Моторошні будинки і замки з привидами (18 фото)

3481

Всі ми знаємо легенди про привидів: зловісних чи добрих, які поневіряються поруч з нами у напівпрозорій матерії з потойбічного світу. Звичайно, кожен поважаючий себе привид володіє моторошною драматичною історією, часто з елементами нещасливого кохання, і обов’язково повинна закінчуватись трагічною смертю.

Існує безліч старовинних будинків і стародавніх замків, овіяних багатовіковими легендами і, природно, заселених справжніми привидами, які досі поневіряються по їх звивистих коридорах на радість туристам.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Бліклінг-хол (Blickling Hall). Англія

Англійський замок Blickling Hall знаходиться на сході країни в графстві Норфолк. Будівля замку була побудована в середині XVI століття для верховного судді Хобарта при першому королі з династії Стюартів, Якова I.

До цього, при Тюдорах, Блінкінгский маєток був у володінні сімейства Болейн. Згідно старовинним англійським повір’ям, знаменита Анна Болейн, друга дружина Генріха VIII, народилася саме тут, а тепер її привид часто з’являється в замку.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Анна стала другою дружиною короля Англії в 1533 році, після того, як він спробував розірвати свій попередній шлюб, що не приніс йому спадкоємця чоловічої статі. У підсумку, Генріх розірвав не лише свій шлюб, але і відносини Англії з Ватиканом. Настільки була сильна його любов до прекрасної Анни.

Надівши корону Англії, Болейн стала більш вимогливою та честолюбною королевою і нажила собі чимало ворогів. З часом вона стала вести себе ще більш зухвало: замовляла найдорожчі прикраси, влаштовувала надмірно пишні свята… А спадкоємець престолу так і не з’являвся. Анна народила королю ще одну дочку…

Генріх був розчарований. До 1536 король захопився іншою жінкою, Джейн Сеймур, а від примхливої Анни вирішив позбутися. Королеву звинуватили в зраді королю і Батьківщині. 19 травня 1536 Анну Болейн обезголовили. З тих пір її душа бродить по замку Блінгінг-хол. Найчастіше її бачать як вона тримає голову в руках…

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Замок Рожмберк. Чехія

Замок Рожмберк в Чехії стоїть на високому березі Вталви. Стіни його багато чого побачили на своєму віку – замок був споруджений у XIII столітті лицарями п’ятипелюсткової троянди – Рожберкамі.

У 1429 році у тодішнього власника замку, Ульріха Рожмберка, народилася дочка, її назвали Перхта. Коли дівчині виповнилося 20 років, батько насильно видав її заміж за дворянина Яна Ліхтенштейна. Ульріх розраховував на політичні зв’язки Яна, а наречений, в свою чергу, на становиище Рожберкова.

Надії обох не виправдалися. Чоловік не любив нещасну Перхту і поводився з нею вкрай погано, більш того, над дівчиною любили потішатися його мати з сестрами.

У 1476 році Ян Ліхтенштейн помер. На смертному одрі мучитель просив вибачення у Перхти, але вона відмовила йому. У відповідь вмираючий вигукнув: «Так будь же ти проклята!».

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Через три роки померла і Перхта, але душа її залишилася на землі, мабуть, подіяли слова прокляття… Тепер вона мешкає в родовому замку Рожберк, будучи живим привидом у білій сукні. Тому її називають «Біла Дама».

Біла дама не заподіює нікому шкоди, це добрий привид. Згідно з легендами, Біла дама іноді є в чорній сукні, або в чорних рукавичках – це означає, що скоро хтось помре. Якось вона з’явилася в червоному вбранні, через деякий час в замку сталася велика пожежа.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Бойницький замок. Словаччина

У сусідній від Чехії Словаччині теж є своя Біла дама – тут її звуть «Біла пані”. У Білої пані зі Словаччини є свій прототип – історичний персонаж, графиня Юлія Корпонай.

