Де відпочивають українці в 2018 році

275

Нестабільна економічна ситуація несуттєво впливає на спроможність українців відпочивати за кордоном. Усупереч тому, що 64% наших співвітчизників взагалі не планували відпочивати цього року (минулого року ця цифра була нижчою – 59%), кількість тих, хто вирушає у відпустку на популярні іноземні курорти, зростає. Результати соціологічного опитування, яке проводилося у червні-липні компанією Research&Branding Group, продемонстрували, що кожен десятий українець провів або планував провести відпустку за кордоном. 6% опитаних вказали на намір відпочити на іноземному узбережжі і 4% – просто вирушити у подорож за кордон.

Відпустка за кордоном: куди вирушають українці

Найпопулярнішим напрямком для відпочинку за кордоном серед українців лишається Туреччина. Дещо змінились лише маршрути всередині самої країни: останніми роками зростає популярність курортів у Мармарисі, Даламані. Це більш «європейська» Туреччина, яку із захопленням відкривають для себе українці.

Друге місце посідає Єгипет, а третє – Болгарія. Крім того, вперше в умовний ТОП-10 потрапили такі екзотичні напрямки, як Балі (Індонезія) та Таїланд. Не втрачають своїх позицій і Грузія, Кіпр, Греція, Туніс та Хорватія. Серед європейських країн, до яких раніше українці могли потрапили виключно за візою, найбільш популярні цього року Іспанія та Італія. Так, Італія наростила число туристів з України більш ніж удвічі.

У Київському міжнародному інституті соціології зазначили, що на плани наших співвітчизників суттєво вплинув безвізовий режим з Європейським Союзом. Цього року провести відпустку за межами України вирішили 4,1% українців, хоча багато років ця цифра не піднімалась вище 2%. У зв’язку з цим ще більше зріс попит на гарячі тури – він лишається високим не залежно від сезону.

«Гаряча пора»: у який період українці найінтенсивніше вирушають на відпочинок

Традиційно найбільша туристична активність спостерігається влітку, у сезон відпусток, та взимку, під час новорічних свят, канікул. Закономірно, що у ці періоди значно зростає попит і на гарячі путівки. За останні півроку найбільша кількість туристів-українців була зафіксована на курортах Туреччини (близько 500 тис.), Єгипту (понад 300 тис). Міністерство культури та туризму Турецької Республіки навіть зробило заяву, у якій сказано, що кількість туристів з України не просто продовжує стрімко зростати, а досягає рекордних показників.

Варто звернути увагу й на зріст цін на відпочинок. Так, у 2018 році вартість турів у популярну Туреччину зросла у середньому на 10-20%, а подекуди й на 30%. А це 150-400 доларів. За словами експертів, підняття готелями цін зумовлене поверненням російських та німецьких туристів, яких останніми роками було вкрай мало через політичні причини. Крім того, «подорожчала» й Греція – ціни зросли приблизно на 300-400 євро. Підтримав тенденцію і Туніс: вартість тижневого відпочинку на двох зросла на 150-300 євро.



• не пропусти