Спочатку переберіть крупу. Навіть якщо ви купуєте дорогий продукт, є ймовірність, що в ньому виявиться рослинне сміття. Так що не полінуйтеся переглянути гречку та прибрати всі сторонні елементи.
Потім промийте крупу під проточною водою, доки рідина не стане прозорою.
Щоб страва вийшла ще більш розсипчастою та ароматною, можна додатково трохи прожарити просушену крупу на гарячій сковороді. Вогонь встановіть невеликий і не перестарайтеся: має з’явитися легкий гречаний аромат. Як правило, 3-4 хвилин для цього більш ніж достатньо.
Скільки води взяти
Легко запам’ятати пропорції гречки і води — 1 : 2, тобто на 1 склянку крупи знадобиться 2 склянки води. У такому разі греча вийде розсипчастою. Але якщо ви любите в’язку кашу, беріть більше рідини — наприклад, 2,5 або 3 склянки.
Що додати до гречки
У воду слід всипати сіль. На 1 склянку крупи вистачить чайної ложки солі або навіть трохи менше. Але краще орієнтуватися на власний смак. Нічого страшного, якщо ви досолите вже готову кашу. Можна також додати улюблені спеції.
Після приготування в гречку покладіть шматочок вершкового масла і залиште під кришкою на кілька хвилин – це зробить кашу ніжнішою та ароматнішою.
Як варити гречку в каструлі
Викладіть крупу в каструлю з товстим дном і залийте водою. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть 15-20 хвилин|мінути|. Багато хто закидає гречку у вже киплячу воду. У такому разі час приготування не змінюється, але зменшувати вогонь треба одразу після додавання крупи.
Під час варіння перемішувати кашу не потрібно. Готовність гречки можна перевірити, провівши ложкою по дну. Якщо води там немає, то каструлю можна знімати з плити.
Якщо боїтеся, що запізнитесь і крупа пригорить, приберіть її з вогню трохи раніше і залиште під кришкою хвилин на 10. Гречка вбере воду, що залишилася.
Як варити гречку в мультиварці
Викладіть крупу в чашу мультиварки та залийте холодною водою. Закрийте кришку і варіть кашу в режимі “Крупи”, “Гречка” або “Каша” протягом 25-35 хвилин. Скільки точно вариться гречка, залежить від режиму та виду мультиварки.
Як варити гречку в мікрохвильовій печі
Всипте крупу в ємність, придатну для мікрохвильової печі, і залийте холодною водою. Накрийте кришкою посуд і готуйте 7 хвилин на потужності 800 Вт. Потім перемішайте та варіть ще 5–7 хвилин на потужності 600 Вт.
Як варити гречку в духовці
Смачно приготувати гречку можна й у духовці. Викладіть крупу в жароміцну ємність. Залийте холодною водою та накрийте кришкою або фольгою. Готуйте кашу за температури 190 °C протягом 30–40 хвилин. Дайте їй настоятися у вимкненій духовці ще 10-15 хвилин.
Як приготувати гречку без варіння
Пересипте крупу у скляний посуд із кришкою. Підійде звичайна банка чи скляний контейнер. Якщо потрібної ємності немає, скористайтеся глибокою тарілкою, а замість кришки – плоским блюдцем.
Пам’ятайте, що гречка збільшується в обсязі, тому суха крупа не повинна займати більше половини посуду.
Залийте окропом крупу, закрийте і залиште мінімум на 1 годину. Можна додатково укутати посуд. Гречка має набрякнути і вбрати рідину.
Замість окропу можна використовувати холодну воду, але наполягати каша повинна вже мінімум 6 годин. При цьому ємність потрібно прибрати у холодильник.