9 неочікуваних моментів, які можуть вплинути на результати співбесіди

2374

Ваші знання і досвід роботи відіграють головну роль при прийомі на нову посаду. Але все ж крім банальних речей на успішний результат співбесіди впливають деякі неочікувані обставини. Знаючи ці нюанси, буде набагато легше показати себе перспективним, компетентним кандидатом і підвищити свої шанси на отримання бажаної посади.

Погода в день співбесіди

Є дослідження, які свідчать про те, що погода впливає на результат важливих справ. Погода діє як на вас, так і на рекрутера. Метеозалежні люди можуть бути не уважними і навіть дратівливими. Опитані в похмуру, дощову погоду часто отримують результат приблизно на 1% гірше, ніж ті, хто проходив співбесіду в ясний теплий день. Якщо є можливість, краще призначати співбесіду на сонячний день.

Як рано ви прийшли на співбесіду

Експерти з питань праці вважають, що прийти заздалегідь – хороша ідея, але занадто рання поява може знизити ваші шанси. Рекрутер може подумати, що ви надто хвилюєтеся або навіть намагаєтеся чинити на нього тиск. Тому плануйте свій візит на 5-10 хвилин раніше призначеного часу. Або зачекайте на вулиці чи в машині.

Яким за рахунком заходите в кабінет

  • Не будьте першим в черзі. Рекрутери підсвідомо порівнюють кожного кандидата з попереднім, і перший буде початковим пунктом для всіх подальших, значить, малоймовірно, що він когось перевершить.
  • Але і останнім теж бути не варто. Існує втома від прийняття рішень після кількох спроб вибору. Особливо якщо співбесіду призначено в самому кінці робочого дня – це може спрацювати проти вас.
  • Не будьте в середині. Ідеально – бути другим. Є така схильність у людей – давати більш низьку оцінку ближче до кінця процесу, особливо якщо у ваших конкурентів уже є певна кількість позитивних рекомендацій.

Колір вашого одягу на співбесіді

На думку більшості HR-фахівців, краще рішення – прийти на співбесіду в одязі консервативних кольорів, наприклад в чорному, синьому або коричневому. Не варто надягати одяг помаранчевого і інших кричущих кольорів, креативність краще показувати пізніше, якщо коли необхідна.

Яке місце краще зайняти

Коли вам пропонують сісти, а стілець стоїть не так, як зручно вам, не соромтеся повернути його або переставити. Так ви покажете рекрутеру, що він має справу з упевненим і ініціативним кандидатом. Що, відповідно, підвищить ваші шанси на успіх.

Пропозиція випити чаю/кави

Якщо на співбесіді вам пропонують чашечку кави або чаю, орієнтуйтеся по ситуації. Якщо є секретар, який його приготує, то має сенс погодитися, якщо немає – краще відмовитися, тому що рекрутеру не потрібно витрачати дорогоцінний час на приготування.

Наскільки ви спітніли

Потовиділення говорить про те, що ви нервуєте, а це може підірвати всю вашу впевненість. Лайфхак – попросіть склянку холодної води, поки ви чекаєте початку співбесіди. Температура тіла знизиться, і потовиділення припиниться.

Ваше ставлення до оточення

Ваше ставлення до людей може розповісти більше, ніж резюме. HR може звернути увагу на те, як ви спілкуєтеся з працівниками офісу аж до прибиральниць. Будьте ввічливі з усіма, це підвищить ваші шанси.

Де ви виросли

Якщо раптом виявиться, що ви з HR-ром виросли в одному місті чи районі, це зіграє вам на руку. Адже підсвідомо люди тягнуться до того, з ким мають щось спільне.

А ви часто змінюєте роботу? Чи були якісь неочевидні фактори, завдяки яким вас прийняли (а може, навпаки, не прийняли) на посаду?