Вчені дізналися, як наші предки піклувалися про немовлят 10 000 років тому

20517

Новий погляд на надзвичайно рідкісне поховання немовляти у Європі пояснив, як люди піклувалися про новонароджених дітей 10 тисяч років тому. Зокрема, як вони їх переносили зі стоянки на стоянку.

Нові знахідки вчених додають ваги ідеї про те, що дитячі переноски широко використовувалися в доісторичні часи, хоча археологічні докази таких речей зазвичай не знаходили у скам’янілостях. Про це пише Science Alert.

Дослідники виявили могилу в італійській печері Арма Вейрана в 2017 році. Тоді поховане у ній немовля охрестили “Неве”, а аналіз зубів дитини вказує на те, що вона є найстарішим немовлям жіночої статі, похованим в Європі.

Цікаво, що родина Неве поховала її з великою кількістю намистин, що свідчить про те, що її любили й шанували. Тепер новий аналіз вмісту могили та положення дитини показує, що дорослі носили Неве протягом її короткого життя, загорнувши в прикрашену мушлею пращу.

Сьогодні від пращі нічого не залишилося, але мушлі, що оточують Неве, перфоровані так, ніби хтось зв’язав їх разом і пришив до текстилю, хутра чи шкіри. Попереднє дослідження намистин Неве у 2017 році показало, що для їх модифікації потрібні були години роботи. Для тогочасних людей поховати дитину з прикрасами було б непростим рішенням. Після першого аналізу поховання вчені вважали, що ці матеріали могли бути частиною ковдри або елементом одягу.

Проте, дослідники, які стоять за останнім аналізом, очолювані антропологом Університету штату Аризона Клодін Гравел-Мігель, підозрюють, що це саме залишки переноски з кількох вагомих причин.

Наприклад, ніжки немовляти були підтягнуті над животом, маскуючи багато черепашок, що вказує на те, що прикраси не були похоронними. Навпаки, вони, ймовірно, були частиною прикрашеного одягу або дитячої переноски, яка використовувалася впродовж життя.

Зображення: Mauro Cutrona

Деякі з намистин з мушель навіть вигнуті навколо верхньої кістки руки дитини, що може вказувати на давно втрачено “обгортку” дитини. Ретельне сканування показує, що ці намистини могли використовуватись набагато довше, ніж прожила Неве (40-50 днів).

У дослідженні зазначено: «Результати аналізу свідчать про те, що намиста носили члени спільноти немовляти протягом значного періоду, перш ніж їх пришили до переноски, яку, можливо, використовували для того, щоб тримати дитину поруч з батьками, дозволяючи їй рухатися».

Велика кількість мушель, похованих разом з Неве, дозволила дослідникам виявити потенційні моделі використання орнаментів у зв’язку з поставою дитини у доісторичному суспільстві. Інші нещодавні дослідження місць поховань доісторичних немовлят також виявили потенційні прикраси, які виглядають так, ніби вони були прикріплені до нерухомих об’єктів, таких як ковдри чи дитячі переноски. Дослідники підозрюють, що зазвичай цій речі занадто великі, щоб їх могли носити самі діти.

Вважається, що давні орнаменти на одязі передають ідентичність, стать і статус доісторичних людей, але вони також можуть бути формою духовного захисту. Сучасна спільнота корінних народів в Амазонії, наприклад, використовує прикраси та орнаменти як символ батьківської турботи про своїх нащадків.

Автори пояснюють: «Тоді дитину, ймовірно, поховали в цій переносці, щоб уникнути повторного використання намистин, які не змогли захистити її. Або люди просто хотіли створити тривалий зв’язок між померлою дитиною та її громадою».

Доісторичні громади могли дарувати речі родичів новонародженим дітям як прояв турботи. Дітей і немовлят прикрашали уже ношеними родичами намистинами, ймовірно, для їх духовного захисту.



• не пропусти