Маковея, або ж Медовий Спас – 14 серпня: традиції, рецепти та все, що треба знати про свято

16800

Маковея, або ж Медовий Спас, це українське свято, яке має два різних трактування. Одне християнське, а інше народне. Медовий Спас першим із трьох, його святкують 14 серпня. Далі йдуть Яблучний (19 серпня) та Горіховий (29 серпня) Спас.

Що ж, про інші ми розповімо в наступних статтях, а зараз давайте розберемося, що це за свято Маковея. Далі зібрана інформація про традиції святкування, прикмети, історію Спаса. А ще, ми підготували кілька цікавих рецептів на основі символічних продуктів Маковея: маку та меду.

Спаса: що це за свято і звідки воно взялося?

Маковея припадає на останній місяць літа — серпень. Це час нового врожаю, багатства та щедрості природи. Не дивно, що серпень здавна був періодом обрядових традицій, свят і вірувань у всілякі прикмети. Саме з Першого Спаса українці починають збирати свіжий мед, а за ним і яблука з грушами та горіхи. До використання старих запасів врожаю та збирання нового — ставилися завжди з пошаною та ощадливістю. Але й не забували відсвяткувати, куштуючи нові дари природи. Тому й готували всякі наїдки з маку, меду, горіхів, яблук та інших фруктів.

За християнською ж версією, Маковея — це день вшанування мучеників Маккавеїв. З часом, традиції обох свят поєдналися в одному. Тож сезонні продукти й інші обрядові елементи тепер носять святити до церкви.

Приносять на освяту свіжі мак та мед із нового сезону, святять воду. Мед із церкви забирати додому не можна — його неодмінно віддають нужденним або залишають у церкві як милостиню.

Оберіг із трав — Маковійчик.
Різні квіти збирали в букет-оберіг та несли освячувати до церкви. Основними елементами були чорнобривці і волошки, голівки маку. Також, додавали полин, жоржини, гвоздики та різноманітні цілющі трави.

Ще один елемент до освячення: страви з медом і маком. Несли в церкву завиванці з маком, налисники з маком, медові пряники, сирники тощо.

Обряди поза церквою теж збереглися. Освячували воду в різних водоймах: від криниць до річок. Дівчата ж бралися на Маковея ворожити.

Інсували й певні заборони: не можна займатися хатньою працею, сваритися чи злитися на когось, влаштовувати надто пишні й шумні святкування. З цього дня й до 27 серпня триває Успенський піст.

Прикмети та приказки на Маковея:

  1. У Спаса всього в запасі: і дощ, і вітер, і відро.
  2. На перший Спас і жебрак медку спробує.
  3. Після першого Спаса у воду не заходять.
  4. З’їси ложку освяченого меду — загадай бажання, і воно збудеться.
  5. Журавель на спас у відліт летить.
  6. Якщо колодязь викопати на перший Спас — йому нашкодити ніхто не зможе.
  7. На перший Спас олень копито обмочив (вода холодна).
  8. Поклади макову голівку під подушку дитині, щоби була здоровою.
  9. Вважалося, що на Маковія відцвітають троянди й починають падати холодні роси.
  10. Якою буде погода на Медовий Спас — такою вона буде і 28 серпня.

А у вас у родині святкують Спаса? Можливо, у вас є власні родинні рецепти страв, які заведено готувати на Маковея. Якщо ж ні, то ділимося з вами нашою добіркою.

Рецепти страв на Маковея

Минулоріч ми вже писали про традиційні рецепти страв на Спаса, тож цього разу вирішили приготувати щось новеньке. Незвичні страви зі звичних продуктів на Маковея:

Рецепт № 1: Пиріг із крем-сиром та маком

Що треба: 200 г домашнього сиру жирного й маслянистого, 30 мл вершків, 100 г цукру та 200 г маку. Також, трохи вершкового масла, дрібка солі і 2 листи замороженого листкового тіста.

Як приготувати:

Знадобиться кругла форма для пирога. Її треба змастити маслом та викласти на дно перший шар листкового тіста.

Сир блендером довести до однорідної кремоподібної маси. Мак запарити в гарячій воді, настояти та перетерти з цукром. Додати мак у сирну масу та добре вимішати. Рівномірно розподілити у формі цю начинку, зверху накрити ще одним листом тіста. Трохи посолити його та змастити залишками масла. Випікати орієнтовно 30 хвилин за температури 170 градусів, поки скоринка тіста не стане золотистою. Дати пирогу охолонути й тільки потім виймати його з форми.

Рецепт № 2: Запіканка з гарбузом і маком

Що треба: 250 г уже очищеного та порізаного кубиками гарбуза, 200 г сиру нежирного, 150 г маку та 100 г меду, сушений імбир та мускатний горіх, дрібка солі, 2 ч.л лимонного соку та 2 ст.л оливкової олії. Також, пачка вершкового масла і 1 пачка пісочного печива, 3 ст.л кунжуту, 1 яйце та 5 ст.л борошна.

Як приготувати:

Масло дістати з холодильника, щоби воно розмякло. Гарбуз змастити олією, частиною меду, спеціями — поставити запікатися за температури 200 градусів на 15–20 хвилин. Слідкуйте, може треба буде дістати гарбуз і раніше, щоби він не пересох — кубики просто мають розмякнути. Нехай гарбуз холоне, а ви тим часом візьміть масло, покришіть до нього пісочне печиво, додайте трішки теплої води та цукру, кунжут. Змішайте все в щільне тісто та розділіть його на дно форми для запіканки. Гарбуз із залишками меду треба перетерти в пюре. Те ж саме окремо зробити із сиром. Мак запарити окропом, а через 20 хв розтерти ступкою. Додати мак у гарбузове пюре, заливши туди лимонний сік.

На тісто у формі викладіть сирну масу, а на її рівну поверхню — гарбузове пюре. Зверху його можна трохи посипати цукром. Запікайте 25–30 хвилин за температури 180 градусів. Діставайте з форми, коли запіканка повністю охолоне.

Рецепт № 3: Теплий салат із маком та сиром

Що треба: 4–5 листків салату, 1 ч.л меду та 2 ст.л лимонного соку, 50 г мигдалю та 15–20 г маку. Також, 150 г адигейського сиру та 2 нектарини, дрібка солі, трішки оливкової олії та кунжуту.

Як приготувати:

Салат промити та просушити, розділити на середні шматочки та покласти в глибоку миску. Половину меду змішати з оливковою олією. Нектарин очистити від шкірки та кісточки, нарізати середніми шматочками та змастити олією з медом, обваляти в кунжуті. Підсмажити нектарин на розігрітій пательні: для цього потримайте його з двох боків на середньому вогні до 1 хвилини.

Іншу частину меду змішати з лимонним соком. Мигдаль подрібнити й обсмажити із сіллю на сухій пательні. Сухий мак розтерти ступкою, а сир подрібнити руками на середні шматочки. Змішати всі компоненти разом у мисці з листками салату.

Рецепт № 4: Фрукти в медовому соусі

Що треба: 1 нектарин, 1 скибочка дині, 1 груша, 2 сливки, 1 яблуко. Також, 100 г меду рідкого, кунжут, олія, дрібка солі, 3 ст.л лимонного соку.

Як приготувати:

Помити, просушити, очистити від шкірки й нарізати великими кубиками всі фрукти. Мед змішати з олією, лимонним соком, сіллю. Вимішати в цьому соусі всі фрукти і викласти їх на деко застелене фольгою. Зверху посипати фрукти кунжутом. Поставити деко в духовку за температури 200 градусів на 15–20 хвилин. Їсти зразу ж гарячими, а подавати разом із кулькою ванільного морозива.

Рецепт № 5: Медово-імбирний лимонад

Що треба: 100 г меду рідкого та 150 г імбиру, 1 гілочка м’яти та 1 лимон, 1,5 л води і 500 г льоду.

Як приготувати:

Імбир натерти на широкій тертці, залити його склянкою теплої води, змішаної з медом. Туди ж додати цілу гілочку м’яти й подрібнити половину лимону. Залишити цю суміш настоюватися до ранку. На наступний день процідити настоянку крізь марлю чи сито. Додати кільця лимона, лід і решту води. Наступного разу — м’яту в рецепті можна буде замінити базиліком.

Спробуйте приготувати якусь зі страв нашої добірки — може й вона з часом стане традиційною у вашій родині.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти