Стародавній Карнакський храмовий комплекс, Єгипет (20 фото)

2603

Карнакський храмовий комплекс або просто Карнак (араб. الكرنك‎ — Іпут Ізут, «найдосконаліше місце») – це комплекс храмів, пілонів, святилищ, статуй і обелісків, що зводиться єгипетськими фараонами протягом двох тисяч років. Карнак – одна із самих найбільших споруд стародавнього світу.

В епоху Нового Царства (1550-1069 до н.е.) це місце служило головним святилищем Стародавнього Єгипту. Карнак був не просто релігійним місцем, він був царською резиденцією, адміністративним центром, головною скарбницею і серцем єгипетської столиці міста Фіви.

Карнак розташований на східному березі Нілу, недалеко від міста Луксор. Це приблизно в 500 кілометрах на південь від Каїра. Величезне поєднання зруйнованих храмів, каплиць, пілонів, алей, кімнат та інших будівель, включаючи Святе Озеро, займає площу 100 гектарів. У цілому ж Карнак можна розділити на чотири комплекси, найголовніший з яких, розташований в центрі – Великий Храм Амона. Це святилище було побудовано ще в 1900 році до н. е.. Три інших області це комплекс Монту, комплекс Мут і зруйнований храм Аменхотепа IV.

Будівництво, розпочате ще в Середньому царстві, активно тривало правителями періоду Нового царства – фараонами Тутмосом III, Мережі I і Рамзеса II, а так само царицею Хатшепсут. Кожен новий правитель намагався залишити свій зліт і надати більшої величі кам’яним спорудам. Не завжди схвалювалися дії попередників, тому Карнак протягом століть перебудовувався і оновлювався. Свою лепту в будівництво внесли навіть ранні християни і римляни. Про грандіозність будівництва можна судити, наприклад, по колонах гіпостильного залу в корпусі Великого Храму Амона. Висота деяких з них досягає 20 метрів, а діаметр трьох метрів.

Карнакський храмовий комплекс – це грандіозний кам’яний музей, розташований прямо під палючим єгипетським сонцем. Одна з найбільших релігійних святинь у світі сьогодні є популярним туристичним об’єктом. За відвідуваністю Карнак поступається хіба що пірамід Гізи. Храмовий комплекс входить в список ЮНЕСКО під збірною назвою «Стародавні Фіви з їх некрополями».



• не пропусти