Сталактити і сталагміти в печері Авшалом, Ізраїль

2434

Печера Авшалом , розташована на західних схилах Іудейських гір в Ізраїлі , – це справжній природний музей (площею більше 5000 квадратних метрів), в якому як експонати на загальний огляд “виставлені” численні сталактити і сталагміти . Ці нарости досягають близько 4 м вдліну і нагадують дивовижні предмети: величезні відрізи тканини, коралові рифи або виноградні грона … Спеціальне освітлення, встановлене в печері, ще більш посилює містичний ефект, так що Авшалом цілком походить на готові декорації для якогось фільму жахів.

Нагадаємо, що сталактити і сталагміти формуються з води, яка змішується з вапняком і стікає зі стелі печери. Протягом сотень тисяч років краплі мінералізованої води застигають на підлозі і на стелі, поступово утворюючи високі колони і звисаючі нарости.

Печера Авшалом була виявлена ​​випадково в травні 1968 р. під час робіт з видобутку будівельного щебеню. Після чергового вибуху робітники побачили вхід у печеру. Перше враження було фантастичним: печера переливалася всіма барвами веселки, ніби була всипана горами алмазів. Вже пізніше, спустившись, першовідкривачі побачили, що на сонці блищала вода, яка стікала по сталактитами.

Вивченням печери зайнялися геологи і з’ясували, що вона утворилася близько 25 мільйонів років тому, коли гірська гряда юдейських Горбів піднімалися над поверхнею води. Тисячоліттями вода, насичена вуглекислим газом, просочувалася через тріщини і крізь шар грунту, що і сформувало «убрання» карстової печери. В даний час в печері цілий рік підтримується постійна температура (+22 С) і висока вологість (92 -100%), що забезпечує безперервне зростання сталактитів і сталагмітів.

Названа печера в честь ізраїльського солдата, Avshalom Shoham, загиблого під час війни на виснаження (1967-1970 рр..). Після того, як печера була відкрита, ще кілька років зберігалася таємниця про її існування, оскільки уряд побоювався, що недбайливі туристи просто зламають ту красу, яка тисячоліттями створювалася природою. Авшалом стала доступна для відвідувачів лише в 1975 р., з тих пір туристи з усього світу з’їжджаються, щоб подивитися на це природне диво.

Сталактити і сталагміти в печері Авшалом, Ізраїль (1)

Сталактити і сталагміти в печері Авшалом, Ізраїль (2)

Сталактити і сталагміти в печері Авшалом, Ізраїль (3)

Сталактити і сталагміти в печері Авшалом, Ізраїль (4)

Сталактити і сталагміти в печері Авшалом, Ізраїль (5)



• не пропусти