Все, що ви повинні знати про подорожі потягом під час новорічних свят, і не тільки

702

Як вчить життєвий досвід, планувати подорожі на будь-які свята потрібно заздалегідь, особливо, коли це стосується новорічних свят. У цей час люди масово направляються у найдивовижніші куточки України, аби отримати незабутні враження від святкування Нового року. Найчастіше для таких подорожей туристи обирають потяги, завдяки яким можна дістатися у будь-яку точку країни.

У найзавантаженіший час «Укрзалізниця» пропонує своїм пасажирам додаткові потяги, аби надати можливість придбати квитки усім охочим. Цього року найбільш популярними напрямками будуть Київ-Львів, Київ-Ковель, Покровськ-Харків, Львів-Одеса, Львів-Ужгород, Кривий Ріг –Ужгород.

Як придбати квитки

Є декілька способів купівлі квитків на потяг:

  • звернутися до привокзальної каси;
  • оформити замовлення онлайн через додатки («Укрзалізниця», «Приват24» та інші);
  • придбати у спекулянтів.

Перші два варіанти є найдешевшими, адже вартість квитків можливо простежити  та знайти найбільш вдалий день, коли їх можна купити за нижчою ціною. Якщо ви купуєте квитки за 30 днів до відправлення потягу, то його вартість буде на 15 % дешевше, а ніж за 14- 5 днів. А ось за 4 дні до відправлення квитків у касах чи онлайн ви можете й не знайти. Ті, що будуть все ж таки пропонуватися, зростуть у ціні на 10-15 %. Також слідкуйте та обирайте правильний день: у будні (крім п’ятниці) тариф на квитки будуть нижчими (зі знижкою на 10 %), у п’ятницю та вихідні – квитки дорожчі.

Якщо не було можливості визначитися з датою поїздки раніше, то єдиним способом, який залишається, коли всі квитки розкуплені є звернення до спекулянтів. Ці люди починають купувати квитки ще за місяць до відправлення потягів на найпопулярніші напрямки. Вони діють професійно в обхід заборон  «Укрзалізниці», тому куплений квиток на їх ім’я може з легкістю стати вашим. Проте викласти доведеться кругленьку суму.  Спекулянти накручують утричі більше за звичайну вартість квитка.

Іноді варто й покладатися на диво. Завжди є можливість за декілька годин до відправлення потягу звернутися до каси та перевірити чи не з’явилися у продажу квитки, які здали інші пасажири.

До речі, зверніть увагу на те, що електронні квитки можна не роздруковувати, а вже пред’явити його QR-код провіднику у потязі.

Як здати квитки

Здати квитки і повернути гроші за них можливо, якщо раптом ваші плани змінилися. Для цього зверніться туди, де ви ці квитки купували.

  • Якщо квиток був придбаний у залізничній касі, то вам потрібно надати касиру сам квиток, ваші паспортні дані, заповнити акт повернення коштів (через годину після відправлення гроші вам повернуть з утриманням комісії ).
  • Онлайн квитки повертаються через додаток, який був використаний для його купівлі. На офіційному сайті «Укрзалізниці» можна зайти у розділ «Актуальні квитки» та обрати необхідну функцію. Сума коштів, які повернуться вам, буде розрахована відповідно зі штрафом за повернення квитка.

Проте, якщо квиток повертається більш ніж за добу, то вартість квитка повинна бути повернена повністю.

Зверніть увагу на те, що кошти за невикористаний квиток ви зможете забрати тільки в тому разі, якщо він не був роздрукований у касі. Гроші повертаються через 5-30 днів на той самий рахунок, який був використаний для купівлі квитка.

Пасажир, який не встиг на потяг може отримати лише 10% від вартості проїзду.

Як поміняти квитки

Буває так, що час відправлення (прибуття) потягу став не зручним для вас. В такому разі варто заздалегідь змінити квиток. Це не так просто зробити онлайн, адже для початку вам потрібно буде здати квиток, а потім забронювати новий. Краще робити це через каси.

Послуги, про які ви навіть не здогадувались

Купуючи квиток на потяг, мало хто здогадується про послуги, які вже включені у вартість. Якщо ви знаєте їх перелік, то це не аби як спростить вашу подорож.

  • У вартість проїзду включено користування гарячою водою та аптечкою у вагоні.
  • Мило та папір повинні бути в санвузлі.
  • Обираючи квиток з напоєм, ви повинні отримати його безкоштовно.
  • Провідник повинен давати ремені безпеки для дітей. Ви можете їх повернути та попросити інші, якщо не впевнені, що вони добре тримають дитинку.
  • Вас повинні розбудити перед прибуттям до вашої станції. Це обов’язок провідника.
  • Вага ручної поклажі, яку ви можете з собою перевозити, складає 36 кг.
  • Постіль прибирає провідник. Ви також можете попросити його допомогти розстелити її, якщо вам це важко зробити.
  • Якщо з якоїсь причини ваше місце у вагоні виявилось зайнятим, провідник повинен знайти для вас інше. В тому випадку, якщо воно буде у вищому класі, ви не повинні доплачувати.
  • В тій ситуації, коли ви проїхали свою станцію, ви маєте право повернутися на неї безкоштовно.
  • Сідати ви можете у будь-який вагон. Це актуально, якщо час зупинки потягу короткий і ви не встигаєте добігти до свого вагону.
  • Якщо з якоїсь причини ви забули квиток на потяг (свій документ), наприклад, у того, хто проводжав, то протягом години він повинен пред’явити його начальнику вокзалу з якого відправлявся потяг.
  • Пасажир має право зробити зупинку під час поїздки, тобто зійти на іншій станції маршруту не доїхавши до місця прибуття. Продовжити поїздку можна навіть через кілька днів, отримавши спеціальну печатку на старому квитку у чергового вокзалу і обміняти його на новий. Проте це буде можливо, якщо будуть вільні місця на наступний потяг.

Сподіваємось, що підказки у цій статті зроблять вашу подорож приємною та безпечною. Намагайтеся завчасно планувати поїздку, особливо в новорічні та різдвяні свята і тоді можете бути впевненими, що дістанетесь до будь-якого куточка України.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua