Лісова пісня озерного Полісся. Унікальний Національний природній парк «Прип’ять – Стохід» (30 фото)

3707

Полісся — край унікальної, казкової природи. Тут пахучими чорницевими лісами бродять мавки, ховаючись поміж сосен, а у прозорих водах озер купаються рудоволосі русалки.
Природа тут збережена у первинному, незайманому стані.

Найбільшою заповідною територією Полісся є Національний природній парк «Припять – Стохід». Це — один з найунікальніших природніх комплексів у Європі.

У назві парку — дві мальовничих річки. «Річка ста ходів» справді ніби розтікається, розходиться у сотню русел, рукавів, заток та островів.

Такі ж строкаті тут грунти із складним мозаїчним поширенням торфових, глеєвих, болотних та інших типів.

Та найбільша частина парку — це болота, вони займають майже половину (43%) загальної території. Решта — ліси (35%), чагарники (16%) і водойми (6%).

Північна частина парку, окреслюючи лінію кордону нашої держави, межує із Білорусією. Територію парку взялись охороняти аж дві держави — Україна і Білорусь. І от уже багато років активно співпрацюють у цій галузі.

Територія, на якій знаходиться парк, має древню історію. Знайдені поселення епохи мезоліту кажуть, що люди жили тут ще 20 тисяч років тому. У менш давні часи через територію НПП «Прип’ять-Стохід» проходив водний торговий шлях “Із варяг у греки”. Вздовж берегів річки Прип’яті стояли укріплені городища.

Зараз тут заповідні території надзвичайної краси. Унікальні чорницево-зеленомохові ліси та нескінченні болотні угіддя міжнародного значення.

Парк шести озер

Озера Біле, Люб’язь, Рогізне, Добре, Бережновільське, Нобель належать до заповідної території. Місцеві старожили розповідають, що у 1930-х роках унікальну чисту воду тутешніх озер польським панночкам для прийняття ванн краси в бочках доставляли додому.

Це справді природні дива. Білосніжні пісок та вода на поліському озері Біле вразять вас своєю чистотою. Кажуть, вода тут просто м`яка на дотик. Насправді вона надзвичайно багата на гліцерин. Тому цю природну перлину називають озером молодості. Відшукати її можна неподалік села Невір. Та Україні вона належить лише наполовину, у буквальному сенсі. Інша половина – це вже володіння Білорусі.

Озеро карстового походження із цікавою Нобель є одним з найбільших на Поліссі. Тут водяться багато видів риби, а прибережні краєвиди вражають своєю мальовничістю.

Озеро розділене на дві частини півостровом, на якому розташувалось невеличке село. У Нобелі живуть дуже привітні та цікаві люди. Цікаво, що вважають себе нащадками Чингізхана. З якого дива? – спадає на думку. Та дивлячись у їх напрочуд розкосі очі і згадуючи те, що у свій час території Любешівщини справді були надовго завойовані монголо-татарами, доводиться вірити.

Поїхавши на риболовлю до озера Нобель, завітайте ще й на фестиваль гумуру, який проводиться тут щоліта під красномовною назвою “Лауреат Нобельської премії”.

Рідкісні види рослин і тварин

Серед лабіринтів рік і пролісків зеленіють болота, порослі очеретом та суничником. Річковими водами пливуть глечики жовті. А на озерних плесах гойдаються сальвінія та сніжнобіле латаття.

Цікавою і унікальною є місцевою рослиною любка дволиста. Помічна від багатьох недугах і навіть може врятувати від дії отрути. Ще цю знахарську рослину називають нічною фіалкою. І розповідають про неї легенди. Як ще у давні часи козаччини саме любка дволиста рятувала від голоду смертельно втомлених подорожуючих.

На території НПП «Прип’ять-Стохід» зустрічаються надзвичайно красиві і рідкісні рослини.
Близько 40 видів занесено до Червоної книги України.

Води озер та річок природного парку багаті на рибу. На берегах, у лісах і болотах живуть найрізноманітніші тварини: саламандрові, черепахи, стрибуни…. Та найбільше птахів.
«Прип’ять-Стохід» — справжній пташиний рай. Це одне з найбільших в Європі місць гніздування водно-болотних птахів.

Загалом на території парку живе близько 80 видів тварин, занесених до Червоної книги України. Є ї такі, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі, тому занесені до Європейського Червоного списку тварин. А така пташка як синиця біла обрала «Прип’ять-Стохід» своїм єдиним місцем гніздування.

Стежками Любешівщини

Красива природа і цілющі озера — мабуть, найцінніше, та далеко не єдине багатство заповідної зони.
Своєрідним культурним центром парку є селище Любешів.
Серед визначних історико-архітектурних споруд тут є колегія піярів; побудовані у стилі бароко ворота замку XVIII століття; кляштор і костел капуцинів.( До речі, капуцини — це орден францисканців, який дістав таку чудернацьку назву від гостроверхої форми капюшону, який носили монахи). Дивно, але усі ці будівлі з’єднані між собою підземними ходами, що в певних місцях проходять навіть під річкою.

А ще у Любешеві проводиться цікавий і дуже оригінальний фестиваль «Українська косовиця». На ньому можна побачити, як народні умільці змагаються із косіння болотної трави на швидкість. Як мінімум, оригінально. Крім того, фестиваль — це завжди свято із піснями, танцями і забавами.

Найкращим способом змістовно і приємно провести знайомство із багатствами національного парку є етно-екологічний маршрут. А запропонують вам таких чимало: «Чарівний світ Полісся», «Старий парк над Стоходом», «Прип’ятські мандри», «Гармонія життя у долині Стоходу». Водні, піші, кінні мандрівки — обирайте на свій смак. Тут добре розвинутий і велосипедний, і піший, і водний, і риболовний види туризму.

Поліщуки – корінне населення Любешівщини. Цей народ славиться своїми народними ремеслами. Вишивання рушників, ткацтво, лозове плетіння.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Адреса:
Адміністрація: Волинська область, смт. Любешів, вул. Бондаренка 47.

Контакти:
тел. 80336230123
Веб-сайт парку http://pripyat-stohid.com.ua/
e-mail: rlpl@rambler.ru

Поради бувалого мандрівника:
Поряд із територією НПП залізничні шляхи відсутні. Найблища станція знаходиться у місті Малевичі (60км), Ковелі (100 км.), та Луцьку (140 км.). Але автобусне сполучення дуже добре розвинуте. На території парку знаходиться 2 готелі, зупинитись буде де.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

Прип’ять
річка Прип’ять
Прип’ять у Білорусі
озеро Нобель

надвечір’я
Краєвиди Полісся
захід сонця на Стоході
зима у НПП Прип’ять-Стохід

Болота Полісся

Болота Волині
Вересень
птахи боліт
синиця біла
рідкісний птах лунь польовий
птах кульон великий
казарка червоноголова
Болотна сова спить вночі
соня горішкова
горностай
рідкісна рослина булатка довголиста
зозулині черевички справжні
коручка темночервона



• не пропусти