Занедбаний маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (ФОТО)

655

Маяк Руб’єрг Кнуд розташований в Ютландії, що знаходиться на півночі Данії. Його побудували на найвищій точці прибережного схилу, і світло вперше засвітилося тут ще в далекому 1900 році. Висота схилу – 60 метрів над рівнем моря, висота маяка – 23 метри. Здавалося, що йому судилося довге й славне життя.

Приносити користь людям, рятуючи часом не тільки кораблі від пошкоджень, але й людські життя. Що може бути благородніше такої долі?

На жаль, але життя деколи викидає настільки злі жарти, що повірити в них стає зовсім непросто. Вітер став приносити все більше піску з кручі, практично повністю засипавши сам маяк і нечисленні будівлі навколо.

Битва за існування маяка була довгою і важкою. Встановили дерев’яні загородження особливої ​​форми, садили живучу траву і чагарник. Однак піску ставало все більше і більше. Часом в морі було неможливо побачити світло, що випромінюється маяком.

Боротьба за саме існування маяка закінчилася 1 серпня 1968 року. Світло в ньому була загашена назавжди. Однак за роки боротьби він став символом мужності і опору стихії. Він став вкрай популярною пам’яткою серед туристів, та й жителі острова полюбили його. Немає нікого, хто б приїхав в Ютландію і не відвідав би маяк.

Будівлі навколо нього раніше використовувалися як кафе і музею, але їх довелося кинути в 2002 році. Вже сьогодні маяк стоїть у великій ямі, з якої постійної прибирають пісок. Вчені вважають, що через 15-20 років його остаточно закриють піски. Сьогодні пісок проник навіть всередину самої будови.

Маяк Руб’єрг Кнуд став символом опору долі, як би безжальна і жорстока вона не була. Втім, багато хто вважає його символом безглуздості опору силам природи, які неминуче візьмуть верх над будь-якими творіннями людських рук.

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (1)

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (2)

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (3)

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (4)

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (5)

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (6)

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (7)

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (8)

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (9)

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (10)

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (11)

Закинутий маяк Руб’єрг Кнуд, Данія. (12)



• не пропусти