Українське свято Мокрини: історія, традиції, прикмети

2611

Розказуємо про значення маловідомого свята Мокрини. Дохристиянське та релігійне трактування, традиції святкування та цікаві прикмети.

Щорічно 2 серпня в Україні святкують День Іллі. Але, мало хто знає, що йому передує свято Мокрини 1 серпня. Наші предки вважали її богинею — донькою осені. За легендами, саме з цього дня осінь починає поступово приходити в наше життя.

Християнське трактування свята

Згідно з трактуванням православної церкви — це День пам’яті преподобної Мокрини Каппадокійської. Вона, за легендами, була сестрою Василя Великого, святителя. А ще прийняла чернецтво в юному віці й не зрадила до смерті своїй обіцянці. Господь, за її непохитну віру — наділив жінку даром чудотворства. Проте, немає зв’язку між цією постаттю в християнській історії та народним українським святом Мокрини.

Прикмети та традиції свята

Усі прикмети і традиції стосуються саме язичницьких традицій. Українці вірили, що погода восени буде такою, як на Мокрини. Тож уважно слідкували за небом, дощем, вітром. Якщо піде дощ, то і всю осінь триватимуть зливи, а значить можна сіяти багато жита.

Був такий вислів: «Не розгинаймо спини, жнімо до Мокрини, бо Мокрини без дощу, як обід без борщу». Адже вся тематика свята зосередилася саме на цьому природному явищі. Та й наступний день, Іллі 2 серпня — взагалі вважався найбільш дощовим протягом усього року.

Якщо саме в цей період дощів не було — прикмета була не дуже радісна, адже вона прогнозувала засуху. Тоді проводилися обряди, аби викликати дощ, а вся надія покладалася на жінку, яка уособлювала собою доньку осені. Це мала бути молода особа, яка народилася саме 1 серпня.

А, як дощ, навпаки, сильно заливає, то бігати і кликати його не потрібно було. Навпаки, дівчину-богиню закривали вдома, щоби вона й на вулицю не виходила, а то буде недорід через надто вологу землю.

Нелегко було жінкам, які в цей день народилися — на них покладали багато надій щодо осіннього врожаю. Звісно, не буквально, це швидше жартівлива прикмета.

Погодні прикмети на 1 серпня

  1. Дивилися, коли почнеться дощ. Якщо зранку, то осінь буде мокрою. Якщо вдень — буде гарний врожай озимих хлібів.
  2. Сухо — дощів не буде ще 6 тижнів.
  3. Добре — це невеликий дощ, коли до того була спекотна погода. Якщо з надто сильні зливи — може бути поганий врожай.
  4. На дубі багато жолудів — на щастя.
  5. Теплий, сонячний день — до довгого «бабиного літа».
  6. Поганою прикметою вважали їсти яблука, бо будуть переслідувати дрібні незгоди. Також, пускати оводів у дім — до небіжчика.
  7. Місяць у тумані на Мокрини — до дощу.
  8. Якщо павутини в лісі багато, значить осінь буде теплою.
  9. А, як павуки ховаються по кутках — це до похолодання. А, як ховаються мурахи — може бути дощ.
  10. Сон із 31 липня на 1 серпень обіцяє добробут. Сновидіння, побачене вдень 1 серпня, вважається віщим.

А ви знали раніше про таке українське народне свято?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти