Коляда – 25 грудня: традиції та історія стародавнього українського свята

17155

У день, коли католики відзначають Різдво — в українців було давнє свято Коляда. Починалось його святкування 25 грудня і тривало аж до 6 січня — Святого вечора. Було це ще до впровадження християнства на території Київської Русі. Тож багато традицій зникло, багато змінилось і увійшло в основу святкування християнського Різдва, відомого нам зараз.

Ми розповімо детальніше про те, що це за свято — Коляда, та які традиції пов’язані з ним.

Що це — Коляда?

Коляда — це давньоукраїнська богиня неба, мати Сонця, дружина Дажбога. Одна із найвпливовіших божеств у нашій міфології. Ім’я її походить від слова “коло”, тобто сонце, циклічність життя, плин часу.

За давньою українською легендою, богиня Коляда — щороку народжує нове сонце — Божича. І стається це у найдовшу ніч зими. Відбувається це дійство на землі.

Тим часом — богиня Мара ганяється за Колядою, аби завадити народженню сонця і встановити вічну зиму та ніч. Аби сховатись від темної богині — Коляда перетворюється у козу. Звідси і пішла традиція переодягатись у цю тварину під час колядок.

Колядою називали богиню, а також саме свято. Крім того, називали Колядою — Дідуха, сніп із житніх колосків, який слугував головним символом свята до появи ялинки. Назва Коляда належала і святковому хлібу чи калачу на столі.

©2008 Ольга Пілюгіна, гобелен «Коляда»
https://www.facebook.com/olga.pilyugina.58
https://www.facebook.com/pilyuhina/

Як святкували Коляду?

Запалювали вогонь — як символ народження нового сонця. Посипали одне одного і будинки зерном — до гарного врожаю. Їли кутю та співали колядок, наряджались у обрядові костюми. Спалювали колодку — як символ злої Мари.

Популярність цього свята серед українців призвела до того, що церква пов’язала його із християнським Різдвом.

До свята шили кожному члену родини нову сорочку, вигадували костюми. Ставили у домі Дідуха та плели “павучки”.

Під кінець свята Коляди, на Святвечір, готували трапезу із 12 страв, серед яких обов’язково мали бути кутя і борщ.

Колядки та пісні

Саме зі свята Коляди і пішла традиція — ходити від хати до хати та вітати всіх піснями. Участь у цьому дійстві брали як діти, так і дорослі. Перевдягались у маску Чорта і Смерті — які уособлювали злих духів. Бабу і діда — уособлення предків, роду. Козу, яка була символом перевтіленого божества Коляди.

Вітали у піснях не із народженням Ісуса Христа, а з народженням нового Сонця. Багато колядок збереглось із того часу, лише слова були подекуди змінені.

Що давали колядникам у знак вдячності за привітання? Гроші дарувати було не ввічливо, хіба якщо вони точно будуть витрачені на святкування Коляди. Пригощали колядників млинцями, кутею, дорослих — наливками та іншими напоями. Давали пряники у формі зірки, горішки та інші смаколики.

А ви знали про таке давнє свято, як Коляда?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти