Топ-7 страв, які можна приготувати на Спаса

15194

У серпні українці відзначають одразу три православних свята: медовий, яблучний і горіховий Спас. Оскільки всі вони мають символічні кулінарні елементи, не складно здогадатись, що у ці свята готують страви — де мед, мак, горіхи або яблука є основним елементом. Ми зібрали як прості класичні рецепти до свята, так і більш складні та незвичні, аби страви на столі у ці дні були якомога різноманітніші.

Що приготувати на Медовий Спас?

Перше із цих свят припадає на 14 серпня. Воно має декілька назв: Медовий Спас, Маковий, Маковія. Вважається, що у цей день бджоли перестають носити мед. До цього дня можна було їсти тільки минулорічний мед, а зі Спаса, після освячення  -вже свіжий. З нм готували і різноманітні страви: млинці з маком і медом, медові пряники, випічка з маком і медом.

Млинці з маком та медом:

Для них потрібно 200г борошна, 500мл молока, яйця, 1 ст.л цукру, 3 ст.л олії, щіпка солі.

А для начинки, на 200г маку треба 2 ст.л меду, 100мл молока, 1 ст.л вершкового масла, 5г ванільного цукру.

Починаємо приготування з макової начинки. Мак треба запарити окропом, настояти і злити воду. Коли він охолоне — розтерти до білого кольору в макітрі. Або ж скористатись для цього більш сучасним приладом — блендером. У розтертий мак додайте мед та ванільний цукор.

Наступний  крок — приготування тіста для млинців. Яйця потрібно збити з цукром і сіллю. Додати молоко, олію і добре змішати.

На добре розігріту сковорідку виливайте по пів черпачка і повертайте сковорідку у різні боки, тримаючи за ручку, аби тісто рівномірно розтеклось. Смажити їх потрібно 1-2 хвилини з одного боку, та не більше 1 хвилини з іншого.

Коли млинці досмажаться, наповніть їх маковою начинкою та скрутіть у тонкі рулетики. Складайте їх в ряд у казанок та помістіть між ними рівномірно маленькі шматочки вершкового масла. Казанок відправте у піч, розігріту на 140г, ще на 30 хвилин. Смакуватимуть млинці найкраще — зі сметаною.

Медові пряники з маком:

Приготування таких пряників надзвичайно просте. На 2 склянки борошна потрібно пів склянки м’якого вершкового масла, 5ст.л меду, пів склянки цукру, 1 жовток зі свіжого яйця, 3ст.л маку, лимонна цедра та дрібка ванілі, солі та соди.

Міксером збийте вершкове масло, мед та цукор. Слідом додайте до масла жовток і ваніль.
За ним — цедра, борошна та сода. Розділіть тісто, та покрийте його маком. Заверніть у харчову плівку і залиште на декілька годин в холодильнику. Ідеально — щоб воно залишилось там на ніч.

Дістаньте тісто і сформуйте його в печиво, не товще ніж пів сантиметра. Викладіть його на деко та відправте у добре розігріту духовку на 10-15 хвилин. Ще гарячим його слід трохи змастити медом, а вживати — коли печиво трохи охолоне. Особливо смакує з молоком.

Що приготувати на Яблучний Спас?

Наступний Спас — яблучний, святкується 19 серпня. До цього дня остаточно дозрівають всі яблука і можна сміливо збирати урожай. Зранку в першу чергу раніше відправлялись святити яблука і вірили — якщо загадати бажання та з’їсти освячений фрукт, то воно обов’язково здійсниться. Готували печені яблука, яблучне варення, пироги.

Печені яблука:

Найпростіша страва, яку можна приготувати на Спаса. Все що потрібно: яблука, мед та рукав для запікання. За бажанням в середину нього можна додати горіхи, сухофрукти чи насіння. Присипати корицею або ваніллю.

Отже, беремо стиглі великі яблука. Мед розраховуємо — по 1-2ч.л на одне яблуко. В залежності від того, наскільки солодкі фрукти і сам мед. Фрукти вичищаємо всередині від качана, хвостика, насіння, мастимо медом та додаємо все що хочемо. В деко треба налити трохи води, щоб яблука не пригоріли. Помістити кожне яблуко в рукав для запікання, зав’язати, поставити на деко та відправити на пів години при температурі 200 градусів. Далі дивіться по стану яблука — воно має бути повністю розм’яклим.

Яблучний штрудель:

Одна із найвідоміших страв з яблуками. Для тіста нам потрібно 300г борошна, 150мл води, 1 жовток, 1,5 ст. л олії, щіпка солі.