Юлія була дружиною капітана Корпоная, з яким вони жили в східно-словацькому місті Левоча. Під час визвольного антигабсбургського руху графиня полюбила ватажка ворожих військ і, в ім’я своєї любові, відкрила потайний міський вхід імператорським військам, коли було обложене її місто.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Незабаром Юлію Корпонай стратили за зраду. З тих пір її примара часто з’являється в міській ратуші Левоча, сумна красуня блукає вздовж стін і намагається ключем відкрити потаємні двері.

В дійсності Біла Пані – це літературний персонаж. Моріц Йокай написав книгу про Білу пані, засновану на історії Юлії Корпонай. Також свій внесок у легенду про Білу пані вклав художник Вільям Форбергер, який намалював її портрет.

Незважаючи на те, що Біла пані персонаж літературний, легенди про неї дуже популярні в Словаччині. Згідно з ними, вона з’являється не тільки в Левочі, також її можна побачити і в найкрасивішому в Словаччині старовинному замку – в Бойніцькому замку.

Бойницький замок був заснований ще в XII столітті на місці давнього вулкана. Спочатку замок був зроблений з дерева, надалі його перебудували в кам’яний готичний. До XVI століття замок придбав ренесансний стиль. Останні ж перетворення відбулися з Бойніцькому замку вже на рубежі XIX і XX століть.

Тоді власник замку, Ян Палффі, перебудував ренесансну будівлю в романтичний палац за образом французьких замків Луари. Справа в тому, Ян був палко закоханий у французьку дівчину з аристократичної родини. Він зробив їй пропозицію і вона погодилась, але не хотіла переїжджати в незвичний для її витонченого смаку замок.

Однак перебудова замку затягнулася більш ніж на 20 років … За цей час дівчина, звичайно, вийшла заміж за іншого. Ян так і залишився до кінця своїх днів холостим, тепер його прах покоїться в замку.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Фонтенбло. Франція

У Франції теж є свої привиди і стародавні замки. Найбільш густонаселеним примарами замком у Франції прийнято вважати резиденцію французьких королів – Фонтенбло.

Ліс, що оточує замок, з давніх часів був улюбленим місцем для мисливства французької корони. Будівля палацу була споруджена у XVI столітті при Франциску I. Фонтенбло став першою резиденцією королів в Європі, позбавлений усіх оборонних функцій. Як завжди, Франція виступила в ролі законодавця мод.

Стіни Фонтенбло бачили як вершаться долі Європи, тут підписували мирні угоди і приймали важливі рішення. Тут жив і Наполеон Бонапарт, тут же він відрікся від престолу …

Але не тільки живі мешкали в прекрасному палаці. В усі епохи знаходилися очевидці незліченних духів і примар, блукаючих по заплутаних лабіринтах замку. Королям же гості з потойбічного світу не раз давали свої поради і передбачали знакові події життя.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Замок Глеміс. Шотландія

У Шотландії в кожному другому замку живуть привиди, а середньовічний замок Глеміс можна назвати одним з найбільш населених примарами, і, в той же час, найкрасивішим замком Шотландії. Історія замку Глеміс бере свій початок ще в XI столітті, споконвіку тут любили полювати шотландські королі. Сучасна ж будівля замку з зубчастими стінами і похмурим силуетом оформилося тільки до XVII сторіччя.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

У 1034 році тут сталася перша трагедія – в замку Глеміс був по-звірячому вбитий король Шотландії Малькольм II (Malcolm II). У день вбивства кров короля вбралася в дерев’яну підлогу тоді ще мисливського будинку Глеміс, привид Малькольма з тих пір часто з’являвся в цьому місці. Пляма крові збереглося до наших днів у так званій кімнаті Малькольма, а привид все ще навідується туди.

У XV столітті сталася наступна містична історія Глеміса. Граф Глеміс був завзятим гравцем у карти. Якось в суботній вечір він так захопився грою, що не міг зупиниться аж до півночі. Один із слуг нагадав графу про те, що вже настала неділя і в цей день християнину не личить грати в азартні ігри.

На що граф відповів: «Я не припиню гру навіть якщо до нас вирішить приєднатися сам диявол!».Через мить пролунав грім і з’явився сатана, він оголосив гравцям про те, що вони програли йому свої душі і тепер приречені грати в карти до Страшного суду.

Граф донині грає в карти з дияволом в «неіснуючій» кімнаті замку Глеміс. Зовні кімнату добре видно в вікна, а ось двері в неї всередині замку немає. Кажуть, коли слуги застали привид графа за грою в карти з сатаною, вони замурували вхід в цю кляту кімнату. Якщо підійти до цієї стіни в ніч з суботи на неділю, можна почути голоси гравців…

Крім зачарованого графа і вбитого короля тут можна зустріти і спалену на багатті за обвинуваченням у чаклунстві графиню Глеміс, Джанет Дуглас, яку тепер називають Сіра Леді, а також примару жінки без язика, замерзлого до смерті хлопчика-слуги, і навіть дівчатку-вампіра!

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Бленхеймском палац. Англія

Бленхеймский палац знаходиться в містечку Вудсток в Англії недалеко від Оксфорда. Палац був побудований на початку XVIII століття неподалік від зруйнованого під час Англійської громадянської війни замку Вудсток.

У далекому XII столітті в замку Вудсток, який був королівською резиденцією, любив проводити час Генріх II, король Англії, зі своєю коханкою, прекрасною Розамунд Кліффорд.

Згідно з однією з численних легенд, Генріх створив в саду навколо замку заплутаний лабіринт, знайти правильний шлях до замку в якому можна було лише по срібній нитці. Так король оберігав свою прекрасну Розамунд від ревнивої і підступної дружини.

Але щастя закоханих не могло тривати вічно. Одного разу королева простежила за невірним чоловіком, і проникла в замок Вудсток. Вона запропонувала на вибір Розамунд два способи смерті – від кинджала або від отрути. Дівчина вибрала другий і померла в страшних муках…

Дома и замки с привидениями (18 фото)

До цих пір привид прекрасної Розамунд чекає свого Генріха в околицях Вудстока, тепер її нерідко бачать і в стінах Бленхеймського палацу.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Замок Данстер. Англія

Ще один англійський замок, Данстер, розташований на західному мисі Сомерсет в Англії. Історія замку налічує більш ніж 1000 років, з яких близько 600 років, до середини XX століття ним володіло одне сімейство – Латтрелл. Один раз тільки замок переходив від одного власника до іншого, до 1376 року замок Данстер належав родині Моган.

Незважаючи на те, що замок жив досить мирним життям, очевидці стверджують, що і тут оселився свій привид. В Англії немає майже жодного замка без цих напівпрозорих мешканців.

У замку Данстер з’являється загадковий привид «людини в зеленому». Найчастіше він чомусь заходить у магазин сувенірів, який розташований в замку. Іноді в магазині трапляється полтергейст – з полиць несподівано починають падати товари. Цікаво, чим цій примарі так не догодив нешкідливий магазинчик?

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Вілла Crenshaw House. США

Хоча «Кентервільського привида» сучасні американці абсолютно не бояться і навіть не вірять в привидів, яких так багато в замках манірних англійців, у самих жителів США, також як і у британців, примар нітрохи не менше. Тільки живуть вони не в зарослих мохом старовинних замках, а в будинках і віллах, переважно XVIII-XIX століть.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Яскравий приклад моторошного будинку привидів в США – Вілла Crenshaw House, або «вілла старих рабів» яка знаходиться в штаті Іллінойс. Вілла була побудована в 1838 році для єдиного в штаті рабовласника і работоргівця Джона Креншоу. В окрузі ходили чутки про небачену жорстокость Креншоу, який тримав рабів в жахливих умовах на горищі вілли.

Крім офіційного використання рабів для роботи на соляних родовищах, яке дозволяла конституція штату Іллінойс, Креншоу займався крадіжкою цілих сімей чорношкірих з північних штатів, де рабство вже було заборонено, для того, щоб переправляти нещасних на південь де праця підневільних ще використовувався.

На горищі будинку Джона знаходилася своєрідна в’язниця для викрадених – чорношкірі раби містилися на ланцюгах у вузьких камерах.

Вже в 1851 році з’явилися перші очевидці дивних звуків, що доносяться з горища вілли Креншоу: гуркіт ланцюгів, крики і стогін. За будинком закріпилася слава будинку з привидами, звичайно це було пов’язано в першу чергу з історіями про замордованих на горищі вілли рабів. В 1864 Креншоу продає віллу і вмирає в 1871.

У XX столітті вілла з примарами належала родині Сиско. У 1920 році Хикман Віттінгтон написав статтю в місцеву газету про паранормальні явища в Crenshaw House, після чого вирішив переночувати на таємничому горищі вілли. Хикман не дожив до ранку…

У наступні роки безліч цікавих туристів приїжджало в старовинну віллу, щоб особисто познайомитися з її мешканцями. Згідно легендам ні один зі сміливців не зміг провести й кількох годин у колишній в’язниці – всі як один вибігали з жахливими криками звідти. У 1961 році власник будинку заборонив людям з’являтися в Crenshaw House в темний час доби.

З 2003 року особняк належить владі Іллінойс і закритий для відвідування.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Готель Stanley Hotel. США

Ще одне моторошне американське місце знаходиться в Естес Парк штату Колорадо. Це готель Stanley Hotel, добре відомий по книзі Стівена Кінга «Сяйво». Саме тут Стівен придумав сюжет для майбутнього роману, і тут же відбувалися зйомки однойменного міні-серіалу.

Справа в тому, що в готелі насправді мешкають примари першого господаря Stanley Hotel і його дружини. Персонал готелю постійно чує дивні звуки з вільних номерів, піаніно, яке стоїть в холі часто починає грати саме по собі. Також у готелі нерідко з’являються примари дітей і лорда Dunraven, якому раніше належала земля, де тепер стоїть будівля.

Однак, на відміну від своїх книжкових копій привиди не заподіюють нікому шкоди. Залишається загадкою, чому привиди облюбували це місце, оскільки ніяких документально підтверджених вбивств тут не відбувалося.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

Михайлівський (Інженерний) замок. Росія

Заключним в списку найбільш зловісних будинків і замків з привидами згадаємо російський замок з привидами, точніше з привидом. Це Михайлівський замок у Петербурзі, який спорудив на місці дерев’яного Літнього палацу Єлизавети Петрівни найзагадковіший російський імператор, Павло I.

Дома и замки с привидениями (18 фото)

1 жовтня 1754 в Літньому палаці народився великий князь Павло Петрович. Павло, якого іноді називають російським Гамлетом, ще в 1784 році задумав побудувати спеціально для себе замок. Ця ідея з’явилася у великого князя після подорожі по Європі, перші ескізи планування будівлі належали самому майбутньому імператору. Робота над проектуванням замку тривала майже 12 років.

У листопаді 1796 року Павло сходить на престол. У перший же місяць царювання нового імператора був виданий указ про будівництво його давньої і ретельно спланованої мрії – Михайлівського замку. Павло I вирішив перенести в новий палац свою резиденцію, побоюючись палацових переворотів: «Для постійного імператорського проживання будувати новий неприступний палац-замок. Стояти йому на місці застарілого Літнього дому».

Будівництво Михайлівського замку почалося в кінці лютого 1797 і тривало 4 роки. 1 лютого 1801 Павло I з родиною та свитою урочисто переїхав у свою нову резиденцію. Через 40 днів, в ніч з 11 на 12 березня 1801 року імператор був убитий в Михайлівському замку, у власній спальні, через 47 років після того як народився на цьому ж місці, тільки в іншому палаці …

Дома и замки с привидениями (18 фото)



• не пропусти