Колодязь Чанд Баорі – індійське архітектурне диво

999

Одна з унікальних археологічних пам’яток Індії – колодязь Чанд Баорі (Chand Baori). Зрівнятися з ним по глибині і красу навряд чи може якась інша подібна споруда, оскільки цей колодязь володіє неповторною формою. Він збудований у вигляді перевернутого конуса, його глибина складає близько 30 м. Родзинка Чанд Баорі – ступінчасті стіни, які спускаються до резервуару з водою.

Історики висувають ряд припущень щодо того, коли ж було побудовано це архітектурне диво: за офіційною версією її було зведено в період з 9 по 11 століття під час правління династії Nikumbha, однак існує версія, що криницю міг бути побудований значно раніше, ще в 600 році нашої ери. Колодязь Чанд Баорі використовувався в якості резервуара для зберігання дощової води, оскільки клімат на заході Індії дуже посушливий.

Незважаючи на те, що вода з колодязя не відповідає санітарним нормам і визнана непридатною для пиття і купання, сотні паломників щодня спускаються на дно колодязя, щоб здійснити обряд ритуального обмивання. Тільки після того, як віруючі миють руки і ноги в колодязній воді, вони дозволяють собі зайти помолитися в храм богині радості і щастя Harshat Mata. До речі, щоб дістатися до води, потрібно спуститися по ступінчастим терасах, всього тут набереться близько 3500 щаблів. Це досить небезпечно, оскільки спуск не обладнаний поручнями.

Колодязь Чанд Баорі - індійське архітектурне диво (1)

Колодязь Чанд Баорі - індійське архітектурне диво (2)

Колодязь Чанд Баорі - індійське архітектурне диво (3)

Колодязь Чанд Баорі - індійське архітектурне диво (4)

Колодязь Чанд Баорі - індійське архітектурне диво (5)

Колодязь Чанд Баорі - індійське архітектурне диво (6)