268 сходинок… до Бога: каплиця Святого Михайла на вершині скелі (Ле-Пюї-ан-Веле, Франція)

729

У Володимира Набокова є чудовий афоризм про те, що до Бога приходять не екскурсії з гідом, а самотні мандрівники. Здається, що каплиця Святого Михайла в стародавньому містечку Ле-Пюї-ан-Веле у Франції якраз і створена для самотніх паломників. Вона височить над містом на 280 футів, оскільки побудована на базальтовій скелі. До входу ведуть 268 кам’яних сходинок, а з вершини відкривається мальовничий вид на прилеглі околиці.

Історія містечка Ле-Пюї-ан-Веле невіддільна від історії християнства: воно знамените тим, що тут спостерігали явище Діви Марії. Місто вибудоване між пагорбами і горами, вважають, що вулканічний камінь володіє цілющою силою. У 430 році н.е. на місці колишнього язичницького поселення була побудована перша церква, з тих пір почалося християнське паломництво.

У 962 р. в містечку була побудована каплиця Святого Михайла на честь повернення єпископа Готескалька, який очолював перше паломництво з Ле-Пюї в Сантьяго-де-Компостела. У 12 столітті каплицю значно розширили, додавши кілька галерей і порталів, а також каплицю. Крім того, була відреставрована колекція фресок 10 сторіччя і додані нові. Через кілька століть, в 1955 році, археологи, які займалися відновленням каплиці, виявили заховані у вівтарі дорогі ікони та предмети культу, сьогодні вони виставлені на загальний огляд. Мабуть, по своїй аскетичності каплиця може зрівнятися з ірландським монастирем , розташованим на острові Скелліг-Майкл в 15 км від узбережжя Ірландії.

268 сходинок... до Бога: каплиця Святого Михайла на вершині скелі (Ле-Пюї-ан-Веле, Франція) (6)

268 сходинок... до Бога: каплиця Святого Михайла на вершині скелі (Ле-Пюї-ан-Веле, Франція) (5)

268 сходинок... до Бога: каплиця Святого Михайла на вершині скелі (Ле-Пюї-ан-Веле, Франція) (4)

268 сходинок... до Бога: каплиця Святого Михайла на вершині скелі (Ле-Пюї-ан-Веле, Франція) (3)

268 сходинок... до Бога: каплиця Святого Михайла на вершині скелі (Ле-Пюї-ан-Веле, Франція) (2)

268 сходинок... до Бога: каплиця Святого Михайла на вершині скелі (Ле-Пюї-ан-Веле, Франція) (1)



• не пропусти