Вчені показали на відео, у яких кольорах тварини бачать наш світ

1540

Зір багатьох тварин кардинально відрізняється від людського. Деякі з них бачать довкілля навіть у яскравіших тонах, а окремі види — лише у відтінках сірого.

Зоологи з Університету Сассекса (Великобританія) та Університету Джорджа Мейсона (США) розробили програмне забезпечення та камери, які дозволяють дивитися очима різних представників фауни. За їхніми словами, технологія відтворює зір різних істот із точністю понад 92%. Дослідження про це опублікував журнал PLOS Biology.

Ми давно зачаровані тим, як тварини бачать світ. Сучасні методи сенсорного зору дозволили нам дізнатися, як саме у їхніх очах виглядають звичні для людей об’єкти“, – розповідає Деніел Хенлі, провідний автор дослідження.

У ролику нижче показано, як яскраве павиче перо, що переливається бачать самі павичі (А), люди (В), бджоли (С) і собаки (D).

Другий ролик демонструє світ очима метеликів та бджіл.

Багатий колірний спектр бджіл.

А це фіолетове небо, яким його бачать птахи завдяки «ультрафіолетовому зору». Вони здивувалися б, якби довідалися, що в людей воно блакитне.

Інші експерименти вчених показані у ролику нижче. Цікаво, що сонцезахисний крем на шкірі людини в очах бджоли перетворюється на жовту фарбу.

Дослідники зазначають, що їхня технологія дозволяє відтворювати зір взагалі будь-яких тварин. У майбутньому вони обіцяють показати світ очима інших істот.



• не пропусти