Синя ріка Гренландії

754

Відвідування Гренландії в полярній експедиції є великою пригодою. Велика частина Гренландії покрита великим шаром льоду, відомим як “льодовий щит Гренландії”, який простягається в 2400 км від півночі на південь, з 1100 кілометрами в його найширшому пункті. Лід товщиною від 2 до 3 кілометрів служить доказом того, що цей льодовий щит починає танути, що викликає занепокоєння багатьох вчених і захисників навколишнього середовища.

У літній період лід тане, викликаючи невеликий потік струмків, які в підсумку зливаються в більші потоки, а в кінцевому рахунку стають ріками. Вода володіє дивовижним кольором темного аквамарина. Захоплюючий дух пейзаж білого льоду з блакитними річками, і невеликими чорними плямами, сформованими атмосферної сажею, не може не викликати захоплення. вузькі або широкі, вони течуть вигинами, немов чарівна річка на казковій Землі.

Льодовик Петермана – найбільший плаваючий льодовик в північній півкулі, розташованому в Північно-західній Гренландії. Три дослідника провели три місяці в Гренландії, досліджуючи ці льодовики і зміни через глобальне потепління. Вони виявили красиву річку, створену в результаті танення льодовика. Її назвали Синьої Рікою, завдяки своїй красі вона привернула велику кількість туристів з усього світу.

Але ця красива річка – також символ зникаючого світу і свого роду попередження нам усім. Згідно супутниковими даними, крига тане в Гренландії в чотири рази швидше, ніж десятиліття тому.

Синя ріка Гренландії (1)

Синя ріка Гренландії (2)

Синя ріка Гренландії (3)

Синя ріка Гренландії (4)

Синя ріка Гренландії (5)

Синя ріка Гренландії (6)



• не пропусти