Для начинки, на 1кг яблук треба сік половинки лимона, 100г родзинок, 120г горіхів, 150г вершкового масла, 80г цукру, 1ч.л кориці меленої, щіпка ваніліну та солі.

Спочатку готуємо тісто. У борошно додайте жовток, сіль і воду. Добре замісіть тісто, щоб воно було еластичним. Далі його потрібно змастити олією, покласти в посудину, накрити рушником та дати настоятись близько години.

А поки тісто настоюється, пора переходити до приготування начинки. Яблука потрібно очистити від серединки та від шкірки і нарізати кубиками або тоненькими скибочками та покропити лимонним соком, щоб вони не втратили колір. Горіхи треба мілко подрібнити, а родзинки замочити, промити та просушити.

Тісто потрібно розкачати дуже тоненько, тож використайте у якості поверхні чистий гладенький кухонний рушник. Прямо на ньому акуратно розкачайте тісто та помастіть його вершковим маслом. Далі посипте його сумішшю цукру, солі, ваніліну і кориці. Викладіть яблука та родзинки. За допомогою рушника заверніть тісто в рулет. Щільно заверніть краї та все тим же рушником перемістіть рулет на деко, вкрите пергаментом. Змастіть штрудель вершковим маслом ще й зверху за відправте в духовку на 40 хвилин при 200 градусах.

Найкраще він смакує, якщо штрудель присипати цукровою пудрою, а подавати з морозивом чи свіжими ягодами.

Яблука запечені з сиром

Чудовий рецепт для тих, хто хоче поласувати чимось смачним на Спаса, але при цьому зберегти фігуру. Також він чудово підійде дітям — адже страва надзвичайно корисна і проста.

На 1кг яблук потрібно 200г домашнього сиру, 1 свіжий жовток та мед за смаком, близько 50г.

Розділіть яблука навпіл та очистіть в середині. Сир, мед та жовток перебийте міксером до однорідного стану. Наповніть солодким сиром половинки яблука та помістіть їх на деко застелене пергаментом. Випікайте пр 200 градусах, поки яблука не стануть м’якими. Вони чудово смакують як гарячими так і холодними, підходять для сніданку, вечері чи просто перекусу.

Що приготувати на Горіховий Спас?

Третє, останнє свято Спаса припадає на 29 серпня. Називають його горіховим або хлібним. Саме його вважають днем повного дозрівання урожаю і завершення літа. З нього починався збір хлібних культур та лісових горіхів. Аби не писати про знайоме всім печиво з горіхами, ми вирішили додати більш незвичні рецепти до Горіхового Спаса.

Салат з яблуком і горіхами:

На 2-3 кислих яблука потрібно 1 стебло селери, 100г горіхів волоських, 100г зелені за смаком (листя салату, петрушка, руккола тощо), грецький натуральний йогурт або домашня сметана 3-4ст.л та 1ст.л лимонного соку.

Яблука потрібно очистити від серединки та шкірки і нарізати середніми кубиками. Такою ж товщиною нарізати селеру. Горіхи подрібнити на середні шматочки. Змішати компоненти за заправити грецьким йогуртом. Зелень для салату викласти на тарілку, окропити лимонним соком та висипати зверху салат. Можна посипати його дрібними шматочками горіха. Досить дієтична страва, яка чудово смакуватиме на вечерю.

Горіховий соус сациві:

Найкраще цей соус смакує до птиці, сирів або ж як намазка для бутербродів. Для його приготування треба багато компонентів, але саме ця особливість грузинської кухні зробила її такою знаменитою.

Для соусу потрібно 500мл курячого бульйону, 100г масла, 250г цибулі, 200г волоського горіха, 1с.л борошна, 100г винного оцту, 5 жовтків, 1 великий зубчик часнику, сіль, кориця, червоний мелений перець, мелений мускатний горіх та гвоздика. Спеції, звісно ж, додаємо за смаком.

Насамперед потрібно подрібнити цибулю та протомити її на маслі, всипати ложку борошна та влити бульйон. Варити цю суміш близько 15 хвилин.

Тим часом розтираємо горіхи з часником і додаємо до них усі прянощі. Далі — жовтки та оцет. Перемішуємо та ставимо у широкій ємкості на легкий вогонь. Поступово додаємо цибулеву суміш зі сковорідки. Готуємо на легкому вогні ще декілька хвилин, постійно мішаючи. Соусу потрібно дати охолонути та настоятись — тільки тоді він буде дійсно готовим.

А що ви зазвичай готуєте на Спаса?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти