Заболотний: біографія великого вченого

5707

У грудні виповнилося 149 років від дня народження Данила Кириловича Заболотного – генія української науки. Його історія життя – найкращий посібник для тих, хто хоче досягти висот у своїй справі.

Zabolotnyj,_Daniil_Kirillovich

Майбутній бактеріолог народився в селі Чоботарка в 1866 році. На сьогоднішній день, місце його народження називається Заболотне (Вінницька область) на честь відомого вченого.

Данило Заболотний залишився в історії як відомий український і радянський бактеріолог, а також Президент Всеукраїнської академії наук. Але про все по черзі.

Холера, чума та інші досліди

Вісімнадцятирічний Данило закінчив Рішельєвську гімназію і вступив до Новоросійського вищого навчального закладу. Там він працював і вчився під протекторатом Ковалевського та Каменського. Заболотний вибрав відділення фізико-математичного факультету. Після закінчення Новоросійського університету, Данило Заболотний почав свою професійну діяльність в Одеській бактеріологічной станції. Але на цьому вчений не зупинився і вступив до Імператорського Університету святого Володимира в Києві, на медичний факультет. Спільно з Савченко, Данило Заболотний проводив дослідження у сфері імунізації людського організму проти холери. Юні дослідники вивчали різні способи імунізації людини на власному прикладі: вони вводили реагенти через шлунок собі і ще двом добровольцям.

Далі у зв’язку з розподілом, Заболотний потрапив на роботу до Київського військового шпиталю на посаду військового лікаря і паралельно працював у лабораторії загальної патології.

Данило Заболотний випустився з університету у віці 28 років і став епідеміологом в Подільській губернії. Саме тут він вивчав ефективність сироватки проти дифтерії на собі.

Заболотний також побував у багатьох відрядженнях для того, щоб ближче вивчити тропічні хвороби – чуму і холеру. Він відвідував Індію, Аравію, Китай та Іран. У його трудову діяльність можна внести і роботу в Інституті Пастера (Париж). Він був непоганим оратором, і прочитав курс лекцій з бактеріології в Медичному інституті. На той час він уже обіймав посаду фахівця-бактеріолога.

Заболотний активно брав участь у ліквідації чуми на Далекому Сході.

Серед його професійних досягнень варто відзначити організацію першоЇ кафедри бактеріології на базі Петербурзького жіночого медінституту. А в Одесі Заболотний створив першу кафедру епідеміології. У віці 55 років він заснував Одеський медичний інститут, де отримав посаду ректора.

У Києві Данило Заболотний створив Український інститут мікробіології і вірусології і зробив свій внесок в розвиток міжнародної медицини. Він був одним із засновників Міжнародної спілки мікробіологів.

Серед його наукових досягнень також стало членство в Вченій медичній раді Наркомнагляду і керівництво санітарно-епідеміологічною комісією Головного військово-санітарного управління Червоної Армії.

Факти про Заболотного

  • Кінцевою точкою його професійної посади став пост президента Всеукраїнської Академії Наук.
  • Данило Заболотний помер досить рано – у віці 63 років. Останніми ж словами академіка стали: «Діти мої, дорогі, любіть науку і правду».
  • У Києві та Одесі на честь вченого названо вулицю, а в університеті Санкт-Петербурга – кафедра вірусології та імунології.
  • Данило мав молодшого брата – Івана Заболотного, депутата Першої Державної Думи Російської імперії.
  • Данило Заболотний був вірним і турботливим чоловіком. Одружившись у 25 років на Людмилі Радецької, він щасливо прожив з нею все життя.

Джерело: weloveua



• не пропусти