Архітектурне диво: “Jantar Mantars” – стародавній комплекс обсерваторій в Індії

482

Одна з архітектурних пам’яток Індії – обсерваторії , побудовані махараджей Jai Singh II в період з 1727 по 1734 рр.. Усього під його керівництвом було зведено п’ять споруд унікальної форми, кожне з яких мало особливе функціональне призначення. Комплекс обсерваторій названий “Jantar Mantars” і об’єднує будинки, яким архітектор надав химерні геометричні форми. Сьогодні вони привертають увагу художників і мистецтвознавців з усього світу, але для широкої громадськості залишаються невідомими.

Будівництво обсерваторій – результат багаторічного вивчення астрономії. Jai Singh був дуже зацікавлений у дослідженні небесних світил, у своїх роботах він керувався теоретичними розвідками ісламської школи астрономії. Окремі елементи Jai Singh запозичив з давньогрецької і перської архітектури, але більшість відкриттів були зроблені ним самостійно.

Обсерваторії досі функціонують, не дивлячись на те, що вони кілька століть простояли під відкритим небом, а також не отримували необхідного технічного обслуговування. Найкраще збереглася обсерваторія в Джайпурі, відносно недавно вона була відреставрована, а також занесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Технічні можливості цієї обсерваторії дозволяють вимірювати час, передбачати затемнення, а також відстежувати місце розташування зірок відносно Землі. Примітно, що за допомогою сонячних годин, встановлених в обсерваторіях, можна визначати час з точністю до 1-2 секунд.

Сьогодні туристичний інтерес до цього архітектурного дива поступово зростає, а найдивніше, що метеорологи, як і раніше використовують цю багатовікову споруду для складання прогнозів погоди для місцевого населення.

Архітектурне диво: "Jantar Mantars" - стародавній комплекс обсерваторій в Індії (1)

Архітектурне диво: "Jantar Mantars" - стародавній комплекс обсерваторій в Індії (2)

Архітектурне диво: "Jantar Mantars" - стародавній комплекс обсерваторій в Індії (3)

Архітектурне диво: "Jantar Mantars" - стародавній комплекс обсерваторій в Індії (4)

Архітектурне диво: "Jantar Mantars" - стародавній комплекс обсерваторій в Індії (5)

Архітектурне диво: "Jantar Mantars" - стародавній комплекс обсерваторій в Індії (6)