Відомий футуролог та винахідник прогнозує людське безсмертя до 2030 року

2774

Штучний інтелект досягне технологічної сингулярності до 2029 року, завдяки чому 2030-го люди стануть безсмертними. Такий прогноз дав відомий американський винахідник та футуролог Реймонд Курцвейл.

Згідно з теорією вченого, у найближчі 6-7 років комп’ютер пройде тест Тюрінга, який доводить наявність розуму. Тобто ШІ фактично досягне людського рівня інтелекту.

Курцвейл переконаний, що в 2030-х роках людський мозок зможе підключатися до хмарного сервісу, що дозволить нам надсилати електронні листи та фотографії безпосередньо в мозок, а також створювати резервні копії наших думок та спогадів. Це стане можливим завдяки нанороботам — крихітним роботам із ниток ДНК, які плавають у капілярах нашого мозку.

І це розширення, за словами вченого, покращить не лише нашу логіку, а й наш емоційний інтелект. “Ми збираємося додати більше блоків в ієрархію модулів мозку і створити більш глибокі рівні самовираження“, – зазначив Курцвейл.

Вчений вважає, що сингулярність ШІ не нашкодить людям, а навпаки покращить їх і зрештою зробить «богоподібними».

Ми станемо дотепнішими. Ми будемо сексуальнішими. Ми навчимося краще висловлювати свої почуття“, – Реймонд Курцвейл, американський винахідник та футуролог, творець кількох систем для розпізнавання мовлення.

Завдяки цій сингулярності і настане безсмертя, вважає вчений. Злиття людини і машини призведе до того, що нанороботи населятимуть кровотоки людей і відновлюватимуть їх здоров’я за першої ж необхідності.

Такі боти вже використовувалися для доставки ліків у важкодоступні місця людського організму, але поки важко уявити, що найближчими роками їх можна буде використовувати саме для лікування хвороб. Тим не менш, на рахунку Курцвейла є чимало здійснених прогнозів, які свого часу теж вважалися занадто фантастичними.

Наприклад, 1990 року він заявив, що комп’ютер переграє людину в шахи до початку 21 століття. Він також передбачив перехід до бездротових технологій та всюдисутність інтернету зі смартфонами задовго до того, як це стало очевидним.

2010 року футуролог перевірив свої прогнози за 20 років. За його словами, зі 147 передбачень 115 виявилися «цілком правильними», а ще 12 близькими до правди. І лише 3 зовсім не потрапили в ціль. Серед них — безпілотні автомобілі на дорогах до 2009 року.



• не пропусти