Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома. Які свята відзначаємо 14 жовтня: звичаї, традиції та легенди

3919

Не лаятися, а свататися – про свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні існує чимало прикмет та повір’їв. У народі вірять, що цей день визначає, якою буде зима, та навіть пророкує, хто найближчим часом може одружитися. Однак сьогодні, крім найшановнішого осіннього релігійного та народного свята, відзначаємо ще три: День козацтва, День заснування Української повстанської армії та, звісно ж, День захисника України.

Покрова – вістка перемоги

Традиція святкувати Покрову виникла ще в Х столітті. Тоді, кажуть, якраз і зародилася легенда про військо давніх русів на чолі з Аскольдом, яке хотіло захопити Царгород (Константинополь). Мешканці візантійської столиці звернулись з молитвою та проханням врятувати їх. Тож Богородиця, за переказами, явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою. Після цього вороги більше не могли ні бачити цих людей, ні, тим паче, воювати з ними, тому відступили. Найімовірніше, саме з того часу релігійне свято Третьої Пречистої для нас так тісно переплелося з народною Покровою-захисницею українських воїнів.

Головна заступниця та покровителька козаків

На Запорізькій Січі був особливий культ Богородиці-Покрови. Їїзавжди називали головною захисницею козацтва від ворогів. Основна церква на Січі завжди була на честь Покрови. Ікона з її зображенням повинна була бути в кожному козацькому курені. Зображення Богороді було навіть на хоругвах, під якими козацьке військо виступало в походи. До слова, саме на Покрови, 14 жовтня, на спільній раді козаки щороку обирали собі кошового отамана. Тож це свято стало чи не найбільш знаковим для воїнів-січовиків та їхніх наступників.

Нове життя свята

З часів козацтва свято Покрови заново увійшло до історично-культурної спадщини України у 1947 році. Саме тоді, 14 жовтня, головний командир Української повстанської армії Роман Шухевич підписав офіційний наказ про створення УПА – армії, котра боролась за збереження самостійної та цілісної України. Повстанці, наслідуючи предків-козаків, вважали своїм обов’язком сходити в цей день до церкви та посвятити зброю – для військових перемог під опікою Богородиці-Покрови. А вже менш, ніж через 70 років, 14 жовтня почали відзначати як День українського захисника офіційно. Тож нині, під час російсько-української війни, Покрова, як і багато століть тому, захищає усіх героїв-воїнів України від ворога. Для того, аби усі українці могли жити під світлим та, що найважливіше, мирним небом.

Що не можна робити на Покрову

Усі давні українські свята оповиті численними легендами та навіть пересторогами. Покрова як найшановніше свято осені, звісно ж, не стала винятком.

  • На свято Покрови Пресвятої Богородиці потрібно відмовитися від «брудної» роботи: не можна прати, шити, прибирати чи поратися на городі.
  • Сьогодні категорично заборонено лаятися і сваритися, особливо з близькими людьми.
  • 14 жовтня не радять позичати гроші чи брати у борг.
  • Сьогодні не можна вживати алкоголь. Також впродовж цілого дня бажано не готувати надто святкових та «серйозних» страв.
  • За стародавніми повір’ями, родинам, де є незаміжня дівчина, не можна відмовляти сватам. Вважали, що, якщо сьогодні відмовитися від заручення чи імовірного заміжжя, можна залишитися самотньою ще впродовж трьох років. Водночас, якщо дівчина дуже хоче заміж, вона може звернутися до Богородиці з проханням: «Покровонько-Покровонько, покрий мою головоньку» і вже найближчим часом таки знайти судженого.

Яка Покрова – така й погода. 10 прикмет на свято Покрови Пресвятої Богородиці

  • Якщо лелеки не відлетіли на Покрови — на теплу зиму.
  • Якщо на Покрову не випав сніг, то не буде його аж до січня.
  • Хто лежав до Покрови, той продасть усі корови.
  • Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду — льодом, а дівчат — шлюбним вінцем.
  • Прийшов Покров — не нагрієш хату без дров.
  • Якщо до цього дня не спадає з вишень листя – на теплу зиму, азвільниться – на сувору.
  • Якщо в цей день сніг не покрив землю – не покриє в листопаді та грудні.
  • На Покрову віє вітер з півночі – зима буде холодна і з великими снігами, з півдня – буде тепла зима.
  • Якщо дітей на Покрову облити водою через сито, вони менше хворітимуть.
  • Білка до Покрови змінить шубку – зима буде добра.

Свята, що відзначаємо на Покрову Пресвятої Богородиці, кожен, звісно, сприймає по-своєму. Хтось любить 14 жовтня за такий бажаний і омріяний державний вихідний день, дехто – за привід отримати законне привітання чи, зрештою, привітати самому з Днем захисника України. А для багатьох це свято – символ своєрідного прощання з осінню та початок зимових приготувань. Однак нині 14 жовтня не залишає без уваги жодного українця, адже свято, що впліталося до нашої культурно-історичної спадщини цілими століттями просто не може минути непомітно.

А ви святкуєте Покрову?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти