також загинула під час аварії.

Могили жертв Титаніка знаходяться також на Оливній Горі (Mount Olivet) і на єврейському кладовищі Барона де Хірша (Baron de Hirsh Jewish Cemetery). У Галіфаксі також існує Морський Музей Атлантичного океану (Maritime Museum of the Atlantic), в якому проводиться виставка, присвячена Титаніку, що включає в себе список повідомлень, надісланих з корабля, а також один зі збережених шезлонгів із затонулого корабля.

9. Кельштайнхаус (Kehlsteinhaus) (Орлине гніздо Гітлера)

Берхтесгаден (Berchtesgaten), Німеччина

Кельштайнхаус був побудований на вершині гори в якості подарунка на 50-річчя Адольфа Гітлера 20 квітня 1939. Будиночок мав стати місцем відпочинку та розваги чиновників. Дача в швейцарському стилі була шикарна, і витрати на її будівництво, в сучасному еквіваленті, склали близько 115 мільйонів доларів. До неї можна дістатися за допомогою 120 метрової ліфтової шахти, пробуреної всередині самої гори – за період будівлі цього тунелю загинуло 12 осіб. Вважається, що Гітлер відвідав Кельштайнхаус всього 14 разів, вважаючи за краще свою резиденцію, розташовану неподалік у Бергхофі (Berghof).

У травні 1945 року, менш ніж через місяць після смерті Гітлера, сили Союзників захопили Орлине гніздо. Солдати із задоволенням здійснили рейд у винний льох, а багато з них відколупували шматочки мармурового каміна (подарунка від Муссоліні) в якості сувенірів.

Будівлею зараз володіє довірчий фонд і використовує його для благодійних цілей. Відвідувачі можуть навіть пройтися по нижніх кімнатах, де до цих пір можна побачити написи, залишені американськими солдатами на дерев’яних панелях.

8. Челі-Кула (Cele Kula) (Башта черепів)

Ніш (Nis), Сербія

Місто Ніш на півдні Сербії було місцем, де розпочалося перше сербське повстання проти Османської імперії. У 1809 році повсталі опинилися в незавидному становищі, коли 36 000 турецьких солдатів захопили місто, однак замість того, щоб здатися, лідер повстанців Стівен Сінделіч (Steven Sindelic) вистрілив зі своєї зброї в порохові бочки, після чого пішов потужний вибух, в результаті якого загинули як його солдати, так і загарбники.

Розлючені турецькі офіцери в якості помсти побудували Челі-Кула, або «Вежу черепів». Вони обезголовили трупи і побудували з 952 черепів вежу висотою в 4,5 метра біля входу в місто, а череп Сінделіча був поставлений на самий верх вежі. Шкіра з черепів була зібрана й надіслана в Стамбул, в якості доказу перемоги.

За наступні роки багато черепів були витягнуті з вежі родичами, для похорону, і на даний момент у вежі залишилося всього 58 черепів. У 1892 році для того, щоб зберегти вежу, поверх неї побудували каплицю. Башта не стала відлякуючим фактором, на який сподівалися турки: серби знову повстали в 1815 році і 15 роками пізніше добилися незалежності.

7. Музей атомної бомби (Atomic Bomb Museum)

Нагасакі (Nagasaki), Японія

Музей атомної бомби розташований прямо в епіцентрі вибуху – місці, де 9 серпня 1945 р. друга атомна бомба, коли-небудь використана під час війни, вибухнула над цивільним населенням, моментально убивши 74000 чоловік і поранивши незліченну кількість. Це маленька, але могутня будівля, яка показує наслідки вибуху для населення цього японського містечка. Несамовиті фотографії жертв і відео інтерв’ю з людьми, які вижили є головними предметами виставки. Серед інших емоційних артефактів можна побачити скло з розплавленими лінзами, рисунок дитини, який згорнувся в чорну кульку, і годинник, що зупинився на позначці 11:02 ранку – точний момент вибуху.

На багато з цих предметів складно дивитися, але для цього і існує музей. З музею можна спуститися по зовнішній драбині до епіцентру ядерного вибуху, який представлений колоною з чорного сланцю, над якою розташована статуя ангела. Кілька інших скульптур, розташованих неподалік, а також тисячі журавлів з різнокольорового паперу, створених населенням, присвячені темі миру в усьому світі.

6. Склеп Капуцинів (Kaisergruft Imperial Crypt) (Імператорський склеп)

Відень, Австрія

Імператорський склеп, розташований під церквою Капуцинів у Відні є останнім притулком більшості членів королівської сім’ї Габсбургів. Склеп був відкритий в 1633 році і всі члени Габсбургів (крім трьох) покояться тут, включаючи 12 імператорів і 19 королев. Багато з бронзових трун є дуже барвистими, на них вирізані ангели, черепи і корони. Найшикарнішим з гробів є величезний подвійний саркофаг імператриці Марії Терезії (Empress Maria Theresia) та її чоловіка Франца Стефана (Franz Stefan), розташований під відкритим склепінням, вручну прикрашеним херувимами.

Мабуть, найвідоміші останки належать імператору Францу Йосифу (Emperor Franz Josef) і його дружині Єлизаветі, відомої як Сіссі (Sisi), які були улюбленцями австрійського населення . Сіссі була вбита в Женеві, Швейцарія італійським анархістом в 1898 році. За склепом стежать монахи-капуцини і тут досі проводяться поховання. Останніми похованими тут були Отто вон Габсбург (Otto von Hapsburg) і його дружина в 2011 році.

5. Бібліотека і музей патологічної анатомії (Morbid Anatomy Library And Museum)

Бруклін, Нью-Йорк

«Патологічна анатомія» є колекцією моторошних і дивних курйозів «присвячених місцям дотику смерті і краси». Музей було відкрито у 2008 році фанатами Джоани Ебенстайн (Joanna Ebenstein), і з тих пір тут виставляються медичні зразки, опудала тварин і безліч моторошних артефактів, книг і статуй. Тут також можна побачити фотографії інших моторошних колекцій з усього світу (сфотографованих самою Ебенстайн), а також відвідати курси з містики, таксидермії та анатомії. У ході цих курсів ви можете створити коробку тіней з жуком-носорогом на будь-якому бажаному тлі, стильний капелюх з частин курчат або навіть діораму опудал мишей в мініатюрних костюмах.

4. Руїни Помпеї (Ruins of Pompeii)

Неаполь (Naples), Італія

За часів Римської імперії Помпеї були елегантним курортним містом, в якому проживали відомі люди, які шукали сонця і відпочинку. Однак коли вулкан Везувій прокинувся в 79 році і вулканічний попіл йшов тут як дощ протягом шести годин, все місто виявилося похованим під попелом, а його населення виявилося знищеним. Вулканічний попіл за дивним збігом обставин зберіг місто в незайманому стані – велика частина міста опинилася «замороженою» в часі.

Майже через 2000 років ви можете пройтися вулицями колись квітучого міста, увійти в його будівлі і вивчити артефакти і творчість міста. Найбільш моторошним видовищем в місті є близько 2000 «зліпків» жителів, які були створені за допомогою заливання гіпсу в скам’янілий попіл, що зберіг форму мертвих тіл. Багато з цих жертв зображені з витягнутими руками, в той момент, коли вони відчайдушно і марно намагалися врятуватися від катастрофи. У Саду Біженців (Garden of the Fugitives) можна побачити кілька подібних скульптур – включаючи декількох дітей, які стовпилися біля кам’яної стіни у відчайдушній спробі врятуватися від загибелі.

3. Лагуна Трук (Truk Lagoon)

Острови Чуук (Chuuk Islands), Мікронезія (Micronesia)

17 серпня 1944 сили антигітлерівської коаліції почали операцію «Наліт на Трук» – напад на японські сили, що базувалися у водах Мікронезії. Більше 50 кораблів і 240 повітряних суден були знищені в ході операції, разом з 3000 людей. Сьогодні це вражаюче і моторошне підводне кладовище.

Більшість уламків залишаються недоторканими, і деякі з них знаходяться всього в 4,5 метрів під поверхнею води, через що це місце дуже популярне серед дайверів. Танки, залізничні вагони, мотоцикли, радіо і безліч зброї і боєприпасів можна знайти у вантажних відсіках потоплених кораблів. На палубах лежать протигази і глибинні бомби, а якщо спуститися трохи нижче, то можна наткнутися і на людські останки.

2. Магічний ринок Акодессева (Akodessewa Fetish Market)

Ломе (Lome), Того (Togo)

Цей магічний ринок Акодессева в Західній Африці поставляє все, що може знадобитися для занять шаманством, і швидше за все, є найбільш моторошним ринком на Землі. Від голів крокодилів до лап мавп, столи тут ломляться від частин всіляких тварин.

Шамани-вуду вважають, що застосування цих об’єктів може служити ліками для будь-яких проблем, від безплідності до слабкості організму. «Ліки» готуються з порошку, одержуваного з черепів тварин, і змішуються з травами. У результаті виходить чорний порошок, який потім втирається в три надрізи, зроблені на спині або грудях пацієнта. Для багатьох це останній шанс, коли ніщо інше не допомагає.
Однак якщо вам не хочеться, щоб у вашу плоть втирали черепний порошок, ви завжди можете купити простий, симпатичний оберіг.

1. Ферма тіл (Body Farm)

Університет Теннесі (University of Tennessee), Сполучені Штати Америки

Хоча офіційна назва цього місця – Дослідницький антропологічний інститут при університеті Теннессі (University of Tennessee Anthropological Research Facility), воно набагато ширше відомо як ферма тіл – одне це ставить це моторошне місце на вершину списку.

Ферма тіл з Ноксвіль (Knoxville) займає площу в 1 гектар, де в будь-який час можна знайти до 50 тіл людей. Ці трупи залишаються на свавілля природи, в той час як вчені стежать за швидкістю розкладання плоті в залежності від таких факторів, як погода і активність комах. Тіла залишають на землі, закопують їх, опускають у воду і навіть засовують в багажники автомобілів для того, щоб дослідити різні умови. Об’єкт також використовується в якості навчального полігону для дослідження технік по огляду місця злочину. На диво, ферма тіл не відчуває нестачі в добровольцях, і понад 1 300 людей зареєструвалися для участі в її роботі.