Місто Котор, найкрасивіше місто в Чорногорії (22 фото)

2589

Узбережжя Чорногорії можна назвати справжнім куточком Середньовіччя в центрі Європи. Невеликі містечка, затишно влаштувалися між горами і Адріатичним морем, наповнені тією самою історією, яку ми з дитинства бачили в фільмах, читали в пригодницьких книгах і вивчали на шкільних уроках історії.

Практично в кожному такому населеному пункті є “Старе місто”, оточене кам’яними стінами, між якими тісняться на вузьких вуличка церковці, будинки зі старовинними вивісками, яким по багато сотень років і численні віхи історії. І якщо ви хочете відчути атмосферу Середньовіччя при мінімумі туристичного лиску, їдьте в місто, який цілком знаходиться під охороною ЮНЕСКО, в якому заборонена сучасна забудова і який є найкрасивішим, на мій погляд в Чорногорії – в Котор.

Чорногорія сама по собі досить невелика країна, тому, при бажанні, всі ці старовинні містечка, розташовані на узбережжі, можна подивитися за кілька днів. Вони знаходяться один від одного буквально в лічені кілометрах. Кучерява біля підніжжя гір прямо над морем дорога пронизує їх один за одним

Котор

Котор розташувався в одній з найкрасивіших природних гаваней Європи – Бока-Которскій затоці біля підніжжя гірського хребта Ловчен – в липні 2000 року Бока Которська була включена в перелік двадцяти п’яти найкрасивіших заток світу.
Котор

Місто Котор досить древнє і історія його багата подіями. Ще в третьому столітті до нашої ери римляни заснували тут місто Акрувіум, а до римлян на цьому місці жили іллірійці. Потім місто було в складі Візантійської імперії, Сербської держави, а також Венеціанської республіки і імперії Наполеона. Серцем і душею Котора є Старе місто, оточене стародавніми кріпосними стінами і зберіг безліч історичних та архітектурних пам’яток: собори і церкви, вузькі вулички і сходи, просторі площі і фонтани.
Котор

Над Старим містом височить невелика башта, яку видно з будь-якої точки Котора – це каплиця Богоматері-рятівниця, до якої ведуть довгі кам’яні сходи майже в 1000 сходинок. Її побудували в пам’ять загиблих від чуми в 1572 році. І навіть у наші дні день і ніч там горять лампади за померлими.
Котор

Біля головного входу в Старе місто вас зустрінуть ось такі мирні чоловічки))) добре, хоч не зелені :-)
Котор

Головна площа Старого міста. Перед Часовою вежею розташовується ганебний стовп, біля якого багато століть тому злочинцям оголошували вироки. Від цього місця в різні сторони розходяться вузькі вулички, по одній з яких можна піднятися до міських стін на схилі хребта, каплиці Богоматері-рятівницею і фортеці
Котор

Вулички дуже фактурні і майже не зіпсовані туристичним лоском. Тут набагато менше кафе і сувенірних лавок, як в інших Старих містах
Котор

Вивіски. Вони радують око своєю унікальністю, органічністю і несучасністю
Котор

Тут розташовується якесь торгове ТОВ “Стілець”)
Котор

Просто і зрозуміло. Пиво по 1,20 євро)
Котор

Несподівано в туристичному оазисі. Спортивний клуб для інвалідів
Котор

Тут же і адвокат. Теж дивно для туристичного місця
Котор

Звичайний міський побут. Як і в Середньовіччі, білизна сушиться все тими ж дідівськими методами) На мотузці між будинків
Котор

Вікна. Вікна в Чорногорії особлива тема
Котор

Трохи погулявши по вузьких вуличках, виходимо до кам’яних сходів, що ведуть до каплиці і замку над містом. Тут доведеться внести невелику плату. 3 євро.
Котор

Мальовничий підйом по кам’яних сходах.
Котор

І види. Ось, що притягує з неймовірною силою. Не даремно це місце вважається однією з найкрасивіших гаваней Європи. Навіть незважаючи на туман, що сховав гори і вхід в бухту, картинка заворожує.
Котор

Каплиця з 6 фото зблизька. Незважаючи на те, що у нас було всього то півгодини, ми встигли до неї піднятися.
Котор

Дахи старого Котора Котор

Бока-Которська бухта
Котор

Котор

Шкода, на Котор у нас було дуже мало часу. Тим, хто збереться сюди приїхати, виділіть його побільше. І прогуляйтеся не поспішаючи до самого верху. Ви не пошкодуєте!
Котор