У Єгипті наново відкрили 4400-річну гробницю, втрачену 160 років тому

1597

Команда чеських археологів виявила втрачену гробницю в зоні між пірамідами Абусіра та Саккари в Єгипті. Вона належала високопоставленому чиновнику на ім’я Птахшепс, який жив близько 4400 років тому. Усередині лишилися його муміфіковані останки.

“Це були важкі пошуки, які тривали кілька років. Знов знайти гробницю вдалося за допомогою детальних супутникових знімків місцевості та вивчення старих карт”, – Мирослав Барта, археолог із Чеського інституту єгиптології.

Вперше її відкрив французький археолог Огюст Марієтт майже 160 років тому. Тоді він виявив величезні хибні двері – символічний проріз, який, як вважали єгиптяни, використовувався померлими для входу та виходу. Потім поховання «зникло» під пісками, що його покрили.

У некрополі завдовжки 42 метри і завширшки 22 метри знайшли безліч артефактів, включаючи кераміку, залишки підношень і глеки-канопи, в яких єгиптяни зберігали органи, витягнуті під час муміфікації. Цікаво, що у гробниці також була мумія риби — це перший відомий випадок в історії.

Усередині похоронної камери виявився величезний вапняковий камінь та напіввідкритий саркофаг із рештками людини. Аналіз показав, що це був чоловік віком близько 65 років.

Над гробницею розташована каплиця з розписними прикрасами біля входу, двома сердабами для статуй власника і довгим коридором.

Птахшепс був першим відомим в історії Єгипту чиновником нецерського походження, якому дозволили одружитися з дочкою фараона. Завдяки цьому він поріднився із засновником П’ятої династії Усеркафом, який правив приблизно в 2494-2487 роках до нашої ери.



• не пропусти