Норвегія до 100-річчя Фінляндії пропонує в подарунок частину гори

211

crop

З пропозицією пересунути держкордон так, щоб вершина гори Халті виявилася на території Фінляндії, виступив муніципалітет норвезької комуни.

Норвегія розглядає можливість подарувати Фінляндії вершину гори Халті в якості подарунка до сторіччя незалежності країни. Про це повідомляє українська служба Бі-бі-сі .

Частина гори Халті вже знаходиться на території Фінляндії, проте пік гори висотою 1 365 метрів розташований на території Норвегії. Ініціатори пропонують пересунути кордон, щоб “подарувати” вершину гори жителям Фінляндії. Вони відзначають, що ці зміни будуть ледь помітні на карті.

Багато фінів в мережі вітали цю ініціативу як ознака добросусідських відносин. “Благородна ідея – ми будемо пам’ятати її тисячу років”, – зазначає фінське видання Ilta Sanomat.

Колишній співробітник Норвезької картографічної служби, пенсіонер Бьорн Гейрр Харссон зазначив, що така ідея прийшла йому в голову ще кілька десятків років тому.

З пропозицією пересунути держкордон Норвегії на 40 метрів так, щоб вершина гори Халти виявилася на території Фінляндії, виступив муніципалітет норвезької комуни Кафьорд. Прем’єр-міністр Норвегії Ерна Сульберг підтвердила, що ініціатива надійшла на розгляд уряду.

Фінляндія відзначатиме 100 років з дня проголошення незалежності в 2017 році.



• не пропусти