Топ 11 найбільш величних статуй та монументів світу (11 фото)

12619

У кожній країні є багато старовинних і сучасних пам’яток, які щорічно залучають мільйони туристів. Крім замків, площ, палаців і парків є ще статуї, які не завжди користуються туристичним попитом. Давайте подивимося на ті з них, які просто необхідно «знати в обличчя».

1. Статуя Христа-Спасителя.

Знаходиться в Ріо-де-Жанейро, Бразилія. Це один з найбільш відомих і популярних у світі монументів. Щорічно не менше 1,8 млн туристів піднімаються до його підніжжя, звідки відкривається панорама міста і бухти з мальовничою горою Пан-ді-Асукар, знаменитими пляжами Копакабана і Іпанема, величезною чашею стадіону «Маракана» та іншими бразильськими символами. (Magic Destination)

Дивіться також випуск – Статуя Спасителя Ісуса Христа в Ріо-де-Жанейро

2. Статуї Моаї.

Знаходяться на острові Пасхи, Чилі. Це кам’яні статуї зі спресованого вулканічного попелу. Всі моаї монолітні, тобто вирізані з єдиного шматка каменю, а не склеєні або скріплені. Вага іноді досягає більше 20 тонн, а висота – більше 6 метрів (до того ж, була знайдена скульптура висотою 20 метрів і вагою в 270 тонн). Всього на острові Пасхи є 997 моаї; як і навіщо їх спорудили – невідомо. Всі вони, крім семи статуй, «дивляться» в глиб острова. (Kachina Ma’an / Pellowah)

Дивіться також випуск – Острів Пасхи

3. «Маленька Русалонька».

Знаходиться в порту Копенгагена, Данія. Це статуя, що зображає героїню однойменної казки Ганса Христіана Андерсена. Її висота всього 1,25 м і вага близько 175 кг, але це не заважає їй бути однією з найбільш знакових скульптур на тему казок. Її зведення замовив у 1909 році Карл Якобсен (син засновника компанії Carlsberg) після того, як його зачарував однойменний балет. (The Jawa Report)

4. Статуя Будди в Лешань.

Знаходиться в товщі гори Лін’юньшань при збігу трьох річок в китайській провінції Сичуань. Це один з найвищих монументів Будди і колись найвище скульптурне творіння в світі (яким воно було більше тисячі років). Роботи з її створення проходили ще під час правління династії Тан (713 р.) і продовжувалися дев’яносто років. Висота статуї – 71 м, висота голови – майже 15 м, розмах плечей – майже 30 м, довжина пальця руки – 8 м, пальця ноги – 1,6 м, довжина носа – 5,5 м. Вона визнана пам’яткою Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. (Eric Finlayson / La Citadelle)

Дивіться також випуск – Гігантський Будда в Лешань

5. Колона Нельсона.

Знаходиться в центрі Трафальгарської площі в Лондоні, Великобританія. Колона була побудована в період з 1840 по 1843 роки в пам’ять про адмірала Гораціо Нельсона, загиблого в Трафальгарській битві в 1805 році. 5,5-метрова статуя розташована на вершині 46-метрової гранітної колони. Статуя дивиться на південь, у бік Адміралтейства і Портсмута – місця, де стоїть флагман Нельсона, корабель Королівського військово-морського флоту Великобританії HMS Victorу. Кажуть, Гітлер хотів забрати колону в Берлін при вдалому захопленні Великобританії. (RedCoat)

6. «Великий Сфінкс».

Знаходиться на західному березі Нілу в Гізі, Єгипет. Найдавніша збережена на Землі монументальна скульптура. Висічена з монолітної вапняної скелі у формі колосального сфінкса – лежачого на піску лева, особі якого – як здавна прийнято вважати – надана портретна схожість з фараоном Хефреном (бл. 2500 р. до н. Е..), Похоронна піраміда якого знаходиться поблизу. Довжина статуї – 73 метри, висота – 20 метрів; між передніми лапами колись розташовувалося невелике святилище. (Фото країн світу)

Дивіться також випуск – Піраміди Гізи та безмовний сфінкс

7. Статуя Свободи.

Знаходиться на острові Свободи, приблизно в 3 км на південний захід від південного краю Манхеттена, у Нью-Джерсі, США. Її часто називають символом Нью-Йорка і США, символом свободи і демократії, «Леді Свобода». Примітно, що головний символ США побудували і подарували їм французи.

Дивіться також випуск – Статуя Свободи минуле і сьогодення

8. «Пісяючий хлопчик».

Це одна з найбільш відомих визначних пам’яток Брюсселя, Бельгія. Точний час і обставини виникнення статуї невідомі. За деякими відомостями, статуя існувала вже в XV столітті, можливо, з 1388. Одні брюссельці розповідають, що вона встановлена ​​в нагадування про події грімбергенської війни, коли люлька з сином Готфріда III Льовенського була підвішена на дереві, щоб видом майбутнього монарха надихати городян, а дитина звідти мочилася на воїнів, що билися під деревом. За іншим переказом, статуя була спочатку покликана нагадувати городянам про того хлопчика, який струменем сечі погасив розкладені ворогом під міськими стінами боєприпаси.

9. Статуя Шиви в Санга, або Кайласнатх Махадев.

Знаходиться на кордоні районів Бхактапур і Каврепаланкок в Непалі. Це найвища статуя бога Шиви і одна з найвищих статуй взагалі. Її будівництво завершили всього лише кілька років тому, вона виготовлена ​​з міді, цементу, цинку і стала однією з перших сучасних пам’яток Непалу.

10. Венера Мілоська.

Знаходиться в Луврі. Це знаменита давньогрецька скульптура богині Афродіти, створена приблизно між 130 і 100 роками до нашої ери. Мабуть, найвідоміша статуя і одна з найстародавніших з усіх існуючих. Відбиті руки надають їй особливий колорит.

11. Батьківщина-Мати

Знаходиться і Києві. Монумент Батьківщина-мати в Києві – своєрідний символ жіночого начала, сили духу українського народу. Скульптура встановлена ​​на дніпровських схилах, тому постать Батьківщини-матері видно навіть з найвіддаленіших точок Києва. Монумент є центром Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Цікавий той факт, що висота монумента перевищує висоту статуї Свободи в Америці. Скульптура Батьківщина-мати від п’єдесталу до кінчика меча досягає 62 м, а загальна висота разом з постаментом складає 102 м. В одній руці у неї 16-метровий, 9-тонний меч, в іншій – щит розміром 13х8 м і вагою 13 т із зображенням герба СРСР. Каркас скульптури починається на глибині 17,8 м, куди йде бетонний колодязь діаметром 34 м. Біля підніжжя монумента розташований музей Великої Вітчизняної війни.