Переваги SSD-накопичувача на вашому хостингу

280

Хороший хостинг https://mirohost.net/hosting завжди запропонує на вибір: варіант з розміщенням на HDD і, трохи дорожче, на SSD. Розберемося, чому хостинг на SSD вигідний – в чому його переваги, і чи є у нього недоліки.

SDD-накопичувач і його особливості

У самому спрощеному вигляді SSD (від англ. Solid State Drive, що вільно перекладають як твердотільний накопичувач / диск) можна уявити як флешку – тільки з об’ємом, який флешці і не снився. Як і в історії з традиційним HDD доступні обсяги для зберігання і роботи з інформацією збільшуються: від явно недостатніх 10-20 Гб до цілком уже вселяючих повагу 600 Гб.

«Велика флешка» SSD зберігає інформацію, використовуючи напівпровідникову технологію EEPROM. На відміну від HDD, де зчитувальні головки рухаються по дискам, покритим магнітним матеріалами, в SSD зчитування і запис – це результат зміни напруги в осередках і мікросхемах. Рухатися в твердотільних накопичувачах нічому: відсутність рухомих елементів збільшує термін служби пристрою, робить його як мінімум надійним і стійким до ударів.

Механічно куди міцніші, ніж жорсткі диски, SSD нітрохи не поступаються їм в плані довголіття.

Цікаво: вважається, що основним «вузьким місцем» навіть дуже хорошого SSD є обмежений ресурс за кількістю циклів запис-стирання. Це так – близько 10 тис. Записів витримає середньостатистичний твердотільний накопичувач, перш ніж вбудована SSD Life Left покаже 0, і диск перестане працювати. Але. Це зовсім немало. Уявіть доступний обсяг запису в 25-35 Тб, розтягнутих на 4-5 років. Це приблизно 20 Гб щодня – вже не так мало для одного SSD, особливо якщо врахувати, що для таких обсягів запису потрібно постаратися.

Для порівняння: непогані HDD – з тих, що працюють цілодобово – служать чи більше 4-5 років при гарантійному терміні в 2-3 роки.

Вузьке місце SSD-накопичувачів, таким чином, виявляється не зовсім вузьким: просто для них чесно вказується ліміт, тоді як для HDD він всього лише мається на увазі і не озвучується чітко і точно.

До переваг твердотільних накопичувачів відносять:

  • Малошумність.
  • Високу швидкість роботи.
  • Низьку – по-справжньому низьку! – вартість однієї операції, що особливо важливо для віртуального хостингу .
  • Стійкість до ударів.
  • Низька аварійність – немає рухомих частин, значить, нема чому ламатися.

Відмінності від HDD і порівняння

Ключову з точки зору зносостійкості і ймовірності поломки відміннысть ми вже побачили – відсутність рухомих частин у SDD вигідно відрізняє його від HDD. На цьому відмінності (важливі!) Не закінчуються. Програє звичайний жорсткий диск SSD за наступним ряду ключових параметрів:

  • Енерговитрати при роботі – там, де жорсткий диск впевнено «проковтне» 15 Вт, SSD цілком вистачить 15 Вт.
  • Швидкість запису – відрізняється в 4-5 разів на користь SSD.
  • Швидкість читання – SSD швидше в 5-6 разів.
  • Порівняння швидкості доступу демонструють не просто відрив твердотільних накопичувачів, а справжню перемогу (в 100 і більше разів вище швидкість доступу при інших рівних).

Останній параметр особливо важливий. Input / Output Operations Per Second або IOPS характеризує кількість операцій в секунду, який може підтримувати жорсткий диск або твердотільний накопичувач як сховище інформації.

Істотно відрізняється і робоча температура HDD і SSD. Не така важлива, на перший погляд, характеристика впливає на вартість хостингу. Вся справа в необхідності забезпечити дата-центр хорошою системою кондиціонування. Її вартість разом з додатковим інженерним забезпеченням – це чи не 20-25% від вартості решти устаткування для хостингу. І витрати на підтримку нормальної температури в серверних обов’язково відіб’ються на тарифах що віртуального хостингу, що оренди окремих серверів.

Хостинг на SSD – вигідно

Висока швидкість роботи – як запису, так і читання – SSD, а також ключовий фактор (кількість операцій в секунду) робить твердотільні накопичувачі хорошим рішенням як в якості доповнення HDD, так і заміни.

Будучи носієм інформації SSD демонструє:

  • довгий термін служби;
  • низьку аварійність;
  • відмінну відмовостійкість;
  • прекрасну швидкість.

З SSD-накопичувачем і хорошим комутаційним обладнанням хостинг-оператор забезпечить стабільний доступ до сайту в будь-яких умовах.

Доповнивши розміщення на базі SSD продуманою програмою кешування, можна не турбуватися не тільки про дані сайту, але і про збереження інформації з боку хостингу.

Вартість розміщення на хостингу, в якому переважають твердотільні накопичувачі, зрозуміло, вище, ніж там, де дата-центр укомплектований виключно HDD. Але якщо дивитися не на розмір ренти за віртуальний хостинг, а на ціну, умовно кажучи, за один клік-операцію, то хостинг на SSD виявляється набагато вигіднішим. Тому рекомендуємо замовляти SSD хостинг для интернет-магазина, для об’ємних сайтів, ЗМІ, чи навіть великих порталів. SSD хостинг чудово витимає усі навантаження